lectoraat lean banner lustrum

Op donderdag 25 januari 2024 vieren we 15 jaar Lean onderwijs en onderzoek bij de HAN. Dit doen we met een feestelijke 15 editie van het HAN Lean Event.

15 jaar Lectoraat Lean & World Class Performance met impact! 

HAN Lean Event 2024

We helpen de industrie met innovatief talent, met onderzoek naar meer concurrentiekracht, met methoden en tools om processen te verbeteren.

We zijn heel trots en blij dat we dit al 15 jaar samen met studenten, collega’s en bedrijven kunnen doen! Daarom vieren ons 3e lustrum graag met jullie: oud-studenten, studenten, cursisten, medewerkers van onze partners, bedrijven en HAN collega’s. Op 25 januari 2024 pakken we uit op ons 15e HAN Lean Event. We kijken terug naar de afgelopen, maar vooral vooruit naar de komende jaren. De ontwikkeling van smart technologieën gaat razend snel. Voor de industrie liggen daar veel kansen maar ook valkuilen. Het lectoraat Lean & WCP is volop bezig met dit soort vragen. We doen dat met een blik op de relatie tussen de mens en de machine. Bij ons geen ‘dark factory’ waar geen mensen meer werken, maar een ‘smart factory’ waar mensen en technologie elkaar versterken

Als betrokken organisatie werken we ook aan het duurzaamheidsvraagstuk. Het is duidelijk dat we voor de lange termijn milieu en mens gezond moeten houden. Omdat we met elkaar een enorme voetafdruk hebben rust op iedereen ook een verantwoordelijkheid een bijdrage te leveren aan het verduurzamen van werk en productie. Daarom is duurzaamheid een steeds belangrijker thema binnen ons onderzoek. 

Kom 25 januari naar ons HAN Lean Event! Leer over al deze zaken en vier met ons mee.

We zien jullie graag!

Programma HAN Lean Event 2024

  start
Inloop 13.00
Opening 13.30
Studentpresentaties 14.10
Pauze 15.05

Themasessie
- Lean en duurzaamheid (Bart Snijders)
- Leren en ontwikkelen (Marcella Hoogeboom)
- Smart manufacturing (Peter van Buuren)

15.40
Start netwerkborrel 16.35
Bekendmaking Beste HAN Lean verbeterproject 16.45
Einde programma 17.30

 

Voorafgaand aan het HAN Lean Event 

Workshops en alumni

Zin in een wat verdieping? Dat kan tijdens een van onderstaande workshops voorafgaand aan het HAN Lean Event. 

VOL - Mensgericht digitaliseren van de productie (door Menno Herkes)
Menno gaat in op de valkuilen bij de ontwikkeling van beslissingsondersteunende systemen voor productie. Op kritische wijze bespreekt hij de inzet van kunstmatige intelligentie, machine learning, digital twinning en andere begrippen gerelateerd aan de menselijke organisatie van productieprocessen. 

Reduceren van productvariëteit (door Jannes Slomp)
Op weg naar slimmere producten. Jannes bespreekt hoe u met behulp van een scan vanuit een systematische analyse tot een plan van aanpak komt. 

I-Robot game - demo (door Mitchell van Roij en Meike Froklage)
Leer spelenderwijs hoe u robots integreert in uw productieproces. U speelt een deel van de game die wij op dit moment verder ontwikkelen. 

Workshop voor en door alumni 
Speciaal voor de oud-studenten van onze Minor Lean Management / WCP organiseren we een sessie waar zij hun ervaringen kunnen delen. De sessie wordt ingeleid door een alumnus met een inspirerend praktijkverhaal. 

Maak een keuze uit 

20 studentpresentaties en 3 themasessies

Na een plenaire inleiding door HAN Lector Lean, Vincent Wiegel kunt u twee presentaties van onze Minor Lean studenten bijwonen. U kunt zich nu alvast oriënteren via de link hieronder.

Na deze studentpresentaties zijn er drie themasessies om uit te kiezen: 

- Smart Manufacturing
- Leren en ontwikkelen
- Lean en duurzaamheid

Waarna we afsluiten met de bekendmaking van het beste verbeterproject en een netwerkborrel. 

Bijdragen aan een betere wereld
 

Lean en duurzaamheid

Veel bedrijven zijn al bezig om duurzaamheid in de bedrijfsvoering op te nemen. Dat wordt alleen nog maar belangrijk. Het is nodig voor klimaat en milieu en nieuwe wet- en regelgeving zullen het afdwingen. Maar het biedt vooral ook kansen en nieuwe concurrentievoordelen. Bart Snijders is oud Minor Lean student en eigenaar van Sprints & Sneakers, dat in 2022 op plaats 4 stond in de FD Gazellen Award voor snelst groeiende bedrijven in Nederland. Hij vertelt een inspirerend verhaal hoe zijn bedrijf klanten niet alleen helpt een snelle groei te realiseren, maar ook om gericht een bijdrage te leveren aan duurzaamheid en een betere wereld.

Duurzaam bedrijventerrein Vossenberg project centrum meervoudige waardecreatie CMW
Peter van Buuren - Verheij Metaal
 

Smart Manufacturing

De stijging van de kosten voor energie en grondstoffen en daarbij de schaarste aan geschoolde arbeidskrachten zet (mkb-)bedrijven onder druk. Om deze uitdagingen aan te gaan, kijken bedrijven steeds meer naar de inzet van slimme technologieën zoals digital twinning,  augmented reality en de inzet van robots in het productieproces.

De mogelijkheden van al deze slimme technologiën lijken eindeloos. Maar hoe zet u deze ook echt in binnen het productieproces? Hoe implementeren we een robot? Waar halen we de data vandaan om deze goed aan te sturen? 

Verheij Metaal is een bedrijf dat al flinke stappen heeft gezet rond de inzet van slimme technologieën. Tijdens deze sessie neemt Peter van Buuren, directeur van Verheij Metaal u mee in de reis die zij de afgelopen jaren hebben afgelegd. 

smart industry deeltijd fabriek
De medewerker aan zet!?
 

Het belang van leren en ontwikkelen

Tijdens deze sessie neemt Marcella Hoogeboom u mee in het belang van het ontwikkelen en opleiden van medewerkers voor Smart industrie. Welke kennis en vaardigheden zijn nodig? En hoe ontwikkelt u deze? 

Marcella Hoogeboom is universitair docent bij de sectie Professional Learning & Technologie, afdeling Learning, Data & Technologie, op de Universiteit van Twente. In haar onderzoek richt ze zich op het in kaart brengen van processen van leren en samenwerking op individueel en team niveau met behulp van technologie (bv. sensoren, applicaties) en hoe dit kan worden gefaciliteerd middels technologie (bv. applicaties, micro-interventies).   

Profielfoto Marcella Hoogeboom-Hendriksen, spreker netwerkbijeenkomst Industrie 5.0
Minor Lean Management
 

Studentpresentaties

Deze middag is er natuurlijk weer ruimte voor onze Minor Lean studenten om hun verbeterprojecten van het lopende studiejaar te presenteren. U kunt deze middag een keuze maken uit 20 verschillende studentprojecten die in twee rondes gepresenteerd worden. U kunt dus 2 presentaties bijwonen.

Wilt u zich nu al oriënteren? Bekijk dan alle projectomschrijvingen op onze website. 

Studentpresentatie van Alva Laval 2 tijdens Lean Event 2019