Meld je aan
De opleiding start 2 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
  • Studiekeuzegesprek
    Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • 11jan
    Open Dag
    Nijmegen - 10:00 - 15:00
  • 18jan
    Open Dag
    Arnhem - 10:00 - 14:00
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Voor je begint met de pabo

Je wilt natuurlijk weten waar je aan begint als je kiest voor een lerarenopleiding. En ook hoe je nieuwe leven op de pabo Nijmegen of Arnhem er straks uitziet. Kom langs op een Open Dag of een Proefstudeerdag. Je bent meer dan welkom! 

Studenten lopen naar buiten

11 en 18 januari 2025
 

Zien we jou op de Open Dag?

Ontdek of de opleiding Leraar Basisonderwijs bij jou past tijdens onze Open Dagen in Arnhem en Nijmegen. Volg de voorlichtingen, neem deel aan de workshops en vraag studenten en docenten het hemd van het lijf. De volgende Open Dagen van Leraar Basisonderwijs zijn op 11 januari in Nijmegen en 18 januari in Arnhem.

Open Dag Pabo HAN
Student voor 1 dag
 

Kom proefstuderen bij de pabo

Ben jij nieuwsgierig naar de pabo in voltijd? Kom een dagje proefstuderen in Arnhem of Nijmegen.

Ontdek tijdens een Proefstudeerdag of de pabo bij je past en of jij je thuis voelt op de campus. Samen met andere studiekiezers volg je een programma waarmee jij een goed beeld krijgt van de opleiding en goed de sfeer kunt proeven op locatie. Ook lunch je gezellig met studenten waar je al je vragen aan kunt stellen.

Wist je dat je vaak vrij kunt krijgen van school voor een Proefstudeerdag? Even checken of dat bij jouw school ook zo is dus! 

Studenten lachen en lopen van de trap
Een persoonlijk gesprek?
 

Studiekeuzegesprek met een docent

Heb jij vragen of twijfels over jouw studiekeuze? Vraag een persoonlijk studiekeuzegesprek van een van onze docenten aan. Kies voor een gesprek met een docent in Arnhem of in Nijmegen.

Toegepaste Psychologie TP, foto 2966, docent in gesprek met student
Maak kennis met het beroep
 

Plan een kijkje in de klas

Wil jij sfeerproeven in een echte klas? Dat kan! Een aantal basisscholen, middelbare scholen en mbo's zetten speciaal voor jou hun deuren open. Kies bij welke school én groep of vak jij een kijkje in de klas wilt nemen. Ervaar het zelf en voel of het beroep van leraar bij jou past.

Juf staat voor de klas en heeft handen in de lucht
Doe de zelftest!
 

Ben jij geschikt als leraar?

Wil jij weten of jouw vaardigheden en interesses passen bij het beroep van leraar? En wil jij weten welk type onderwijs het best bij jou aansluit? 

Drie studenten zitten aan tafel en één van die studenten stelt een vraag aan hun docent die aandachtig luistert.
Thuis op de bank met de feiten
 

Met de brochure thuis oriënteren

Een nachtje slapen over je keuze voor de opleiding tot leraar? Of wil je de keuze voor de HAN lerarenopleiding nog eens met je ouders bespreken? De brochure ligt voor je klaar.  

Dit kun je verwachten: 

  • Korte beschrijving van de opleiding 
  • Snel overzicht van de studie 
  • Voorbeeld van een lesrooster 
  • Praktische info over aanmelden en selectie 
Close-upfoto van student die rondjes op een wit vel tekent.

Ontmoet onze studenten

Het interessante van deze studie is dat ik mij in één jaar tijd al zoveel ontwikkeld heb op persoonlijk en professioneel vlak“Ik koos voor de pabo omdat ik iets voor kinderen wil kunnen betekenen”

Na een half jaar de ALPO gedaan te hebben, besefte Maaike dat ze haar volledige focus wilde leggen op het werken met kinderen en het lesgeven. Ze koos voor de pabo aan de HAN in Nijmegen. "Hier wilde ik 100% voor gaan en daarom koos ik ervoor om over te stappen naar de pabo in voltijd”, vertelt Maaike.

Ik denk dat mijn baan echt superleuk gaat worden. Een combinatie van kinderen dingen leren en gezellige dingen met ze doen.“Als je het leuk vindt om met kinderen te werken, zou ik zeker de pabo gaan doen!”

Isa koos om de HAN Pabo in Nijmegen te gaan doen, mede vanwege de fijne sfeer op de Open Dag. "Dat je bij de pabo met kinderen bezig bent en ze tegelijkertijd wat kunt leren, is super tof", deelt ze.

Het moment dat een student of leerling een aha-moment beleeft, is het moment voor mij dat ik weer weet waarom ik les wil geven.“Het geeft mij veel energie om de persoon te zijn die iemand iets leert”

Robert volgt de pabo in Arnhem en deelt: "Stages zijn zo leuk, echt waar. Ik sta heel graag voor de klas en zodra ik bezig ben met lesgeven, weet ik precies weer waarom ik deze opleiding gekozen heb."

Deel uitmaken van de ontwikkeling en groei van een kind is al een dankbare taak op zich.“Ik geniet van het werken met kinderen en ik hoop dit nog lang te mogen doen”

Marith doet de pabo in Arnhem en benadrukt: "Ik vind de kleinschaligheid en persoonlijke aandacht die studenten krijgen heel fijn. Dit zorgt ervoor dat je tijdens colleges gerichte vragen kunt stellen, en er naar je wordt geluisterd."

Op elk moment tijdens m’n studie kon ik terecht bij mijn docenten en studieloopbaanbegeleider. Ik draag die mensen een ontzettend warm hart toe. “Ik kan mijn creativiteit helemaal kwijt in het onderwijs"

Bas is afgestudeerd van de pabo in Nijmegen en vertelt: "Tijdens de opleiding ben je constant in contact met het werkveld. Het geleerde kan je direct toepassen in je stages."

Voor docenten ben je geen nummertje, maar weten ze echt hoe je heet en wat je bezighoudt in het dagelijks leven"Ik ben direct van havo 5 naar de pabo gegaan en ik had geen enkele moeite met het niveau"

Lera deed de pabo en vertelt: "Voor de klas staan was gewoon mijn roeping. Ik kon me geen andere studie wensen die beter bij mij zou passen".

Door de verschillende stages heb ik overal van kunnen proeven en goed kunnen ontdekken wat bij mij als leerkracht past.“Ik heb een hechte band met mijn klas, mag ze bijna alle vakken geven en tóch werk ik op een middelbare school! De perfecte combinatie voor mij.”

“Veel meisjes of jongens dromen er als kind al van om later juffrouw of meester te worden. Ze geven hun knuffels les en spelen thuis schooltje. Ging het bij mij ook zo? Absoluut niet! Als je mij op het vwo verteld had dat ik enkele jaren later voor de klas had gestaan, had ik je waarschijnlijk verbaasd aangekeken!”

Het is goed dat je wordt gestimuleerd om samen te werken. Zo leer je om straks met collega’s te werken.‘’De sfeer op de HAN is gemoedelijk, rustgevend, gezellig en plezierig.’’

‘’Het leukste van mijn opleiding is het contact met de medestudenten. Naast het leren en volgen van de lessen hebben wij een gezellige groep die ook open staat om een keer naar de stad of lokaal ’99 te gaan. Lokaal '99 is een kroeg op de campus van de HAN die wordt gerund door studenten. Dit zorgt voor een goede sfeer in de groep.’’

De sfeer op de opleiding is vanaf het begin al heel fijn."Het leuke aan stage lopen op verschillende scholen is dat je heel veel ziet"

“Mijn jongere broertje en jongere neefjes en nichtjes probeerde ik altijd iets te leren wat ze nog niet konden. Kinderen iets leren bleek dus mijn roeping te zijn". Vanuit deze interesse is Sanne terechtgekomen bij de pabo. “Toen ik de Open Dag en Meeloopdag bezocht, werd ik enthousiast voor het vak van leraar basisonderwijs”.

Het is fijn dat je vanaf het begin van de Pabo al stage loopt."In jaar 1 ben ik erachter gekomen dat ik echt op mijn plek zit"

Zolang als ze zich al kan herinneren, wil Lisanne juf worden. Van haar vriendinnen hoorde ze leuke verhalen over de HAN en de stad Nijmegen. Deze verwachtingen zijn helemaal waargemaakt, weet ze na 3 jaar studie aan de HAN Pabo Nijmegen.

De feedback en energie die je terugkrijgt van leerlingen in onbeschrijfelijk."Tijdens deze studie is het heel fijn om samen te werken en te leren"

Voorafgaand aan de pabo heeft Kain de mbo-opleiding Bouwkunde gevolgd. Tijdens deze opleiding kwam hij erachter dat een andere toekomst beter bij hem paste. Hij wilde namelijk meer betekenen voor de maatschappij.

Ontmoet onze docenten

Marjo Schillings

Marjo Schillings heeft 19 jaar het vak muziek gegeven op de pabo aan de Hogeschool Zeeland en werkt nu sinds een jaar bij de HAN pabo. “Het is fijn om samen met de studenten te zingen en muziek te maken. Studenten ervaren dan wat muziek maken met je doet.”

Esther van Dalen

Esther werkt sinds 1996 in het basisonderwijs. Sinds 2009 begeleidt ze als schoolopleider studenten bij hun stages. Dit combineert ze met haar baan als studiecoach bij de HAN.

Koen Steeman

Koen werkt sinds 2016 voor de pabo en is docent Engels en Pedagogiek. “Het moment dat je door hebt dat je student of leerling iets leert van jou, blijft een bijzonder gevoel.”

Cheryda Gemin

Cheryda heeft ruime ervaring met het trainen en begeleiden van aankomende leerkrachten. “Het is het leukst om studenten te zien uitgroeien naar zelfverzekerde professionals.”

Debby Cobben

Debby werkt sinds 2015 bij de HAN Pabo. Elk jaar is haar takenpakket weer anders, ze blijft zelf ook groeien en ontwikkelen en geeft dat graag door aan haar studenten.

Stephan Verhees

Stephan werkt sinds 1994 op de pabo en is momenteel studiecoach in het 1e jaar van de opleiding en geeft zogenaamde onderwijseenheden. “Het contact met de studenten en de groei die ze doormaken blijft het mooiste van mijn vak.”

Femmy Augustus

Femmy werkte voorheen in het basisonderwijs, maar zet haar ervaring nu in voor de pabo. Ze wil haar studenten vooral meegeven om goed naar het gedrag van kinderen te kijken en daar op een positieve manier mee om te gaan.

Naast je studie
 

Studeren is niet alleen studeren

Er staat jou straks ook een toffe studententijd te wachten, vol nieuwe vrienden en ervaringen. Check van te voren alvast wat je kunt verwachten. Wat is er naast je studie allemaal te doen in studentensteden Nijmegen en Arnhem? Ga je op kamers of niet? Hoe ontmoet je andere studenten? En waarom mag je de HAN intro niet missen? Lees snel verder.

Drie studenten staan te kletsen in de kantine
Volgende pagina
 

Praktische info

Alle facts & figures van de pabo staan hier op een rijtje.

HAN Academie Educatie, Pabo, Pabo-ALO, ALPO, voltijd en deeltijd, studenten werken samen en lachen in studiecentrum, 2024