"Ik zeg mijn baan op om deze master te doen"
Stoppen met werken, omdat je zo graag die ene master wilt doen. Job Allemekinders maakte die keuze en volgt de 1-jarige masteropleiding Circulaire Economie bij de HAN. “Het is een bewuste keuze om tijdelijk niet te werken. Ik wil àlles uit deze master halen.”
Jaarlijks worden er na een selectieprocedure 40 studenten aangenomen bij deze unieke masteropleiding. Job: “Als ‘change agent’ ofwel verandermanager begeleiden wij het overgangsproces van een lineair naar een circulair verdienmodel. Dat betekent minimaal grondstofgebruik, maximaal hergebruik van producten en onderdelen en recyclen van grondstoffen. Dat is precies waar deze master over gaat. Een mooie brug tussen de financiële en duurzame wereld.”
Hoe kwam je in aanraking met deze master?
“Via een lid van de alumnivereniging van Avans Hogeschool, die deze master ook heeft gedaan. Best spannend om na 6 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt, weer de studiebanken in te duiken. Na mijn bachelor bedrijfseconomie, kwam ik terecht bij MVO Nederland, specialist op het gebied van duurzaamheid en circulaire economie. Daar heb ik gewerkt als project-controller en casemanager. Maar, ik wil het gehele veranderproces begeleiden en me verder specialiseren in circulaire economie, en koos daarom voor deze studie.”
Daarvoor heb je je baan opgezegd?
“De master is met wekelijks 10 dagdelen college inclusief het praktijkonderzoek heel intensief. Dat vraagt om volledige focus. Die beslissing om mijn baan op te zeggen, ging me aan het hart, want MVO Nederland is een geweldige organisatie. Maar ik kan terugkomen als ik wil. Ik heb nog niet beslist wat ik hierna ga doen. Een optie is ook om een eigen bedrijf te starten.”
Vertel eens wat meer over het praktijkonderzoek.
“In oktober ben ik met medestudente Sarah Klaver gestart met ons praktijkonderzoek bij de gemeente Woudenberg. Nederland circulair in 2050 is de hoofddoelstelling van de overheid. In de circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Na een half jaar onderzoek hebben we gekozen om ons te richten op de circulaire inkoop. Hoe kan dat zo milieuvriendelijk en efficiënt gedaan worden? Bijvoorbeeld met het aanleggen van wegen, riolering en groen in de omgeving. Maar ook bij de inkoop van werkkleding, koffiebekers en briefpapier. Alleen al bij de aanleg van een weg kan 40 procent gerecycled afval worden gebruikt."
"Door te letten op waar en wat je inkoopt, maar ook bij wie, maak je enorme impact. Met het netwerk van de gemeente leggen wij snel contact met afvalverwerkers, woningbouwcorporaties en lokale bedrijven. We maken bijvoorbeeld ook verbinding met de gemeente Amersfoort, die al veel ervaring heeft met circulair inkopen.”
Waar heb je vanuit je master veel aan in de praktijk?
“Een veranderproces begeleiden vraagt om persoonlijk leiderschap. Naast het praktijkonderzoek is dit een van de pijlers van onze opleiding. Ik heb geleerd mezelf meer open te stellen en constant te reflecteren op mijn eigen gedrag en dat van de ander. We oefenen veel met dit soort situaties door rollenspellen, we wisselen ervaringen uit, bespreken dilemma’s en pijnpunten. Hoe ga je om met tegengestelde belangen? Er is geen draagvlak voor deze verandering, maar hoe creëer je dat toch? Veranderprocessen als deze vragen om heldere communicatie in vaak uitdagende situaties. De medewerkers laten de vertrouwde manier van werken los en er ontstaat chaos. Vervolgens ontvouwt zich de weg om volledig circulair te gaan werken.”
Een ambitieus studiejaar. Heb je nog vrije tijd?
“Wekelijks zijn we gemiddeld 2 dagen bij de gemeente en de andere 3 dagen op de HAN in Nijmegen. Met de studie ben ik wekelijks 40 tot 45 uur bezig. Vakanties schieten erbij in, maar een weekend weg is ook goed. Ondanks de carnavalskriebels heb ik het dit jaar overgeslagen. Mijn vriendin steunt me hierin volledig. Nu staat veel on hold, maar straks is er weer meer ruimte om samen dingen te doen.”
Deze master kreeg een gouden medaille voor Beste Studies 2021.
“Terecht! De dynamiek tussen colleges, workshops, gastsprekers en gedreven docenten is geweldig. Dit vervolgens terugvertalen naar de praktijk geeft zoveel energie, en dat in combinatie met onze groep intrinsiek gemotiveerde studenten. Iedereen wil zoveel mogelijk leren en uitwisselen met elkaar. Dit is het 3e jaar dat de master worden gegeven. Geïnteresseerde studenten staan in de rij. Het thema circulaire economie opent veel deuren.”
Lees meer over deze gouden medaille voor de masteropleiding Circulaire Economie
Hoe belangrijk is een goed netwerk?
“Dat bepaalt mede je toekomst en dus ook het succes van ons praktijkonderzoek. Dit benadrukt de HAN ook in haar campagne ‘Ontmoet je nieuwe netwerk’. Door de samenwerking tussen onderwijs en onderzoek en dus ook student en werkveld, bouw je automatisch al een netwerk op. De gemeente Woudenberg is een spin in het web. Zij hebben zoveel verbindingen en samenwerkingspartners, dat ons netwerk daardoor ook als een razende groeit.”
In de rubriek Master Mind portretteren we studenten die onlangs voor een van de unieke masteropleidingen bij de HAN kozen.
Over deze masteropleiding
De economie waarin het gaat om winstmaximalisatie is voorbij. Andere waarden worden belangrijk. We moeten anders werken en produceren. Maar hoe? Met de master Circulaire Economie help jij bedrijven en organisaties duurzamer ondernemen. Zo versnel je de transitie naar een circulaire economie.