Empathische woonomgeving
Hoe mooi zou het zijn als de woonomgeving van laagopgeleide ouderen een positieve bijdrage levert aan hun gezondheid. Of de woonomgeving van ouderen met een laag inkomen, en zo sociaaleconomische gezondheidsverschillen helpt verkleinen. Architecture in Health zoekt het uit.
Aanleiding
Het lectoraat Architecture in Health heeft al veel kennis opgebouwd over de relatie woonomgeving, gezondheid en het welbevinden van ouderen. Een mooie basis voor het ontwerp van woonomgevingen die waardig wonen in de toekomst mogelijk maken. In het kader van focus Fair Health duiken onderzoekers dieper in de materie.
Doel
Het project moet inzicht geven in de ruimtelijke factoren die bepalend zijn voor de sociale toegankelijkheid in de buurt of wijk. Of die meespelen bij het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen tussen (zelfstandig wonende) ouderen. Als we weten welke factoren dit zijn, kunnen we woonomgevingen ontwerpen die deze gezondheidsverschillen helpen te verkleinen.
Empathische woning
Aanpak
We organiseren workshops met experts uit het sociaal domein en ruimtelijk domein, aangevuld met een literatuurstudie naar de relatie ouder worden, sociaaleconomische gezondheidsverschillen en woonomgeving. Daarbij brengen we ruimtelijke factoren in kaart die een rol spelen bij de sociale toegankelijkheid van de woonomgeving van bijvoorbeeld ouderen met een sociale huurwoning.
Verwachtingen
In deze vorm van exploratief onderzoek combineren we kennis uit het sociaal domein en het ruimtelijk domein. Zo krijgt Architecture in Health meer inzicht in de manier waarop via het ontwerp van woonomgevingen voor ouderen de sociaaleconomische gezondheidsverschillen tússen ouderen te verkleinen zijn.
Ons team
Toine van Lieshout
Nienke Moor
Kim Hamers
Masi Mohammadi
Het lectoraat Architecture in Health
Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek.
Ieder kwartaal bundelt de Academie Built Environment de meest interessante verhalen in de digitale nieuwsmail Built-Up. Lees mee over onze onderzoeksresultaten, afstudeerders, samenwerkingen met het werkveld, events en meer. Meld je aan voor de nieuwsmail!