Ondernemen met gamen
Presentator: Welkom bij HAN Changemakers, de podcast van de HAN University of Applied Sciences. Over slimme, schone en sociale oplossingen voor de wereld van morgen. In deze aflevering gaan we het hebben over het belang van jonge ondernemers.
MUZIEK: Leader Changemakers-podcast
Presentator: Ik zit aan tafel met zo'n ondernemende student, Floris Torenburg. Leuk je te spreken.
Floris: Ja, dankjewel. Leuk dat ik er ben.
Presentator: We zitten nu in de aula op de HAN University of Applied Sciences. Je hebt iets voor me meegenomen. Het zit in een doosje. Kun je vertellen wat het is?
Floris: Ja, zeker. Dit is ons eerste zelf uitgeven spel, Het Woud. Het Woud is een spel dat komt oorspronkelijk uit Amerika, de Verenigde Staten. We zijn super trots dat dit het spel is dat wij mogen uitgeven.
Presentator: Kun je het doosje eens openmaken? Ik ben heel benieuwd wat erin zit. De deksel gaat eraf. Ik zie twee stapeltjes met kaarten. Gebruiksaanwijzing. Kartonnen kaartjes met verschillende dieren erop. Wat is het doel van het spel?
Floris: Het doel van het spel is om een zo groot en divers mogelijk regenwoud te ontwikkelen. Dat doe je door de juiste dieren erin te zetten, de juiste planten te verzamelen en daarmee een hele mooie collectie aan een mooi regenwoud te creëren. Wat er wel leuk aan is, er is geen plastic gebruikt. Het is een volledig spel van alleen maar karton. Karton en papier, waarmee je dus heel plastic al een beetje probeert te verbannen.
Presentator: Het spel is onderdeel van iets groters, namelijk jouw bedrijf. Wat is dat voor bedrijf?
Floris: Ik ben mede-eigenaar van de Meeples Groep. Wij zijn een bordspellenbedrijf in Nederland. Wij doen zowel fulfillment als distributie aan zakelijke klanten en consumentenklanten. Dat doe ik nu inmiddels met een team van vijf. Ik en mijn compagnon en dan drie collega's van mij. Samen doen we dit voor inmiddels meer dan 2000 verschillende spellen door heel Europa.
Presentator: 2000 verschillende spellen, dus jij hebt ergens een loods in Nederland dat helemaal vol ligt met dit soort bordspellen.
Floris: Ja, een hele loods ligt vol met bordspellen. Een heel klein gedeelte ligt nog in de HAN CampusStore, maar het grootste gedeelte van de 2000 spellen ligt allemaal hier in Swifterbant. Dat is in Flevoland, in ons magazijn.
Presentator: Er zijn natuurlijk meer bordspellenfabrikanten die dit al heel lang doen, maar wat maakt jullie uniek in deze business?
Floris: Nou, wat goed is om te zeggen is dat wij nog geen fabrikant zijn, dus wij produceren zelf geen spellen. Wij zorgen er wel voor dat al die spellen bij ons in het magazijn komen te liggen en dat zo dat eigenlijk die bedrijfsketen zo kort als mogelijk is. Wij helpen uitgevers om de spellen te leveren aan hun consumenten of aan hun zakelijke klanten. Dat doen we met ons netwerk aan logistieke oplossingen, maar ook met onze kennis.
Presentator: Dit is de HAN Changemakers podcast. Dus ja, ik moet het toch vragen. Wat maakt jou dan changemaker met deze business?
Floris: Nou, wat mijn changemaker maakt is. Ik heb nu ook een onderzoek lopen samen met het lectoraat Kansrijk Ondernemen. Wat we willen doen is onze keten helemaal verduurzamen. Dus we willen alle cyclussen korter maken. Ervoor zorgen dat eigenlijk alle grote handelaren die er geweest zijn en alle tussenstapels die niet nodig zijn, dat die voorkomen worden. En dat wij uiteindelijk helpen om dat voor elkaar te krijgen.
Presentator: Kijk, dat klinkt als een prachtig doel. Je noemde het lectoraat Kansrijk Ondernemen al. De lector Kansrijk Ondernemen die zit boven. Laten we er even naartoe gaan, dan praten we in de studio verder.
MUZIEK
Presentator: We zijn inmiddels aangeschoven in de studio bij Thomas Lans. Thomas is lector bij het lectoraat Kansrijk Ondernemen. Leuk je te spreken. Vertel, wat doet een lector kansrijk ondernemen?
Thomas: Een lector is eigenlijk verantwoordelijk voor het onderzoek binnen een academie. In dit geval de Academie Business en Communicatie. En ons onderzoek, zoals de naam al zegt, gaat over ondernemerschap.
Presentator: Ik heb online een missie van jou gevonden, op de website van de HAN. Het is een hele mondvol: toekomstige ondernemers helpen bij het vaardiger worden in het herkennen en evalueren van kansen om proactief in te kunnen spelen op een snel veranderen, complexer wordende omgeving.
Thomas: Dat is een mondvol inderdaad. Ik denk in de notendop zou je kunnen zeggen dat de problemen waarvoor we staan inderdaad steeds ingewikkelder lijken te worden. Dat is altijd moeilijk te zeggen. Is de wereld nu ingewikkelder dan dertig jaar geleden? Ik denk dat je het antwoord daar niet op kan geven, maar wat we wel zien is dat we meer zicht krijgen op de consequenties van een aantal van die problemen. Dat we soms misschien wel te makkelijk die problemen te luid zijn gegaan en dat we ons wat meer in moeten verdiepen. De onzekerheid wordt groter. Wie functioneren er goed in onzekerheid? Dat zijn over het algemeen ondernemers.
Presentator: Je zegt dus eigenlijk dat de oplossingen misschien wat complexer moeten worden, misschien niet eens de omgeving niet complexer wordt.
Thomas: We moeten er in ieder geval beter over nadenken en dat betekent ook dat we ons niet moeten laten verlammen door die complexiteit. Dat is een risico, want dan heeft alles met alles te maken. Dat betekent denk ik ook dat je toch stapjes moet blijven nemen. Dus niet laten verlammen, maar wel stapjes nemen. Dat zijn typisch vraagstukken waar ondernemers zich prettig bij voelen.
Presentator: Wat zijn belangrijke vraagstukken van deze tijd waar we die jonge ondernemers voor nodig hebben? Heb je een aantal voorbeelden?
Thomas: Ja, dat zijn natuurlijk de hoog over problemen, zoals klimaatverandering, digitalisering en vraagstukken in de zorg. Maar het kunnen ook vraagstukken zijn die veel dichterbij liggen bij studenten, denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid, duurzame kleding en woningvraagstukken. Dat zijn ook vraagstukken die studenten natuurlijk zelf ook raken.
Presentator: Welke ligt jou het meest aan het hart?
Thomas: Vraagstukken rondom energietransitie, die gaan mij wel naar het hart. Omdat ik ook zie dat we met een heel rap tempo de aarde aan het uitputten zijn. En ook sociale vraagstukken die echt op wijkniveau liggen gaan mij aan het hart. Dus echt de vraagstukken waarbij je misschien niet traditioneel altijd ondernemerschap ziet, maar waar het wel belangrijk is om ondernemerschap ook wat meer in te gaan zetten.
Presentator: Floris, heb jij grote maatschappelijke vraagstukken die nu spelen die jij het meest belangrijk vindt?
Floris: Ja, ik moet eerlijk zeggen, ik vind elk vraagstuk wel heel belangrijk. Ik vind op het moment dat je nu ondernemer wil worden, dan moet duurzaamheid in je vaandel staan en ik denk dat je er echt voor moet gaan leven. Omdat op het moment dat je echt niks toevoegt aan de wereld, waarom word je dan ondernemer? Je wil altijd iets toevoegen aan een groter plaatje en ik denk dat dat voor iedereen ook een essentie moet zijn om ondernemer te worden.
Presentator: En even geredeneerd vanuit die vraagstukken. Thomas, je zei al, we hebben voor die complexiteit en die onzekerheid hebben we die ondernemers nodig, want dat past bij ze. Hoe zie jij dat, Floris? Herken jij je erin?
Floris: Ja, zeker. Ik denk vooral de jongere generatie, de generatie van mijn tijd. Wij zijn er om het verschil te maken. Wij zijn opgeleid en opgevoed met de digitaliteit, dus ik denk dat wij er gebruik van moeten maken. Dat wij juist die kennis hebben om snel te schakelen en dat wij nu nog vernieuwende dingen kunnen doen zonder dat dat al een heel ouderwets jasje zit wat al jarenlang gebruikt wordt.
Presentator: En als we het hebben over nieuwe technologie, want we zien ook hele snelle technologische ontwikkelingen. Welke van die ontwikkelingen spelen een grote rol in die vraagstukken van nu, Thomas?
Thomas: Ja, dat zijn er meerdere. Dat is ook een beetje afhankelijk van het domein, maar als je kijkt naar bijvoorbeeld digitalisering. Doordat er bijvoorbeeld platforms zijn ontstaan, kun je veel makkelijker bijvoorbeeld vraag en aanbod bij elkaar brengen. Nou ja, als jij een tweedehands kledingzaak wil beginnen om bij te dragen aan duurzame mode. Ja, dan is dat nu mogelijk omdat je vraag en aanbod bij elkaar kan brengen door zo'n platform technologie.
Presentator: Ja, precies. Met platform bedoel je echt die digitale platformen?
Thomas: Ja, en de algoritmes die weer nodig zijn om goede matches te kunnen maken. Dat soort vernieuwing maakt dus ook dit soort ondernemerschap mogelijk.
Presentator: Ja goed, die jonge ondernemers hebben we nodig dus. Dat is duidelijk. Die passen bij die ontwikkelingen, die passen bij deze tijd. De HAN doet zijn best om die jonge ondernemers te helpen, maar waarom is dat eigenlijk belangrijk? Want die jonge ondernemers zijn toch juist heel goed in die onzekerheid, het spotten van kansen en zijn proactief. Waarom is dit een punt van aandacht?
Thomas: Ja, we weten dat de betrokkenheid over het algemeen bij ondernemerschap heel hoog is in Nederland. Dat is zo'n 10, 15 procent van de volwassenen ziet wel iets in ondernemerschap. Tegelijkertijd is er ook een hele grote groep daarin die het misschien interessant vindt, maar nog niet zo goed weet wat ze er precies mee moeten. Ondernemerschap ontstaat niet van de een op de andere dag, dat is echt ook een proces van stapjes. Juist in die stapjes kun je studenten heel goed helpen, door ze bijvoorbeeld in verbinding te brengen met bepaalde netwerken. Maar ook door ze daarover gewoon kennis mee te geven. Want in tegenstelling tot de mythe dat de ondernemer wordt geboren, is het zoals in elk beroep, je moet ook gewoon heel veel leren. Dus ervaring opdoen, kennis opdoen, netwerken opdoen. Daar kan de HAN een ontzettend belangrijke rol spelen, om die groep die misschien wil ondernemen ook echt te laten ondernemen.
Presentator: Hoe gaat dat in zijn werk? Hoe matchen jullie studenten als Floris bijvoorbeeld aan een belangrijk vraagstuk?
Thomas: Wij zagen ook dat dat best lastig is om die matches te maken, zeker als je nog niet zo goed weet of je wilt ondernemen. Wij zijn met het OndernemersLab gestart aan de Houtwerf, waarin we met een aantal partijen samenwerken om laagdrempelig die verbindingen te kunnen leggen. Tussen vraagstukken en studenten. Dan bedoel ik vraagstukken die om ondernemerschap vragen en studenten die misschien willen ondernemen. Dat doen we op een aantal niveaus. Op het laagste niveau gewoon te laten zien wat er mogelijk is, door ze kennis te laten zien, door ze kennis te laten maken met vernieuwing en ondernemerschap. Gewoon in de regio. En als het wat ingewikkelder wordt of als het wat meer vraagt, dan probeer je ook actiever bijvoorbeeld een idee te matchen met een ondernemer of een ondernemende student of andersom een bedrijf te matchen met een ondernemende student.
Floris: Het OndernemersLab is gewoon een mooi voorbeeld om aan studenten te laten zien dat het kan. Op het moment dat je begint als student, je begint op de HAN, je komt binnen. Je bent misschien 16 jaar, je komt net van de havo af. Dan durf je nog niet zo ver te dromen, dan is heel veel buiten je handen. Op het moment dat je ziet dat dit soort dingen kunnen, dat je als student je bedrijf zo kan opbouwen, dat je als student een faciliteit zoals een OndernemersLab hebt om in te gaan groeien. Ja, dat zorgt er ook voor dat studenten durven te dromen, durven te gaan doen en dat ze zien van die handvaten die zijn. Het kan ook daadwerkelijk.
Presentator: Ja, dat is natuurlijk heel inspirerend.
Floris: Ik denk dat alleen dat al gewoon er voor zorgt dat studenten het kunnen, dus inspireren en gewoon laten zien wat er kan.
Presentator: Floris, kun jij de luisteraars meenemen dan naar De Houtwerf bijvoorbeeld? Je komt daar binnen in zo'n OndernemersLab. Wat kom je daar tegen waarvan je als jonge ondernemer denkt van ‘Yes, dit wil ik ook’ of dit raakt me of hierdoor wil ik verder?
Floris: Nou, het eerste en ik moet zeggen het ligt ook wel dicht bij mijn hart, omdat het mijn stijl is. Maar je komt binnen en je staat eigenlijk in een loods, in een loods waar vroeger een fabriek zat en je ziet gewoon wat er allemaal mogelijk is. Dus je zit in een industriële setting en recht voor je zie je eigenlijk allemaal casussen met Nijmeegse ondernemingen die daadwerkelijk iets innovatiefs hebben neergezet. Dus daar heb je organisaties als Sit & Heat zitten, die nu met kussens in het stadion van PSG liggen om de billen van de voetbalspelers op te warmen. Dat is wel een mooi voorbeeld van innovatie die je daar tegenkomt. Al die ondernemingen komen uit Nijmegen en sommige zijn zelfs gestart door studenten. Dat laat mij zien hoe je dat kan opstarten en waar je naartoe kan groeien.
Presentator: Ja dus je hoeft niet een rijke ondernemer uit Silicon Valley te zijn om iets moois neer te zetten. Je kan gewoon een student in Nijmegen zijn en een mooi bedrijf neerzetten. Ook nog eens gekoppeld aan een belangrijk maatschappelijk vraagstuk.
Floris: Ja, en het is zelfs nog mooier. Op het moment dat je echt een innovatief idee hebt, dan kan je er ook gewoon subsidie voor krijgen. Je wordt door de HAN geholpen om dat daadwerkelijk op te gaan starten.
Presentator: Kun je daar nog iets meer over vertellen? Op welke manier heeft de Han jou verder geholpen? Misschien ook nog voorbij dat OndernemersLab?
Floris: Het OndernemersLab is vrij nieuw, maar mijn project begon eigenlijk al veel eerder. Eigenlijk vanaf het moment dat ik aanklopte bij het CvO, het Centrum voor Ondernemerschap. Het CvO heeft mij eigenlijk helemaal begeleid van A tot Z. Die hebben me geholpen bij de keuze of ik wel of niet ging fuseren, die hebben me geholpen bij mijn eerste kantoorplek, die hebben me geholpen toen ik een Topondernemer werd volgens de HAN. Al die stappen heb ik samen met het CvO doorlopen. Het CvO heeft ook voor mij de verbinding gemaakt met Thomas dan. Zo heb ik Thomas ontmoet en vanuit daar heb ik een subsidie gekregen om te gaan onderzoeken of ik een spellenfabriek in Nederland kan gaan bouwen Zo is dat steeds stapje voor stapje verder gegaan, dus ik kan wel zeggen dat de HAN mij zeker heeft geholpen, Dat de HAN eigenlijk de basis is geweest van al het onderzoek dat ik in mijn bedrijf gedaan heb.
Presentator: Kun je ons een beetje mee terugnemen in de tijd? Op een gegeven moment ben je een student, dan heb je een idee voor een bedrijf of misschien heb je al een klein bedrijfje. Wat is een heel bepalend moment geweest voor jou waarbij de HAN jou verder heeft geholpen? In welk stadium zat jouw bedrijf toen?
Floris: Het grootste moment waarin de HAN mij geholpen heeft, was op het moment dat ik moest gaan stage lopen. Het was het derde jaar. Ik stond op het punt om te gaan fuseren met mijn bedrijf. Ik moest stage gaaf lopen bij of een normaal bedrijf of ik moest gaan kijken of ik kon gaan stage lopen in mijn eigen bedrijf. Op het moment dat mijn opleiding Commerciële Economie daar had gezegd nee, dan was de kans heel klein geweest dat ik met mijn bedrijf nu op het punt had gestaan waar ik nu sta. Alleen, Commerciële Economie, mijn opleiding, heeft de gok genomen. Ze hebben het gedurfd om mij te laten gaan stage lopen in mijn eigen bedrijf. Ik was de eerste die dat in het nieuwe curriculum mocht doen. Daar kwam eigenlijk naar voren dat de HAN me al hielp.
Presentator: Wat was er gebeurd als de HAN er niet was geweest voor jou?
Floris: Nou, dan had ik moeten stage lopen in een ander bedrijf. Dan was ik nooit zo ver geweest als ik nu ben, want dan had ik dat niet kunnen combineren.
Presentator: Dus dan is het echt een soort accelerator geweest ook voor de ontwikkeling van je bedrijf. Anders had het gewoon vertraging opgelopen.
Floris: Ja, vertraging opgelopen of dan was het misschien helemaal niet doorgegaan. Dan was ik niet gefuseerd, dan was het hele plan niet doorgegaan. Dan had ik nu niet een magazijn vol met spellen gehad of een onderzoek nu met Thomas.
Presentator: Ja, Floris zegt al heel mooi. Op een gegeven moment heb je subsidie nodig bijvoorbeeld, dan kan de HAN je verder helpen. Dat betekent ook dat er andere partijen bij betrokken zijn als geldschieters of als subsidieverstrekkers. Welke partijen zijn er hier nog meer bij betrokken? Als je bijvoorbeeld kijkt naar dat OndernemersLab. Wat voor organisaties zweven daar allemaal omheen die jonge studenten verder helpen?
Thomas: Wij vonden het dus ook belangrijk dat je niet alleen in contact komt met de HAN, maar ook met andere partijen. In het ondernemerslab werken we met name samen met de gemeente Nijmegen. Die vinden het ook belangrijk om ondernemerschap en ondernemendheid vanaf een vroeg stadium te stimuleren. StartUp Nijmegen / POP’HUB Nijmegen, zij vertegenwoordigen ook een heel grote groep van de startende bedrijven in het Nijmeegse en vinden het ook heel belangrijk om te laten zien dat je voor vernieuwing helemaal niet per se naar de Randstad hoeft. Dat je ook gewoon in het Nijmeegse dat kan laten zien. Daar zijn die etalages waar Floris het over had ook afkomstig van. En ook een club als Techniekpact, die het belangrijk vindt om technologie te koppelen aan jonge mensen. Die inden het ook belangrijk om in zo'n initiatief te stappen en ondernemerschap is dan ook voor hun een voertuig om dat te doen.
Thomas: En ik denk dat studenten zoals Floris, die hebben ons bijna misschien niet eens nodig. Die hebben dit op eigen kracht al zelf kunnen ontwikkelen, maar er is een hele grote groep studenten die nog niet zo die weg weten vinden. Daar is juist dat OndernemersLab zo leuk voor. Misschien is het wat voor je. Je kan er wat aan ruiken, je kan er wat aan proeven. De eerste stapjes dan in ondernemen. Vervolgens naar zo'n Centrum voor Ondernemerschap (CvO), om dat dan ook verder te effectueren en daarna ook bijvoorbeeld zelfs een onderzoek gezamenlijk op te starten.
Thomas: Dan moet je je ook echt voorstellen dat ik samen met Floris naar Utrecht ga, naar de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), om te pitchen over zijn idee. Zowel vanuit de ondernemerschapskant als vanuit het onderzoek. En dan gezamenlijk dan ook zo’n onderzoeksvoorstel schrijf met hem. Ja, dat is natuurlijk fantastisch.
Presentator: Ja, dat heeft ook weer extra waarde voor een bedrijf omdat die onderzoekkant er ook bij betrokken is.
Thomas: Ja, exact. Dat werken in die driehoek waar we het vaak over hebben in de HAN, dat komt daar ook samen. En we gebruiken eigenlijk nog ondernemerschap nog als een soort van versneller om dat werk in die driehoek vorm te geven.
Presentator: We hebben het tot nu toe redelijk geredeneerd vanuit de student. Maar goed, al die partijen die bij zo'n OndernemersLab betrokken zijn, die zitten natuurlijk ook te springen om jonge ondernemers. Dus niet alleen studenten verder helpen, kan ik me voorstellen. Maar ook gewoon zorgen dat die bedrijven die we hard nodig hebben voor de energietransitie, ik noem maar wat, dat die ook met jong talent kunnen samenwerken.
Thomas: Zeker. Ja, dat is ook wel denk ik de reden waarom een gemeente of een Techniekpact graag ook instappen. Is dat ze ook zeggen: we willen ook het jong talent ook graag behouden voor de regio en ze ook interesseren voor dit soort werk. Ja, dat helpt. Hoeveel dat helpt, dat moeten we nog uitzoeken. We zijn als OndernemersLab ook een soort start-up, zou je kunnen zeggen. We hebben ook met elkaar, met alle partijen, een aantal aannames geformuleerd. Zoals je dat ook zou doen als ondernemer. Als een soort minimum viable product. Dat staat er nu. En we zijn die aannames aan het testen. Twee studenten Ondernemerschap en Retail Management die bemensen dat OndernemersLab op dit moment ook en die zijn ook bezig om een deel van die aannames ook met ons te testen. Ja, en zo zie je dat er verdurend weer nieuwe proposities aandienen in zo'n OndernemersLab die we onderzoeken en proberen verder te brengen.
Presentator: Wat zijn de belangrijkste vragen die op dit moment onderzocht worden? Wat zijn we nu aan het leren met het OndernemersLab?
Thomas: Nou, dus ook hoe je slim dus die verbindingen kunt maken tussen studenten en die vraagstukken. Wetende dat het onderwijs vaak in een andere versnelling zit dan ondernemers over het algemeen. Dus dat is een vraagstuk wat we verkennen. Aan de andere kant ook wel aan de kant van de studenten. We hebben natuurlijk ontzettend veel Commerciële Economie- en Ondernemerschap en Retail Management-studenten. Dan heb je het echt wel over twaalf, dertien, veertien, vijftienhonderd studenten. Ja, hoe krijg je hen ook aangehaakt aan die transitie vraagstukken? Niet iedere student voelt zich daar misschien direct aangesproken voor. Die zegt nou ik wil eerst gewoon een BMW 5 serie rijden en dan komt de rest van de wereld wel. Dus dat is ook een aanname die we aan het testen zijn.
Presentator: Ik proef ook een beetje uit jouw antwoord dat er heel veel verschillende studenten bij betrokken worden, uit hele verschillende disciplines. Dat lijkt me voor jou, Floris, ook wel een groot voordeel als je goed in het netwerk van de HAN zit en een eigen bedrijf hebt. Als je verschillende soorten mensen nodig hebt, dat je ook vrij makkelijk in aanraking komt met andere studenten die misschien uit een hele andere hoek komen. Misschien wel een technische hoek bijvoorbeeld. Is dat zo?
Floris: Ja, voor mij is het jammer dat het er nu pas is, want hier had ik drie jaar geleden echt om gehoopt. Ik zat te springen om een technisch iemand, die de technische kant kan. Iets wat ik zelf niet kan. Dus ik vind het juist een unicum. En je moet je voorstellen: technische studenten die met commerciële economen samenwerken, wat voor bedrijfsideeën daar allemaal vanaf gaan komen. Dat is uniek. Dus ja, ik mis dit zeker. Ik had het graag eerder gewild voor mezelf persoonlijk, maar ik ben blij dat het er nu is.
Presentator: Floris, jij moet geloof ik nog een half jaar studeren. Klopt dat?
Floris: Klopt, ja. Ik ben nu bezig met mijn laatste half jaar en dan ben ik als alles goed gaat afgestudeerd.
Presentator: En als je straks afgestudeerd bent. Je hebt je diploma op zak. Hoe zie jij je relatie met de HAN dan? Denk je dat je nog steeds enig contact hebt met iemand als Thomas bijvoorbeeld?
Floris: Ik hoop het. Ik moet je zeggen, op het moment dat ik dat niet zou hebben, dan ga ik het wel missen verwacht ik. Ik werk zoveel met de HAN samen en ik geloof echt dat zonder de HAN mis je gewoon zoveel kennis. Ik leer er nog zoveel van, dus ik hoop dat ik het kan voortzetten en dat ik samenwerkingen kan blijven doen. Ik weet wel dat ik nu bij Commerciële Economie in een propedeusevak kom, dus in dat op zich blijf ik altijd wel betrokken bij de HAN
Presentator: En als het gaat om jouw bedrijf. Waar ga je naartoe de komende jaren?
Floris: Ja, over vijf jaar dan hoop ik, verwacht ik, dat we een van de grotere spelers zijn in de bordspellermarkt. Maar nog veel belangrijker geloof ik erin dat ik dan voor alle kleine uitgevers de problemen oplos en dat ik ervoor zorg dat de concurrentie binnen de bordspellerbranche kleiner wordt. Dus het verschil tussen de grote spelers en de kleine spelers, dat dat mede door ons verkleind is en dat die kleine spelers daadwerkelijk levensvatbaar worden. En dat we daarbij zorgen dat de hele cyclus van bordspellen, de hele bedrijfsketen, dat die korter wordt en duurzamer wordt. Dus dat er minder vaak een DHL-busje hoeft te rijden, dat er minder vaak een boot vanuit China naar Nederland hoeft. Dat het allemaal op een lokale plek geproduceerd en gedistribueerd kan worden.
Presentator: Wat denk jij Thomas als je zo'n toekomstvisie hoort?
Thomas: Ja, daar word ik blij van, van zo'n toekomstvisie, absoluut. Ik denk dat je daar dan ook echt het verschil gaat maken en ik zie dan voor de HAN veel meer OndernemersLabs. We zijn natuurlijk ook een start-up, we zijn nog een redelijk klein lab. Maar er zouden allerlei satellieten mogelijk zijn, denk ik, bijvoorbeeld op het gebied van specifiek energie of van zorg.
Presentator: Je vertelde ook, het is ook leren met het OndernemersLab. Wat zijn de belangrijke onderzoeksvragen met het OndernemersLab voor de komende 5 à 10 jaar?
Thomas: Ik denk hoe je toch groepen kunt blijven verbinden die misschien elkaar traditioneel niet zo snel op zullen zoeken. We zijn natuurlijk heel erg geneigd om in onze eigen bubbel te blijven zitten. Denk bijvoorbeeld aan meer reguliere ondernemers versus meer sociale ondernemers of impact ondernemers. Ja, juist dat we groepen bij elkaar brengen, dat levert uiteindelijk de vernieuwing. En ik hoop dat zo'n plek als het OndernemersLab daar een bijdrage aan kan leveren.
Presentator: Dat lijkt me een mooie afsluiting voor dit gesprek. Heren, hartelijk bedankt voor het leuke gesprek. Floris, veel succes met de Meeples Groep. Thomas, bedankt voor de duiding. En beste luisteraar, bedankt voor het luisteren naar HAN Changemakers. Een podcast waarin we op zoek gaan naar slimme, schone, sociale oplossingen voor de wereld van morgen. Mis geen enkele aflevering en abonneer je op de podcast in je favoriete podcastapp.