Join the Jam. Hoeveel diversiteit kun jij aan?
Jitske Kramer reist vanuit haar rol als corporate antropoloog de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers. Hier vertelt ze uitgebreid en vrijuit over tijdens haar sessies. Daarnaast is ze bestseller auteur van onder andere Deep Democracy, Jam Cultures, De Corporate Tribe en Werk heeft het gebouw verlaten.
Diversiteit gaat over de mix van verschillen. Inclusie over hoe we met deze mix omgaan. Met de voortdurende vraag: wie bepaalt er wat normaal is? Wat is de rol van een docent en wat is de rol van de student, hoe gaan we om met wederkerigheid en wederzijdse betrokkenheid, wat kunnen we leren van elkaar! Een bijzondere lezing over hoeveel diversiteit je aan kunt. En wilt. En moet. En wat dit vraagt van studenten en docenten. Inclusie gaat over de grens, over macht, ranking en het nemen van risico’s. Over zinvolle ontmoetingen, lef en leiderschap in de rol van professional en professional in opleiding (student).
Op luchtige wijze spreekt Jitske over zware thema’s. Ze laat je nadenken. Over de acht inclusie principes met de Jam Cirkel als praktisch handvat. Deze worden direct gekoppeld aan hoe je samen kan leren in het onderwijs, hoe dit kan bijdrage aan de gedachte student als partner/studentparticipatie. Je loopt er anders uit dan je erin ging.
Verwacht geen standaard lezing, maar een unieke beleving
Een lezing over diversiteit en inclusie die mensen in beweging zet. Een muzikale lezing die raakt. Jitske spreekt over nut en noodzaak van inclusie en diversiteit voor teams en organisaties. Ze combineert gedegen inhoud met ‘spoken word’. Een performance met muziek, verhalen, spoken word, compacte theorie en visual graphics. In Jam Cultures durft iedereen zijn of haar eigen geluid te laten horen en naar dat van anderen te luisteren. Om samen in voortdurende afstemming tot een beter geheel te komen. Inclusie als een jamsessie, waarbij je elkaar met lef en verbinding ontmoet. In de kern gaat inclusie over wie waaraan mag meedoen doen, wie waarover mag meepraten en wie wat mag meebeslissen. En wie vooral niet. En daarmee gaat inclusie over mensen, grenzen, leiderschap, macht, privileges, conflicten, verschillen en overeenkomsten. Het gaat over samenwerken met verschillen. Je mag het ook agile leiderschap noemen. Snoeihard en soft tegelijkertijd.