#50EUROWEEK
Weet jij hoe het is om te leven van €50 per week? Steeds meer Nederlanders moeten leven van een zeer beperkt budget. Door de energiecrisis en de toenemende inflatie, #ikredhetnietmeer. Meedoen levert je belangrijke inzichten op! Onderdeel van de Week tegen Armoede / Challenge Armoede (Movisie)
Bekijk verder de 'spelregels' van de #50EUROWEEK, gebruik de handige tips om geld te besparen en maak kennis met deelnemers van vorige edities.
Kijk de kick-off
Wil je goed starten met de #50euroweek? Kijk dan de kick-off van 2022 terug. Initiatiefnemer Carinda Jansen vertelt over het ontstaan van de #50euroweek toe en wat het belang is van deze ervaring. Naast Carinda zit ervaringsdeskundige Jessica van Hinthem aan tafel. Zij vertelt vanuit haar ervaringen over het leven in armoede.
Hier moet je je aan houden
We proberen het leven in armoede te benaderen, dat zal nooit helemaal realistisch zijn.
De spelregels:
• Je leeft je één hele week van 50 euro. 15 euro extra voor ieder extra gezinslid.
• Dat is jouw eigen geld, je krijgt het niet van de HAN.
• Je betaalt van die 50 euro alle boodschappen en aanschaffen, maar geen vaste lasten zoals gas, water of elektriciteit.
• Het is niet de bedoeling dat je vooraf je koelkast volstopt met boodschappen of je auto nog even voltankt.
• Als je eerlijk bent, reken je uit wat je per week kwijt bent aan abonnementen en lidmaatschappen. Dat moet er eigenlijk ook af.
• Je mag elkaar helpen. Maar als je geld van anderen aanneemt, realiseer je dat dat ook weer terugbetaald moet worden.
• Deel je ervaringen met elkaar. Als je kiest je week te delen via de socials, doe dat dan met respect voor mensen die jaar-in-jaar-uit in deze situatie leven. Voor één week met 50 euro hoef je geen ‘thumbs up’ te verzamelen.
Hoe doe je dat eigenlijk?
Ervaringsdeskundige Jessica van Hinthem helpt je daarbij. Met tips voor het doen van boodschappen of om prijzen te vergelijken.
Boodschappen doen: "Kijk en vergelijk! A-merk is vaak duurder dan eigen merk, zeker als de supermarkt zijn eigen
discount ‘merk’ heeft, zoals de Coop het G ’woon merk heeft."
Uitjes: "Ga picknicken met zelf gemaakte hapjes, salades en neem 'n frisbee mee, of leen de hond van
de buren en ga daar lang mee wandelen."
Prijzen vergelijken: "Online prijzen vergelijk loont, bij alle producten, van boodschappen tot hifi."
Meer weten over het bestrijden van armoede?
Waarom er een #50EUROWEEK is
Veel studenten, medewerkers en partners van de HAN krijgen te maken met mensen met geldzorgen. Dat kan in hun professionele carrière maar ook in hun persoonlijke leven. Het zijn vaak ingewikkelde situaties, die lastig te herkennen en te bespreken zijn. Door een ‘#50EUROWEEK’ aan te bieden willen we deelnemers de mogelijkheid bieden om -hoe minimaal ook- te ervaren welke invloed een klein budget op het dagelijks leven heeft.
We weten dat je tijdens deze ervaring maar 1 week rondkomt van 50 euro terwijl mensen in armoede dit week in week uit doen. De persoonlijke ervaring is bedoeld voor het ontwikkelen van sensitieve beroepshouding. Om die reden worden studenten, medewerkers en partners uitgenodigd om gezamenlijk stil te staan bij de gevolgen van financiële krapte en de betekenis van de ervaring voor hun (latere) beroep. Voor de organisatie van de #50EUROWEEK werken we samen met mensen die weten hoe het is om van 50 euro rond te komen.
Week tegen Armoede 2023
De #50EUROWEEK is een tool die je kunt inzetten tijdens de Week tegen Armoede of op een ander moment. Leer van elkaar, discussieer en kom in actie. Waarom de Week tegen Armoede? Omdat jouw inzet verschil maakt. Dus, doe jij mee?