Digitale toegankelijkheid

MKB e-commerce workshop digitale inclusie

Telefoon scant QR code op andere mobiele telefoon

Binnenkort moeten producten en diensten wettelijk toegankelijk zijn, maar wat betekent dat in de praktijk, wie gaat dat controleren en hoe wordt dat gecontroleerd? Nationaal Expert Accessible EU Eric Velleman praat je op donderdag 14 maart bij.

Bij deze nodigen we je van harte uit voor de MKB e-commerce workshop digitale inclusie op donderdag 14 maart op de HAN in Arnhem.

De European Accessibility Act treedt vanaf 28 juni 2025 in werking. Vanaf dat moment moeten veel producten en diensten voldoen aan wettelijke toegankelijkheidseisen. Bijvoorbeeld e-handelsdiensten (e-commerce), betaalterminals, mediadiensten, bankdiensten, vervoersdiensten, elektronische boeken en lezers. De wettelijke eisen van de Accessibility Act hebben grote invloed op bedrijven.

Inclusieve producten en diensten leveren MKB'ers 7 procent meer omzet op. Binnenkort moeten die producten en diensten wettelijk toegankelijk zijn, maar wat betekent dat nou in de praktijk en wie gaat dat controleren. Hoe wordt dat gecontroleerd? Gelukkig is er al heel veel geregeld!

Dit staat er op het programma

Tijdens deze workshop leggen we de wet uit, inclusief alle uitzonderingen en vereisten. Laten we zien hoe je zelf kunt kijken of je al toegankelijk bent. En bespreken we praktische voorbeelden die jou kunnen helpen om die extra omzet te realiseren en aan de wet te voldoen. Er zijn juridische, organisatorische en technische deskundigen aanwezig om vragen te beantwoorden, zodat je goed geïnformeerd en voorbereid naar huis gaat. We bieden je ook de mogelijkheid om een eigen vraagstuk in te leveren, zodat we je op weg kunnen helpen.

De volgende sprekers nemen het woord:

Toegankelijkheid, hoe kun je dat zelf testen?
Jan Jaap Slobbe, Accessibility
Jan Jaap is projectmanager bij Accessibility en voorzitter van de expertisegroep Toegankelijkheid van Kennis over Zien. Jan Jaap is actief in de kennisontwikkeling en verspreiding over digitale en fysieke toegankelijkheid. Verder werkt hij momenteel aan initiatieven om de digitale toegankelijkheid duurzaam in organisaties en bedrijven te verankeren.

Ervaringsdeskundige aan het woord
Tom Hessels
Tom draagt op verschillende manieren zijn steen bij aan het inclusiever maken van Nederland. Tom is blind en weet geanimeerd uit te leggen hoe websites wel of niet bruikbaar zijn voor hem. Zijn ervaring is van grote waarde en helpt bedrijven inzicht te krijgen in waarom toegankelijkheid zo belangrijk is 

Overzicht wettelijke vereisten
Eric Velleman
, Nationaal Expert Accesible EU
Lector Inclusive Digital Design & Engineering bij de HAN, doet met zijn team onderzoek naar de toegankelijkheid van nieuwe media en technologie toepassingen. Hij is betrokken bij de totstandkoming van internationale standaarden en wetgeving.

Het programma

13:00 uur  Inloop met koffie en thee in het Medialab (Ruitenberglaan 26)
13:30 uur Start programma met sprekers
15:00 uur Pauze met koffie en thee
15:15 uur  Workshop in kleinere groepen ondersteund door deskundigen en HAN-studenten
Breng je eigen vraagstuk over jouw producten en diensten in!
16:15 uur Samenvatting en afsluiting
16:30 uur  Netwerkborrel

Meld je voor aan via deze link.

Voor wie is deze bijeenkomst?

  • Voor MKB’ers die willen weten of hun producten en diensten onder de nieuwe wet vallen en die praktische tips willen om dat aan te pakken.
  • Voor leveranciers van producten en diensten die willen weten wat de eisen zijn waaraan hun producten en diensten over anderhalf jaar moeten voldoen. Bijvoorbeeld ontwikkelaars van websites, apps, etc.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het AccessibleEU centrum in samenwerking met Stichting Accessibility, HAN lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering en de Digitale Werkplaats Arnhem Nijmegen. Samen voor een inclusieve wereld.

Logo van AccessibleEU centre: European accessibility resource centre. Working together to build a more accessible European Union for persons with disabilities

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Arnhem
Ruitenberglaan 26
Arnhem