Masterclass Grip op Netcongestie

Elektriciteitsstation onderstation netwerkcongestie masterclass

Groei van het Nederlandse bedrijfsleven komt steeds meer onder druk te staan door congestie op het elektriciteitsnet. Met deze masterclass bereid je je voor en krijg je grip op deze uitdaging.

Welke strategieën zijn er om aan de slag te gaan met netcongestie? Hoe zorg je voor een passende aanpak voor jouw congestie-uitdaging? En hoe verwerk je deze uitdaging in je bedrijfsstrategie? Dit alles komt aan bod in de masterclass: Grip op Netcongestie. We bieden je een aanpak om gestructureerd aan de slag te gaan met netcongestie!

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
Connectr - Shared Office
Industriepark Kleefse Waard (IPKW)
Westervoortsedijk 73, Arnhem

Deelname
€ 495,- voor beide cursusdagen. Los inschrijven voor 1 dag is niet mogelijk.

Waarom?

De energietransitie leidt tot een gebrek aan transportcapaciteit op het elektriciteitsnet (netcongestie).

Op veel plekken is er geen capaciteit meer beschikbaar, waardoor ondernemers andere manieren moeten vinden om voldoende elektrisch vermogen op locatie beschikbaar te krijgen om te kunnen uitbreiden of te verduurzamen. Dit is ingewikkeld, waardoor netcongestie momenteel resulteert in verlaagde groeiambities door vertragingen in tijd en wijzigende business cases. Bedrijven zoeken oplossingen buiten Nederland en/of doen grote investeringen om toch voldoende energie op locatie te krijgen.

Er ontstaan steeds meer oplossingsrichtingen om deze problematiek het hoofd te bieden. De vraag is: welke oplossingsrichtingen zijn er en hoe pak je dit aan?

In deze masterclass geven wij een inkijkje in de mogelijke oplossingen die momenteel ontwikkeld worden en bieden we handvatten om op hoofdlijnen tot een oplossing te komen voor jouw congestieproblematiek.

Wat is het niet!
Deze masterclass biedt handvatten en strategieën, maar biedt géén uitgewerkt plan voor jouw specifieke netcongestieprobleem.

Programma

Onderwerpen dag 1

  • Probleemschets van netcongestie met de focus op het ontstaan, de verwachte ontwikkeling voor de komende jaren en de toename van netcongestie in andere landen.
  • Mogelijke niet-technische strategieën om te werken aan netcongestieproblematiek zoals nieuwe type contracten en de impact van gedragsverandering – met ervaringen uit de markt en veranderingen in wet- en regelgeving.
  • Het energievraagstuk als onderdeel van je strategisch bedrijfsplan om grip te krijgen/houden op hoe congestie invloed heeft op jouw bedrijfsontwikkeling.
  • Het bepalen van een energieprofiel van jouw bedrijfsactiviteiten om:
    • grip te hebben op jouw energievermogensvraag;
    • tot de goede discussie te komen over waar kansen voor optimalisatie van het benodigde vermogen liggen;
    • welke invloed technische en niet-technische oplossingen hebben op jouw bedrijfsenergieprofiel.
  • Mogelijke technische oplossingen zoals de rol van batterijen, aggregaten en lokale energieopwekking – die momenteel worden toegepast – om toch voldoende vermogen op locatie te krijgen en de toekomstige ambities van jouw bedrijf waar te maken.

Onderwerpen dag 2

  • Het effect van de gekozen oplossingsrichtingen op de business case en investeringen.
  • Wat is een Congestion Service Provider (CSP) en welke rol kan de CSP spelen om netcongestie op te lossen in samenwerking met de netbeheerders op o.a. GOPACS.
  • Samen aan de slag met een vooraf bepaalde praktijkcasus om bovenstaande onderwerpen toe te passen.