Masterclass Netcongestie
De Masterclass Netcongestie is volgeboekt. Meld u aan voor de wachtlijst; bij afmeldingen komen er mogelijk plekken vrij. We onderzoeken ook een extra datum. U wordt geïnformeerd zodra er plek is of een nieuwe datum beschikbaar komt.
Netcongestie veroorzaakt uitdagingen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Met deze masterclass krijg je inzicht, kennis en een concrete aanpak om gestructureerd voor bedrijven aan de slag te gaan.
Groei van het Nederlandse bedrijfsleven komt steeds meer onder druk te staan door congestie op het elektriciteitsnet. Daardoor moeten ondernemers alternatieve manieren vinden om op locatie voldoende elektrisch vermogen beschikbaar te hebben om te kunnen uitbreiden of verduurzamen.
Hoe kun je ondernemers effectief ondersteunen met handelingsperspectief voor netcongestieproblemen? Hoe ontstaat netcongestie en welke oplossingsrichtingen zijn beschikbaar? Hoe herken je de knelpunten voor een bedrijf aan de hand van het energieprofiel en welke keuzes maak je om te komen tot een passende oplossing? Dit alles komt aan bod in de masterclass Netcongestie.
Deze masterclass wordt aangeboden door HAN University of Applied Sciences, Sustainable Electrical Energy Centrum of Expertise (SEECE), Connectr - Energy innovation, Gelders Energieakkoord (GEA) en Provincie Gelderland.
De energietransitie leidt tot een gebrek aan transportcapaciteit op het elektriciteitsnet (netcongestie). Daardoor moeten ondernemers alternatieve manieren vinden om op locatie voldoende elektrisch vermogen beschikbaar te hebben om te kunnen uitbreiden of verduurzamen. Dit is ingewikkeld, waardoor netcongestie nu zorgt voor minder groei, bedrijven die naar oplossingen buiten Nederland zoeken en/of grote investeringen om toch voldoende energie op locatie te krijgen.
Er ontstaan steeds meer oplossingsrichtingen om deze problematiek het hoofd te bieden. De vraag is: welke zijn er en hoe pak je deze aan?
In deze masterclass onderzoeken we mogelijke oplossingen en bieden we handvatten voor netcongestieproblematiek bij bedrijven.
Ondersteun je bedrijven waar netcongestie een grote impact heeft of in de toekomst gaat hebben? Of heb je zelf, als bedrijf, hinder van netcongestie en wil je de verschillende strategieën leren kennen? Neem dan deel aan deze masterclass om je kennis, inzichten en netwerk uit te breiden. Meld je aan via de button bovenaan de pagina.
Programma
09:00 uur - Inloop
09:30 uur - Introductie en setting the scene door Carolien Kattenbelt en Jan Geurts van Kessel
De energietransitie gaat snel, zeer snel. Dit zorgt voor nieuwe uitdagingen op het elektriciteitsnet. Carolien Kattenbelt en Jan Geurts van Kessel, beiden van de HAN University of Applied Sciences nemen je mee in het snel veranderende energielandschap en de achtergronden van netcongestie.
10:15 uur - Analyse van energiedata door Enzo Diependaal
Netcongestie wordt vaak als een groot probleem gezien, maar is de situatie altijd zo ernstig als gedacht? Enzo Diependaal van Rethink Zero legt uit hoe het analyseren van energiedata inzicht biedt en hoe sommige problemen daarna eenvoudig opgelost kunnen worden, soms zelfs met een sticker.
11:00 uur - Pauze
11:15 uur - Beter en slimmer Samenwerken door Rob Biemans
Netcongestie is schaarste en dus dé kans om binnen de energietransitie beter en slimmer samen te werken. Rob Biemans van Andergie laat zien dat we met elkaar zullen moeten blijven kijken naar de juiste oplossingen door transparant te zijn over de verschillende belangen, uitgangspunten en mogelijkheden die zowel de rollen in de energiemarkt als eindklanten hebben.
12:00 uur - Wrap up en vraaggesprek
12:30 uur - Lunch
13:30 uur - Oplossingsrichtingen voor netcongestie door Henry Lootens
Ontdek de meest recente oplossingsrichtingen om het vermogenstekort op te lossen. Henry Lootens van Vigleco neemt je mee in de technische mogelijkheden, zoals de integratie van batterijen en slimme aansturing en andere oplossingsrichtingen in jouw energieconcept
14:30 uur - Pauze
14:45 uur - Business case en financieerbaarheid van oplossingen
De keuze die wordt gemaakt om het vermogenstekort op te lossen heeft ook invloed op de business case en de financierbaarheid van de oplossing. Michel Laterveer van de Rabobank deelt de verschillen tussen individuele en collectieve oplossingen. Ook gaat hij dieper in op verschillende technologieën en wat deze keuze betekent voor de business case en mogelijke financierbaarheid.
15:30 uur - Panelgesprek
16:30 uur - Netwerkborrel
Sprekers
- Carolien Kattenbelt en Jan Geurts van Kessel, HAN University of Applied Sciences
- Enzo Diependaal, Rethink Zero
- Rob Biemans, Andergie
- Henry Lootens, Vigleco
- Michel Laterveer, Rabobank