Masterclass - Energie Management Systemen in Smart Energy Hubs

Smart Energy Hub Masterclass

Smart Energy Hubs zijn een essentieel onderdeel van de toekomstige energie-infrastructuur. Een Energie Management Systeem (EMS) vormt het brein van de Smart Energy Hub. In deze masterclass delen we de belangrijkste inzichten over het inrichten, toepassen en optimaliseren van een EMS.

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
Connectr - Shared Office
Industriepark Kleefse Waard (IPKW)
Westervoortsedijk 73, Arnhem

Deelname
€ 99,-

Het huidige energiesysteem ondergaat een ingrijpende metamorfose om de energietransitie te ondersteunen. Waar we nu nog een centraal aangestuurd systeem kennen, gebaseerd op fossiele brandstoffen en gescheiden infrastructuren voor elektriciteit, gas en transportbrandstoffen, zal dit in de toekomst veranderen in een duurzaam systeem. Dit nieuwe systeem zal worden gevoed door  gedistribueerde, decentrale opwekfaciliteiten die gebruikmaken van hernieuwbare bronnen.

Hoe een dergelijk decentraal energiesysteem - oftewel een Smart Energy Hub - eruitziet, hangt af van meerdere factoren. Smart Energy Hubs kunnen zowel het private (lokale) als gereguleerde (landelijk) elektriciteitsnet omvatten. Ze kunnen diverse producenten en afnemers verbinden en gebruik maken van meerdere geïntegreerde technieken. Bovendien vereisen ze samenwerking tussen partijen met verschillende ambities en werkwijzen.

Een EMS vormt het brein van de Smart Energy Hub. Het EMS regelt alle energiestromen en zorgt voor de kwaliteit en tijdigheid ervan. Op verschillende pilotlocaties wordt momenteel veel kennis vergaard over het inrichten, toepassen en optimaliseren van EMS. In deze masterclass delen we de belangrijkste inzichten, gebaseerd op twee praktijkcasussen: de Smart Energy Hubs Broeklanden (Hardenberg) en Hessenpoort (Zwolle).

Ben je betrokken bij een EMS in een Smart Energy Hub of geïnteresseerd in regionale of landelijke ontwikkelingen? Neem dan deel aan deze masterclass om je kennis, inzichten en netwerk uit te breiden. Meld je aan via de button bovenaan de pagina.

Studenten en een docent bij de smart grid demotafel

Programma

12:30 uur: inloop

13:00 uur: welkom, introductie en setting the scene door Robert-Niels van Droffelaar

13:15 uur: netcongestie en Smart Energy Hubs
Demonstratie met de Smart Grid Demo Table van de HAN University of Applied Sciences. Hans Meerman licht de huidige netcongestieproblematiek toe en bespreekt mogelijke oplossingen.

14:00 uur: praktijkcasus 1: Smart Energy Hub Broeklanden (Hardenberg)
Demonstratie van de nieuwe tool “Kilowattbuur” vanuit de ervaringen in Broeklanden door Wouter Heres, waarmee inzicht wordt gegeven in beschikbare energiedata. Een belangrijke stap als je aan de slag gaat met een Energy Hub. 

14:45 uur: wat is een Energie Management Systeem en wat kun je ermee?
Maarten de Vries neemt ons vanuit de ervaringen in het programma Smart Energy Systems mee in de mogelijkheden van een EMS in Smart Energy Hubs. Pieter-Bas Franssens geeft een toelichting op de mogelijkheden van de EMS-vergelijker voor gebruik in een Smart Energy Hub.

15:30 uur: pauze

15:45 uur: praktijkcasus 2: Smart Energy Hub Hessenpoort (Zwolle)
Wouter Heres bespreekt de aanpak voor het selecteren en implementeren van de juiste EMS uit de markt, met ervaringen vanuit Hessenpoort.

16:45 uur: paneldiscussie en ruimte voor vragen

17:00 uur: netwerkborrel

Sprekers

  • Robert-Niels van Droffelaar, Business Developer Energie bij Oost NL en kernteamlid Connectr – Energy innovation
  • Hans Meerman, onderzoeker bij het lectoraat Balanced Energy Systems bij HAN University of Applied Sciences
  • Wouter Heres, procesregisseur bij Smart Energy Hub Broeklanden (Hardenberg) en Hessenpoort (Zwolle)
  • Maarten de Vries, Programmamanager Smart Energy Systems bij TKI Urban Energy
  • Pieter-Bas Franssens, Innovatie analist bij TKI Urban Energy

Verdere informatie