Week van de Toegankelijkheid
De Week van de Toegankelijkheid is van 7 t/m 12 oktober 2024 en vraagt aandacht voor een toegankelijke samenleving voor mensen met een beperking. Tijdens deze week wordt duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat mensen met een beperking mee kunnen doen.
Toegankelijkheid loont
Met een toegankelijke website bereik je meer mensen en in een toegankelijke school groeien kinderen met en zonder beperking met elkaar op. En zo zijn er meer voorbeelden te geven waarom toegankelijkheid loont.
Bij de HAN is toegankelijkheid ingebed in het onderwijs. Benieuwd wat er allemaal wordt gedaan tijdens de Week van de Toegankelijkheid? Je leest het hieronder.
Data analyseren
CMD-studenten leren hoe je data moet analyseren dat uit gebruikersonderzoek komt? Studenten hebben contextual inquires afgenomen bij verschillende gebruikers, waarbij rekening is gehouden met de diversiteit aan mensen, en zo de wensen en behoeften van mensen opgehaald. Uiteindelijk moet dit leiden tot duidelijke criteria waaraan een ontwerp moet voldoen.
- 7 oktober van 9.00-17.00 uur
- Ruitenberglaan 26, Arnhem
Usability testen
Hoe analyseer je data dat uit usability testen is gekomen? Iedere CMD-student heeft met 3 verschillende gebruikers, rekening houdend met diversiteit aan mensen middels diversiteitscriteria voor het selecteren van respondenten/testpersonen, usability testen afgenomen. Deze data moet uiteindelijk leiden tot concrete verbetervoorstellen voor het ontwerp dat getest is.
- 8 oktober van 9.00-17.00 uur
- Ruitenberglaan 26, Arnhem
Interactief Dialoogcafé
Kom naar ons interactief dialoogcafé:
- voor handige tools die je direct kan toepassen in je werk of (student)onderzoek
- praktische tips voor inclusief onderzoek doen en begrijpelijke onderzoek communicatie
- vraag ervaringsdeskundigen Stephan Spieker en Wendy de Groot het hemd van het lijf over toegankelijkheid en laaggeletterdheid
- verbreed je netwerk onder het genot van een hapje en drankje
Meld je hier aan.
- 8 oktober van 14.30-17.30 uur
- Groenewoudseweg 1, Nijmegen
Accessible EU in en rond het Medialab
Zoek je in de Week van de Toegankelijkheid informatie, materiaal of hulp over toegankelijkheid voor je opdracht, werkstuk, presentatie, stage of afstuderen? Kom naar het Medialab! Daar ligt informatie en simulatiemateriaal over digitale toegankelijkheid voor mensen met een visuele, auditieve, motorische en verstandelijke beperking. Denk aan simulatiebrillen, posters, boekjes en brochures. Deskundigen zijn aanwezig om je op weg te helpen als je meer wilt weten (of juist wilt onderzoeken) over ontwerpen voor mensen met een beperking.
- 8 oktober van 9.00-17.00 uur
- Ruitenberglaan 26, Arnhem (Medialab Arnhem)
Kan het met een knopje
Studenten IPO van zowel de HAN Arnhem als Saxion Deventer gaan aan de slag met de toegankelijkheid van apparatuur voor mensen die blind of zeer slechtziend zijn. Samen met ervaringsdeskundigen brengen ze in kaart waar mensen tegenaanlopen en bedenken ze oplossingen die ze in de komende weken zullen gaan uitwerken tot prototypes.
- 8 oktober van 9.00-17.00 uur
- Ruitenberglaan 26 (IPO)
Lectoraten voor digitale toegankelijkheid
Binnen het zwaartepunt Fair Health willen lectoraten van de HAN aan de slag met digitale toegankelijkheid. Daarvoor is eerder een position paper geschreven. Tijdens deze bijeenkomst zullen de verschillende lectoraten die meedoen pitchen wat ze doen op het thema, waarop zij zouden willen door ontwikkelen en wat daarvoor nodig is.
- 8 oktober van 9.00-17.00 uur
- Kapittelweg 33, Nijmegen
Expertgroep digitale toegankelijkheid
Hoe kun je digitale toegankelijkheid binnen de HAN optimaal organiseren en implementeren? Welke informatie is nodig en in welke processen (behalve onderwijs) moet het een plek hebben. Deelnemers vanuit diverse organisatieonderdelen van de HAN gaan daarvoor in gesprek. Doel is te komen tot praktische voorstellen.
- 8 oktober van 9.00-17.00 uur
- Ruitenberglaan 26, Arnhem
Toegankelijkheid van ontwerpmethodes
Ontwerpmethodes houden vaak geen rekening met mensen met een beperking (zoals visueel, auditief, motorisch, verstandelijk). We vinden dat mensen met beperkingen wel actief betrokken moeten worden in alle fasen van het ontwerpproces. Hoe doe je dat goed. We werken dat vandaag uit voor een van de methodes in het CMD-methodspack.
- 8 oktober van 9.00-17.00 uur
- Ruitenberglaan 26, Arnhem
Effecten van vormgeving op toegankelijkheid
Hoe werken we het high fidelity prototype uit waarbij we vooral kijken naar de effecten van de vormgeving op de toegankelijkheid? CMD-studenten kijken naar waarneembaarheid, begrijpelijkheid en bedienbaarheid.
- 10 oktober van 9.00-17.00 uur
- Ruitenberglaan 26, Arnhem
HTML/CSS met aandacht voor WCAG-richtlijnen
De studenten CMD, cursus 5, krijgen les in HTML/CSS. Specifiek wordt in deze formulieren en interactie behandeld maar in brede zin gaat het bij HTML over rekening houden met toegankelijkheid middels aandacht voor WCAG-richtlijnen.
- 10 oktober van 9.00-17.00 uur
- Ruitenberglaan 26, Arnhem
Meer informatie
We organiseren de activiteiten samen met AccessibleEU. Lector bij het Lectoraat Inclusive Digital Design and Engineering, Eric Velleman is voor ons land nationaal expert vanuit het AccessibleEU resource center. Een project van de Europese Commissie.
AccessibleEU is een van de belangrijkste initiatieven vanuit de strategie van de Europese Commissie voor de rechten van personen met een handicap 2021-2030. Het is een informatiecentrum over toegankelijkheid dat werkt op gebieden zoals bebouwde omgeving, vervoer, informatie- en communicatietechnologieën om de participatie van personen met een handicap op alle gebieden van het leven op voet van gelijkheid met anderen te waarborgen. Ieder land heeft een eigen nationale expert die input levert voor de bibliotheek, nationale events, indicatoren en best-practices. Via de nieuwsbrief van het Accessible Resource Centre blijf je op de hoogte.