Hoe doen we wat werkt? Het benutten van resultaten in de jeugdzorg

Logo praktikon

‘De jeugdzorg moet beter!’ Een uitspraak die je vast herkent, en die aan de basis ligt van één van de opgaven van de Hervormingsagenda Jeugd. Het verbeteren van de jeugdzorg begint met het verzamelen en benutten van gegevens over de zorg. Tijdens dit congres op 3 april kom je hierover meer te weten.

Eén van de opgaven uit de hervormingsagenda is ‘kwaliteitsverbetering en blijvend leren’. Bij Praktikon en het Lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) weten we dat dit begint met het verzamelen én benutten van gegevens over de zorg. Veel jeugdzorgorganisaties doen dat al, maar we merken ook dat er praktische vragen leven:

  • Welke vragenlijsten gebruik je?
  • Hoe blijf je leren van de resultaten?
  • Hoe enthousiasmeer je collega’s en ga je om met weerstand?
  • En wat leveren al die gegevens eigenlijk op?


Daarom houden we op 3 april 2025 een congres dat in het teken staat van kwaliteit, blijvend leren en doen wat werkt. Tijdens dit congres:

  • Verbinden we kennis uit de wetenschap met praktijkervaringen;
  • Ga je concreet aan de slag in interactieve sessies;
  • Delen we goede én slechte voorbeelden met je;
  • Krijg je praktische handvatten voor het dagelijks werk.

 

Snelle info

Datum en tijd

Locatie
HAN Campus Nijmegen
Kapittelweg 33
Nijmegen

Deelname
€60,00

Programma overzicht

  1. 09:30

    Ontvangst en registratie

  2. 10:00

    Opening door dagvoorzitter Marsha Philipsen

  3. 10:10

    Keynote: Doen wat werkt in de jeugdzorg

    Wetenschappelijke kennis over wat werkt in de hulp aan jeugdigen en opvoeders bereikt lang niet altijd de werkvloer. Hoe zorgen we ervoor dat we in de jeugdzorg doen wat werkt en niet doen wat niet werkt? Welke werkzame elementen vormen de kern van het werk als jeugdzorgprofessional? En hoe zorg je dat je samen met een gezin passende en effectieve hulp kiest en vormgeeft?

    Door: Prof. Dr. Bram Orobio de Castro (Universiteit van Amsterdam) en Dr. Marion van Hattum (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Praktikon)

  4. 10:55

    Pauze

  5. 11:25

    Keynote: Systematische feedback vergroot je effectiviteit

    Systematic client feedback (SCF): het is één van de weinige middelen waarvan de afgelopen vijfenveertig jaar consequent is aangetoond dat het helpend is bij psychologische behandelingen. Onder de juiste voorwaarden zorgt het systematisch toetsen van cliëntervaringen voor snellere en betere resultaten en voor minder drop-out. Bram Bovendeerd werkt als klinisch psycholoog en deed onderzoek naar de effectiviteit en benodigde voorwaarden in Nederland. In deze lezing neemt hij je mee en inspireert hij je, mede aan de hand van praktijkvoorbeelden, om zelf ook eens te proberen wat systematische feedback je oplevert.

    Door: Dr. Bram Bovendeerd (Dimence Groep en Rijksuniversiteit Groningen)

  6. 12:25

    Lunch

    Wij zorgen voor een vegetarische lunch. Heb je andere wensen, geeft dit dan door bij je aanmelding in het inschrijfformulier via Microsoft Forms. 

  7. 13:15

    Keuzeprogramma 1

    Er zijn 7 verschillende keuzeonderdelen. Geef bij je inschrijving in Microsoft Forms aan ons door welke onderdelen jij graag wilt volgen. 

  8. 14:50

    Keuzeprogramma 2

    Er zijn 7 verschillende keuzeonderdelen. Geef bij je inschrijving in Microsoft Forms aan ons door welke onderdelen jij graag wilt volgen. 

  9. 16:15

    Borrel

Voor wie?

Dit congres is voor professionals in de jeugdzorg en iedereen die méér wil halen uit gegevens over de zorg.

in aanvraag 

Accreditatie

Voor dit congres zijn accreditatiepunten aangevraagd bij: 

  • 1. NVO
  • 2. NIP
  • 3.  FGzPt
  • 4. Stichting Kwaliteitsregister Jeugd

We zijn nog in afwachting van het aantal punten. Ben je als professional geregistreerd bij een van deze instanties, geef dit dan door bij je inschrijving. 

Workshops 

Keuzeprogramma 1

Er zijn 7 verschillende keuzeonderdelen in elke ronde. Geef bij je inschrijving in Microsoft Forms aan ons door welke onderdelen jij graag wilt volgen. 

Workshops 

Keuzeprogramma 2

Er zijn 7 verschillende keuzeonderdelen in elke ronde. Geef bij je inschrijving in Microsoft Forms aan ons door welke onderdelen jij graag wilt volgen. 

Aanmelden en locatie

Je kunt je aanmelden voor de bijeenkomst via de button bovenaan de pagina. Let op: naast je aanmelding in het aanmeldformulier moet je ook een ticket kopen in de webshop (€60,-). We nemen hierover contact met je op na je inschrijving via Microsoft Forms. Voor afmeldingen na 21 maart is restitutie van het deelnamegeld helaas niet mogelijk. 

Het evenement vindt plaats op de HAN campus, locatie Kapittelweg 33. Kom je met de auto? Dan kun je het beste parkeren in de parkeergarage van ons gebouw aan de Kapittelweg 35. Vanuit de parkeergarage is bewegwijzering aanwezig. 

Foto van het gebouw aan de Kapittelweg 33
Stel je vraag
 

Vragen en contact

Deze bijeenkomst is een samenwerking tussen Praktikon en het Lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp van de HAN. Heb je vragen over deze bijeenkomst of wil je in contact komen met een van de organiserende partijen? Neem dan contact op met communicatie.amm@han.nl

Logo praktikon