Workshop - Doeltreffend verbeteren met Value Stream Design

Wil je leren hoe je value stream design inzet voor het realiseren van effectieve waardestromen in een High Variety Low Volume context? Meld je dan aan voor deze 2-daagse workshop.
In de praktijk worstelen veel organisaties met het effectief toepassen van Value Stream Design, omdat hun bestaande waardestromen vaak veel complexer zijn dan de eenvoudige voorbeelden in de literatuur. Veel waardestromen worden niet ontworpen met flow-denken (door afdelingen) op de eerste plaats, maar eerder op basis van een (sub?) optimalisatie van de efficiëntie en capaciteitsgebruik van de resources. Hierdoor ontstaat een netwerk van ‘shared resources’ waarin verschillende waardestromen elkaar kruisen. Dit leidt tot aanzienlijke complexiteit en een hoge besturingslast.
Wat is Value Stream Design
Value Stream Design (VSD) is een methode om bedrijfsprocessen slimmer en efficiënter in te richten. Het helpt bedrijven om waardestromen (de stappen die een product of dienst doorloopt van begin tot eind) te analyseren, optimaliseren en opnieuw vorm te geven. VSD helpt organisaties om niet alleen kleine verbeteringen te maken, maar grote doorbraken te realiseren in efficiëntie en effectiviteit. De workshop VSD gaat daarmee aanzienlijk verder dan alleen Value Stream Mapping en kijkt nadrukkelijk naar een brede scope, over afdelingen heen.
Doel van deze 2-daagse workshop
Je leert hoe de Value Stream Design aanpak effectieve verbeteringen kan genereren, door juiste toepassing van deze tool. Je kunt hiermee de eerste stappen maken voor de implementatie binnen je eigen organisatie.
De workshop beantwoord de volgende vragen:
- Hoe kunnen we Value Stream Design inzetten om in de praktijk werkelijk effectieve waardestromen te realiseren?
- Waarom is Value Stream Design vaak noodzakelijk voor het behalen van doorbraakresultaten?
- Hoe gebruik je Value Stream Design op een correcte en doeltreffende manier, en hoe bepaal je de juiste scope?
- Hoe voorkomen we de meest gemaakte fouten? Praktische tips en valkuilen.
Programma
Inhoud van deze workshop:
- Beknopt overzicht van Lean/TPS als businessstrategie en de universele principes achter deze aanpak – de rol van Value Stream Design in deze strategie.
- Value Stream Design-methodologie
Vier stappen - overzicht
1 Definiëren van productfamilies – X Matrix en de afweging tussen dedicated vs shared resources.
2 Current State Mapping -Leadtime-ladder, essentiële onderdelen en speciale gevallen.
3 Future State Design – Acht ontwerprichtlijnen, waaronder gereed-productstrategie, FIFO en het creëren van flow/pull.
4 Implementatieplan - Diverse casestudies, oefeningen en voorbeelden. De keuze van een pilot case.
Zelf aan de slag
Je leert hoe een effectieve Value Stream Design-aanpak doorbraken kan genereren, mits deze tool juist wordt toegepast. Tijdens de workshop werk je actief aan vraagstukken en opdrachten. Ook is er ruimte voor vragen over vraagstukken binnen je eigen organisatie.
Voor wie
De workshop is primair gericht op deelnemers die zelf werkzaam zijn in een productie-omgeving en zelf met de resultaten aan de slag gaan, bijvoorbeeld:
- Plant managers
- Operations managers
- Lean/OpEx/CI managers
- Engineering managers
- Lean/CI engineers en coaches
- Process engineers
Dirk van Goubergen
dr. ir. Dirk Van Goubergen is de oprichter en directeur van de Lean Academy in België en expert op het gebied van Value Stream Design. Al twintig jaar organiseert hij de meest brede en diepgaande Lean/TPS opleiding in België en Nederland. Hij heeft meer dan 30 jaar internationale ervaring met Lean/TPS en Operational Excellence in de praktijk in vele productie en office/service/zorg omgevingen in Europa, Amerika, Azië en Australië. Hij verzorgt opleidingen en workshops, maar tevens begeleidt hij Lean/TPS implementaties. Vele organisaties maken of hebben reeds gebruik gemaakt van zijn diensten zoals Toyota, Volvo, Mars, Philips, Daikin, Johnson&Johnson, Amazon-AWS, Amgen, TE Connectivity, Kringwinkel Antwerpen, en verschillende zorginstellingen in Belgie en Nederland.
Naast zijn werk op dit terrein is hij tevens academisch actief in onderwijs en onderzoek: vroeger als Associate Professor aan de Universiteit Gent in hun Industrial Engineering opleiding, momenteel aan de VU Amsterdam in de School of Business and Economics.