Een duurzame wereld toegankelijker maken. Hoe gaaf is dat?
Tiny Houses: in de bouwwereld hoor je er steeds vaker over. Het is een actueel onderwerp waarin duurzaamheid, klimaatverandering, circulair bouwen en de krapte op de huizenmarkt bij elkaar komen.
Cheyenne, Manon en Louise studeren Bouwkunde bij de HAN. Ze doen hun afstudeeronderzoek voor de Stichting GoedvoorGoed en een groep enthousiaste ondernemers.
Het doel is met afval- en restmaterialen een volwaardig Tiny House te bouwen. Maar er is meer: Het drietal onderzoekt niet alleen de technische aspecten, maar brengt ook maatschappelijke, architectonische en juridische kanten uitgebreid in kaart. De stichting wil aan de rand van Oude-Tonge op het eiland Goeree-Overflakkee een hele wijk met circulair gebouwde Tiny Houses laten verrijzen. Het afstudeeronderzoek moet helpen deze plannen verder te ontwikkelen.
Waarom Tiny Houses?
Manon Jansen (24) kwam op het idee. "Tijdens de minor 'Onderneem de ontdekkingsreis' ontdekte ik waar mijn persoonlijke interesses precies lagen, welke maatschappelijke problemen er leven en welke trends er gaande zijn," vertelt Manon. "Bouwen, duurzaamheid, klimaatveranderingen, de krappe huizenmarkt, minimalisme en groen leven kwamen voor mij toen bij elkaar. Door deze onderwerpen te verbinden, kwam ik op Tiny Houses en wist ik dat ik hier onderzoek naar wilde doen."
Leuke klik
Bij de voltijdopleiding Bouwkunde studeer je meestal in duo’s af. Daarom ging Manon op zoek naar een afstudeerpartner. Dat werden er 2. Louise Feber (21) en Cheyenne Spies (ook 21) waren heel enthousiast over het onderwerp. Manon: "We hadden meteen een leuke klik en wilden graag met z’n drieën ons afstudeerproject doen. Dat mocht, gelukkig!"
Goed voor goed
Samen formuleerden zij hun wensen voor een afstudeeropdracht en plaatsten dit als oproep op LinkedIn. Hierop reageerde o.a. architect Kees van Wuyckhuyse. Cheyenne: "Via Kees konden we aansluiten bij het projectteam dat hij had samengesteld voor de Stichting GoedvoorGoed; nu onze opdrachtgever."
GoedvoorGoed biedt werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en runt op Goeree-Overflakkee meerdere kringloopwinkels met een werkplaats ernaast. "Zij pakken ook veel circulaire projecten op, zoals het project waar wij nu aan werken,” zegt Cheyenne. “GoedvoorGoed wil een circulair Tiny House bouwen, met materialen die bij hun kringloopwinkels en via de milieustraat binnenkomen." De groep ging aan de slag om te onderzoeken in hoeverre dit mogelijk is.
Breed onderzoek
Louise: "Wij hebben alle 3 een andere afstudeerrichting binnen Bouwkunde gekozen; Manon doet Constructie, Cheyenne Bouwtechniek en ik heb de specialisatie Architectuur gekozen. We zijn, zoals we het zelf omschrijven, een 'complete projectgroep'. We kunnen het project van 3 kanten bekijken en kunnen dus ook breed onderzoek doen."
Manon doet de technische kant en ging aan de slag met de bouwmethoden en constructieonderstellen van het huisje. Ook onderzoekt ze het circulair-economische gedeelte. Ze ontwikkelt bijvoorbeeld een materiaalinventarisatiemethode, om bij te houden welk afval- en restmateriaal er bij GoedvoorGoed binnenkomt.
Louise onderzoekt de maatschappelijke kant: de doelgroepen en het architectonische gedeelte. Zijn er bijvoorbeeld tweedehandsspullen die je op een bijzondere manier in een Tiny House kunt verwerken? Ook definieert ze de woongemakken van een Tiny House en bestudeerde ze de Tiny House Movement. Louise: "Ik had hier nog niet zo veel kennis van. Het was heel interessant om onderzoek naar de Tiny House Movement te doen."
Cheyenne onderzoekt de juridische kant: de algemene wet- en regelgeving rond Tiny Houses, de rol van het rijk, de provincie en gemeentes. Welke vergunningen heb je nodig? Welke impact heeft de nieuwe omgevingswet die in 2022 ingaat? Verder doet ze onderzoek naar Tiny House-wijken. Is er bijvoorbeeld een verschil in vraag tussen de stad en het platteland? Met online interviews en vragenlijsten gaat ze met gemeentes in gesprek.
Verder ontwikkelen van Tiny Houses
Het onderzoek moet leiden tot een scriptie met 3 literatuurstudies, een routekaart met de stappen voor het aanvragen van vergunningen en een advies. Cheyenne: ”Wij helpen onze opdrachtgever met het advies dat we gaan geven. Ons scriptierapport kan door de stichting gebruikt worden bij het verder ontwikkelen van Tiny Houses en bij het realiseren van de Tiny-House-wijk."Manon: "Hoe gaaf is het als wij met ons afstudeerproject een duurzame wereld een stukje toegankelijker kunnen maken!"
Hoe gaaf is het als wij met ons afstudeerproject een duurzame wereld een stukje toegankelijker kunnen maken!
Afstuderen in coronatijd
Het afstuderen viel precies in de lockdownperiode. Afstuderen op afstand, dus. Op de vraag hoe dat is, haalt Cheyenne de krent uit de pap: "Het allerleukste was toch wel het moment dat de zon scheen en we met z’n drieën naar Goeree-Overflakkee zijn gereden om de projectgroep te ontmoeten en de locatie te bezoeken. We kregen hierdoor extra motivatie én een goed beeld van waar we mee bezig zijn."
Toegankelijker
"Afstuderen in lockdown is natuurlijk niet ideaal,” zegt Manon, "maar van de andere kant denk ik dat dit het project ook toegankelijker heeft gemaakt. Goeree-Overflakkee ligt niet bepaald om de hoek. Door het gedwongen thuiswerken, speelt afstand een steeds kleinere rol. Online vergaderen is bijvoorbeeld een stuk gebruikelijker geworden."
Thuiswerken
Maar thuiswerken heeft ook zijn lastige kanten. Manon: "Je motivatie wordt toch beïnvloed. Maar gelukkig kunnen we een paar dagen per week met elkaar op school werken en dat maakt het afstuderen een stuk leuker!" Louise: "We mogen een lokaal gebruiken. Dat is fijn. Er worden nauwelijks lessen gegeven, en er zijn dus veel lokalen vrij." "Overleggen gaat gewoon veel beter als je sociaal contact met elkaar hebt," zegt Cheyenne. "We hebben elkaar hierdoor ook beter leren kennen. Het heeft ons onderzoek alleen maar sterker gemaakt."