Samen internationaal

Internationale studenten doen onderzoek naar hersentumoren

biocentre c-elegans3. Samantha Hughes, Nikki Kolsters

Waarom resulteert de ene dna-afwijking wél in een hersentumor en de andere niet? Om dat te achterhalen, voeren studenten Life Sciences aan de academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie waarheidsgetrouw onderzoek uit.

In 16 weken tijd volgen ze stap voor stap het proces van het gemuteerde gen tot aan het eiwit. En dat in een internationale setting.

Emma Schalken is 2e-jaarsstudent Life Sciences aan de HAN en voelt zich in het laboratorium als een vis in het water. “Ik kon met mijn vwo-diploma naar de universiteit, maar daar zou ik veel minder lab-dagen hebben. Ik werk nu in een internationale setting écht mee aan een onderzoeksproject. Hoe gaaf is dat?”

Radboud

Dankzij de contacten die haar HAN-docenten hebben met het Radboudumc doet Emma onderzoek naar een specifieke dna-afwijking die vaak voorkomt bij hersentumoren. Zo heeft haar praktijkdocent Annelies Jeronimus-Klaasen 14 jaar bij het Radboudumc gewerkt. In die tijd gaf ze geregeld gastlessen in het onderwijs. Inmiddels heeft ze definitief de overstap naar de HAN  gemaakt en haalt ze daar de praktijk binnen. 
Annelies: “De 2e-jaarsstudenten krijgen 2 dna-sets: één van het gezonde gen en één gemuteerd gen. Net als échte onderzoekers onderzoeken ze hoe de eiwitten van de verschillende dna-structuren reageren. In het Radboudumc is al bewezen dat er een verband is tussen een gemuteerd eiwit en een hersentumor. Nu is het aan de student om dit opnieuw te bewijzen.”

internationale studenten onderzoek hersentumoren Annelies Jeroninus-Klaasen

Afwisseling theorie en praktijk

De 2 halve dagen in het lab wisselen de studenten af met 2 lesdagen. Emma vindt dat deze verdeling een mooie balans oplevert. “We zien met eigen ogen dat hetgeen we leren uit een boek ook daadwerkelijk gebeurt in het laboratorium. En dat samen met 15 anderen uit binnen- en buitenland.” Wat Emma betreft, is dit naast de vele uren die ze bezig mag zijn met praktijkgericht onderzoek een 2e pluspunt aan de studie Life Sciences: het internationale karakter.

Ik werk nu in een internationale setting écht mee aan een onderzoeksproject. Hoe gaaf is dat?

Waarom internationaal

“Wetenschap is per definitie internationaal. Vandaar ook dat ik geen moment heb getwijfeld aan mijn keuze voor de Engelstalige variant van Biologisch en Medisch Laboratoriumonderzoek.” Behalve dat Emma de Engelse taal hierdoor op hoog niveau leert, vindt ze het interessant om de verschillen te zien tussen mensen die uit alle windstreken en allerlei culturen komen. “Ik ben nieuwsgiering naar hun thuisland, naar hoe ze zijn opgegroeid en wat hun gewoontes zijn. Ik leer alvast hoe het is om met collega’s samen te werken met uiteenlopende culturele achtergronden. In het ene land zijn mensen bijvoorbeeld gemakzuchtiger of directer dan elders. Wat verstaat een Chinees onder succes en hoe viert hij dat? En hoe zit dat bij een Bulgaar? Erg leuk om die verschillen te zien en het daar met elkaar over te hebben. Zeker, cultuurverschillen kunnen soms ook conflicten veroorzaken. Om dat te voorkomen, volgen we workshops in feedback geven en krijgen.”

Emma Schalken, student, pakt tas

Specialisatie kiezen

De lijntjes met de docenten zijn kort. Je kunt het volgens Emma met hen over alles hebben. Al is dat door corona wel lastiger geworden: “Online vertel je toch minder dan als je elkaar face to face ziet. Ik besef dat dit voor buitenlandse studenten extra ingewikkeld is. Zij wonen weliswaar samen in een internationaal huis dat de HAN via Studentenhuisvesting voor hen geregeld heeft, maar ze kunnen niet naar hun familie. Een nauw contact met een studieloopbaanbegeleider is dan nóg meer van belang. Zeker in het jaar waarin studenten keuzes moeten maken voor de specialisatie zijn dat waardevolle gesprekken.” 

Proefdieren

Emma gaat de specialisatie biomedical research volgen, gericht op de medische kant van het onderzoek. Ze krijgt dan van doen met het HAN Biocentre. In dit expertisecentrum voor biotechnologie en analyse werkt onderzoeker en docent Samantha Hughes met C. elegans. Samantha vertelt: “Deze wormpjes hebben veel weg van de celstructuur van mensen, waardoor het uitstekende proefdieren zijn. Emma borduurt voort op wat ze in het 1e en 2e jaar geleerd heeft: “de studenten kiezen een gen om te muteren in C. elegans en kijken naar het effect dat dit heeft op de vorming van kanker. Het doel van de student is om een gen te vinden dat kanker geneest!”

biocentre c-elegans7. Samantha Hughes, Nikki Kolsters

Onderzoeker

Samantha herkent de studenten Life Sciences aan het zelfvertrouwen en de manier waarop ze zichzelf weten uit te dagen. “Ze zijn niet bang uitgevallen. Ook kunnen ze heel goed overweg met mensen uit andere culturen. Een essentiële eigenschap als je internationaal wilt werken natuurlijk. Ze snappen bovendien hoe je research doet, zijn professioneel in hun gedrag en leveren goede papers af.”

Studenten Life Sciences herken je aan het zelfvertrouwen en de manier waarop ze zichzelf weten uit te dagen.

Toekomst

Emma wil na haar opleiding een master doen. “Dat kan overal ter wereld zijn. Ik ben niet zo gebonden aan Nederland. Zelf ben ik in Frankrijk geboren en mijn zus in Duitsland. Maar of ik werken in het buitenland leuk ga vinden? Dat moet ik nog ontdekken tijdens een buitenlandse stage. Ik denk dat ik net als mijn ouders een veilige en fijne plek belangrijker vind dan het land in kwestie.” Zeker is in elk geval dat Emma een geweldig internationaal netwerk heeft opgebouwd.

Wormpje als proefdier

De wormpjes Caenorhabditis Elegans (C. elegans) zijn 1 millimeter groot, leven 3 à 4 weken en gedragen zich in opmerkelijk veel opzichten zoals de mens. Zo gaan ze moeilijker en langzamer bewegen naarmate ze ouder worden; ze krijgen zelfs rimpels. Door deze transparante beestjes een specifiek eiwit toe te dienen dat bij mensen ouderdomsziektes zoals Parkinson veroorzaakt, is op de voet te volgen wat er vervolgens gebeurt. Net als bij mensen leidt dit eiwit tot plaque in de hersenen en tot trillingen. Onderzoek met deze proefdieren is van zeer grote waarde bij het ontwikkelen, in samenwerking met de industrie, van medicijnen.

Meer inspirerende verhalen

Grace Vianny komt uit Indonesië

Studente Grace Vianny vertelt waarom zij vanuit Indonesië naar Nederland is gekomen om Life Science te studeren aan de HAN. Ze weet precies wat ze wil en waar ze over 5 jaar wil staan.

Campagnevideo Life Sciences Grace Vianny

Timur Semash komt uit Kazakhstan

Timur had in Kazakhstan geen idee wat hij wilde studeren. Zijn zus stelde hem voor om over de grens te kijken. Timurs studiebegeleider in Kazakhstan wist te vertellen dat de HAN een goede opleiding International Business had.

2 jongens uit Kazakhstan beoefenen in zwarte gewaden hun vechtsport.