Diversiteit, gezond boerenverstand en de handen uit de mouwen.
Stijn zit in het 3e jaar van de verkorte opleiding Civiele Techniek. Hij loopt bij een ingenieursbureau zijn 3e-jaarsstage en werkt daar aan verschillende projecten. Het echte werk! Als teamlid en met veel eigen verantwoordelijkheid. Zijn stage past hem als een jas. Net als zijn opleiding.
Stijn Wijers (21) uit Groesbeek
Doet: Civiele Techniek (verkort), specialisatie Infrastructuur (wegenbouw).
Deed: VMBO-T (Montessoricollege Kwakkenberg, Nijmegen) en Mbo Middenkaderfunctionaris Infra BOL 4 (ROC Technovium, Nijmegen).
Als je van diversiteit houdt, gezond boerenverstand hebt en niet bang bent om je handen uit de mouwen te steken, dan is Civiele Techniek echt dé opleiding.
Waar komt jouw interesse voor wegenbouw vandaan?
"Mijn opa was vroeger asfaltuitvoerder bij Boesewinkel in Nijmegen. De verhalen van toen spraken mij erg aan. Ik was altijd al geïnteresseerd in het ontwerpen van bruggen en wegen. Als kind tekende en ontwierp ik ze al."
"In het 1e jaar van mijn mbo-opleiding kreeg ik de vakken bouwkunde en civiele techniek. In eerste instantie ging ik eigenlijk voor bouwkunde, maar dieper het studiejaar in, vond ik de diversiteit van civiele techniek erg leuk. Je leert over sluizen, bruggen, wegen en hoe het er onder de grond uit ziet. Nu, in mijn hbo-opleiding, vind ik het leuk om wegen te ontwerpen met Autocad en Civil3D en te bedenken hoe een weg gebouwd zal worden."
Door een samenwerking tussen ROC Technovium en de HAN kon je je goed voorbereiden op deze hbo-studie. Hoe ging dat?
"Ik kon de vakken wiskunde en mechanica, die ik nodig had voor de aansluiting op het hbo, al tijdens mijn mbo-opleiding afsluiten. Dat was een groot voordeel, omdat dit veel tijd scheelt. Met mijn mbo-opleiding kan ik de hbo-opleiding nu in 3 jaar doen. In het mbo liep ik al veel stages en daarom mocht ik alle stages uit het 1e en 2e jaar van de opleiding Civiele Techniek overslaan. Als mbo'er kon ik de eerste 2 leerjaren daarom in 1 jaar doen!"
Wat doe je in je stage en wat is er leuk aan?
"Mijn taak is vooral werkvoorbereiding en het maken van civiele ontwerpen. En ik ga mij binnenkort ook richten op het maken van kostenramingen."
"Het leuke is dat alle projecten ook écht gerealiseerd gaan worden! Op school werk je aan fictieve opdrachten. Ik word geholpen door mensen die dit werk elke dag doen. Je leert hoe het er in het echt aan toe gaat en ook wat de makkelijke oplossingen voor problemen zijn. Oplossingen die je niet op school leert. Ik vind het ook superleuk om mee te gaan naar een overleg met de opdrachtgever, om zo mijn eigen input te kunnen geven."
Wat maakt deze stage voor jou bijzonder?
"Het fijne aan mijn stagebedrijf is dat ik echt onderdeel ben van het team en dat zij het waarderen dat je er bent. Ik ben ook blij met het vertrouwen dat ik krijg. Bij Civil Management vinden ze het erg belangrijk dat je alle ruimte krijgt om te leren. Je mag bij alle afdelingen meekijken en ik ga regelmatig met projectleiders mee naar een overleg, of op projectbezoek."
"Ik vind het een voordeel om deze stage bij een kleiner ingenieursbureau te lopen. Ik krijg meer verantwoordelijkheid en heb verschillende projecten gekregen die ik van begin tot eind zelf mag draaien. Bij alle onderdelen komen de hoogtes op het terrein aan bod, van bovengronds ontwerp tot het bepalen van de nieuwe. Daarom leer ik superveel. Op die manier leer je zelfstandiger te werken en zo kan ik me beter ontwikkelen tot civieltechnische ontwerper. Het is harstikke leuk om echt deel van een project te zijn en niet alleen maar een schakeltje."
Het is hartstikke leuk om echt deel van een project te zijn en niet alleen maar een schakeltje.
Hoe ziet jouw laatste studiejaar er straks uit?
"Eerst ga ik de minor Stad en Land doen. Ik vind het interessant om meer te leren over hoe een stad in elkaar zit. Ook wil ik graag weten waar je op moet ontwerpen en welke innovaties er op dat gebied zijn. Daarna ga ik afstuderen. Op dit moment weet ik nog niet precies op welk onderwerp."
Wat doe je over 10 jaar?
"Over 10 jaar hoop ik samen met mijn studiegenoot Koen Remijn een eigen ingenieursbureau te hebben. Dit is al sinds het mbo onze gezamenlijke droom."
Inmiddels heeft Stijn zijn stage afgerond en is hij begonnen met zijn minor.