Hoe komt de installatiebranche aan de juiste installateurs?
Hoe komt de installatiebranche aan vaklieden die niet alleen thuis zijn in de installatietechniek, maar net zo goed in bouwkunde, elektrotechniek, werktuigbouw en ict? Over deze vraag hoeft Ron Bosch niet lang na te denken: Gebouwgebonden Installatietechniek Een mooie, praktische Ad in deeltijd.
Als student word je 2 jaar lang op hbo-niveau meegenomen in installatietechniek, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en ICT. En je ontwikkelt personal skills.
Hoe zit het met de kennisbehoefte in de markt?
“Gebouwgebonden installatietechniek is sterk in ontwikkeling. Dit is een gevolg van een toenemende focus op duurzaamheid en circulariteit, maar bijvoorbeeld ook door de eisen die aan een gezond binnenklimaat worden gesteld. Denk aan ventilatie, waarover we in coronatijd veel hebben gehoord.
De installatiemarkt van nu zit te springen om werkvoorbereiders, calculatoren, projectondersteuners, installateurs, enzovoort: technici met integrale kennis. Veel van hen zijn specialist in 1 enkele discipline, zoals installatie, ict, of de werktuigbouwkunde. Maar ze overzien niet alle disciplines die je nodig hebt voor de installatietechniek van nu.”
In de Ad Gebouwgebonden Installatietechniek zetten we zogenaamde hybride vakdocenten in: praktijkmensen met grote ervaring. De praktijk wordt dus naar de theorie gebracht, niet andersom!
Hoe komt de installatiebranche aan de juiste installateurs?
“De markt zelf vroeg om een praktijkgerichte hbo-opleiding van 2 jaar, die je na een mbo-4 opleiding kunt volgen en waarbij een student het geleerde al tijdens de studie in de dagelijkse praktijk kan toepassen. De HAN heeft deze handschoen opgepakt en ontwikkelde, samen met de branche, de Ad Gebouwgebonden Installatietechniek.
In deze hbo-opleiding van 2 jaar komen alle specialismen bij elkaar die de installateur van vandaag en morgen nodig heeft. Het combineert de gawalo-vakken, verwarming, ventilatie en airconditioning, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, ict, organisatie en kosten. Maar om installatieconcepten te kunnen ontwerpen, heb je bijvoorbeeld ook elementaire kennis van bouwkunde en bouwfysica nodig. Het komt allemaal aan de orde in deze opleiding.
In de Ad Gebouwgebonden Installatietechniek zetten we zogenaamde hybride vakdocenten in: praktijkmensen met grote ervaring. De praktijk wordt dus naar de theorie gebracht, niet andersom! De praktijkvoorbeelden die deze experts meenemen, spreken tot de verbeelding en worden door de studenten snel opgepakt.”
Wat kan de HAN voor de installatiesector betekenen?
“De vraag van de markt was duidelijk en we zien dat de opleiding ook echt voorziet in de kennisbehoefte. We starten nu ieder jaar in Arnhem met een nieuwe klas, maar we zouden graag nog veel meer GGIT-ers willen opleiden. Op meer locaties, op meer startmomenten. De HAN kan dit organiseren. Zo starten we bij voldoende belangstelling in september een groep in Ulft. Dit doen we in samenwerking met het Grensland College in Winterswijk.
Wat installatiebedrijven vaak nog tegenhoudt om medewerkers aan te melden, is tijd. Onder de druk van het dagelijks werk, krijgt het opleiden van medewerkers vaak minder prioriteit. Dat is jammer, want juist goed opgeleide medewerkers, die het eigen bedrijf als geen ander kennen, vormen de sleutel naar toekomstbestendig ondernemen.”
Open Avond en meer informatie
Kijk op de opleidingspagina van de Ad-opleiding Gebouwgebonden Installatietechniek en maak een afspraak voor een adviesgesprek. Of bezoek op 8 maart de Open Avond GGIT.