Creatief construeren in een minor
Hoe zou het zijn als je bij Beneden-Leeuwen een boogbrug van 300 meter lang en 60 meter hoog zou maken? Student Bouwkunde Arlinde Daanen ging hiermee aan de slag tijdens de HAN-minor Creatief Construeren.
Als meisje was Arlinde Daanen al veel met LEGO aan het bouwen. Op de middelbare school kreeg ze interesse in bouwkunde en techniek. Na de havo ging ze Bouwkunde hbo studeren aan de HAN.
Als je écht de diepte in wil, kies je voor de minor Creatief Construeren
"Als je dan écht de diepte in wil, kies je voor de minor Creatief construeren". verklaart Arlinde. "Dan leer je wat er komt kijken bij een megaproject als een boogbrug van 300 meter. De combinatie van bouwkunde en civiele techniek, spreekt me aan." Enthousiast vertelt ze over de aanpak van het project: "Hoe bepaal je de volgorde van het ontwerpen, welke materialen ga je gebruiken en hoe ga je die toepassen, welke krachten werken op de brug en hoe ga je om met de krachtenverdelingen, hoe bepaal je de fundering van de steunpunten, enzovoorts."
De minor Creatief construeren
De minor Creatief construeren duurt een half jaar en kan in het 4e jaar van de opleiding Bouwkunde of Civiele Techniek worden gevolgd. Elk jaar schrijven zo'n 25 studenten van verschillende hogescholen zich in voor deze minor. Ze bedenken zelf een groot en complex project.
De minor wordt gegeven bij Ingenieursbureau ABT in Velp, waarmee de Academie Built Environment van de HAN intensief samenwerkt. De studenten hebben bij ABT een eigen vleugel in het gebouw.
Het is heel belangrijk dat je inzicht krijgt in de krachtenwerking in een constructie
Niek Pouwels is specialist civiele techniek bij ABT. Hij begeleidt de minorstudenten bij hun denk- en ontwerpprocessen. Zelf is hij oud-deelnemer aan de minor. "Het is heel belangrijk dat je inzicht krijgt in de krachtenwerking in een constructie. Met schetsen en handberekeningen krijg je eerst een gevoel hoe de constructie zich gedraagt", vertelt Niek. "Vervolgens kun je met computermodellen je inzicht en verwachting controleren. Zo ontwerp je een veilige constructie, dat is natuurlijk de eerste vereiste."
Arlinde is nu bezig met afstuderen. Dit doet ze bij WSP, een Canadees bouwkundig bedrijf, dat overal ter wereld bouwadviezen geeft. Ze werkt aan het ontwerpen van hoogspanningsmasten. Ook een combinatie van bouwkunde en civiele techniek.
Bron: TechGelderland i.s.m. HAN / Academie Built Environment