Master Mind

"Ik heb zin in wat nog komen gaat"

beeld voor han rubriek master mind - verhalen van masterstudenten

Meer dan de helft van onze masterstudenten legt wekelijks een behoorlijke afstand af om colleges te volgen. Zij kozen voor een van de unieke masters bij de HAN, waarvoor je wel naar Arnhem of Nijmegen móét komen. In de rubriek Master Mind vertellen studenten waarom. Deze keer: Marijke Kloosterziel.

Steeds vaker verdiepen fysiotherapeuten zich verder in hun vakgebied. Tot specialist op masterniveau. Neem nou Marijke Kloosterziel, zij is 1e-jaars masterstudent Musculoskeletale Revalidatie bij de HAN: de enige master in Nederland die 3 verschillende richtingen aanbiedt. Iedere woensdag is ze ruim 6 uur onderweg: van Groningen naar Nijmegen, en weer terug.

Waarom koos je voor deze master?

“Ik wil me verder specialiseren in manuele- en orofaciale therapie. Na deze 3-jarige master ben ik fysiotherapeut manuele therapie, waarbij ik meer heb geleerd over gewrichten. Daarna volg ik een extra jaar orofaciale therapie; dat richt zich op kaak-, nek- en hoofdklachten. Als ik dit heb afgerond, ben ik voor beide richtingen gecertificeerd. 
Deze masters zijn een verdieping voor mijn werk als algemeen fysiotherapeut. Stel, een schouder-, nek-, rug- en een armklacht lijken met elkaar in verband te staan, dan is het zoeken naar de oorzaak. Ik heb dan meer kennis en handvatten om een diagnose te stellen en complexere klachten op te lossen.”

Een foto bij het interview met Marijke Kloosterziel. Geplaatst door HB.
masterstudent Marijke Kloosterziel

Pas je de nieuwe kennis al toe in je werk?

“Ja. Ik breng de klacht breder in kaart door andere, meer diepgaande ‘waarom’-vragen te stellen. In mijn vraagstelling neem ik ook psychosociale factoren mee, zoals de beleving van stress en pijn met betrekking tot de klacht. Een ander voorbeeld? De nieuwe technieken die ik leer. Zoals de myofaciale techniek, waarmee je de spierflexibiliteit vergroot. Stel, iemand kan zijn knie niet goed buigen, dan maakt deze techniek de bovenbeenspier flexibeler en langer, waardoor het buigen makkelijker gaat.”

Wat zijn de voorwaarden om deze master te doen?

“Een bachelor fysiotherapie én minimaal 2 jaar praktijkervaring. Ik heb in 2019 aan de Hanzehogeschool Groningen mijn bachelor behaald en werk bij Fysiotherapie Willems. Ik wist van deze master, omdat ik naar een master- voorlichtingsdag op mijn vorige hogeschool ben geweest. ”

Is de opleiding masterwaardig? 

“Ik vind van wel. Wetenschappelijke artikelen en onderzoek doen zijn onderdeel van deze opleiding. De kwaliteit van de lessen is goed, de docenten zijn ervaren en heel toegankelijk. Daarnaast vullen we elkaar als studenten goed aan, door bijvoorbeeld documenten samen te stellen met wetenschappelijke artikelen over bepaalde onderwerpen. Als student heb ik mijn eigen leerproces in de hand. Doel van de master is kritisch leren kijken en vragen. Ik spiegel mezelf constant waarom ik iets doe en onderbouw dat vervolgens.”

Het doel van de masteropleiding is kritisch leren kijken en vragen.

Je eerste half jaar van de studie is achter de rug. Hoe is het gegaan?

“Ik heb alle tentamens gehaald en heb zin in wat nog komen gaat. De opleiding is razend interessant en vanaf de 2e week kon ik de lesstof al in praktijk brengen. We oefenen veel met groepjes op de behandelbanken in de lokalen en in ons beweeglab. Deze master telt 40 supergemotiveerde studenten, verdeeld over 2 klassen. Iedere woensdag hebben we college en praktijklessen in Nijmegen. We zijn zo verbonden met elkaar, dat sommigen als vrienden voelen.”

Hoe ziet een gemiddelde collegedag eruit? 

“We beginnen om 9 of 9.45 uur. ’s Ochtends hebben we vaak een presentatie, bijvoorbeeld over de nekwervelkolom, en vervolgens gaan we oefenen. Maar het kan ook gaan over hoe je onderzoek doet of je persoonlijke ontwikkeling staat centraal. ‘s Middags oefenen we in subgroepjes en met docenten. Dat zijn fijne lessen waarin je met elkaar spart over je aanpak.”

Werken, studeren en een privéleven. Is dat goed te combineren?

“Dat is een kwestie van me erop instellen. Ik ben een dag per week minder gaan werken. Mijn werkgever staat volledig achter mijn keuze. Ik werk 3,5 halve dag op de praktijk, volg een dag college en dinsdagmiddag heb ik vrij voor mijn studie. Vaak ben ik in het weekend nog bezig, maar de stof is zo interessant dat dit meestal geen opgave is. Gemiddeld kost de studie me 16 tot 20 uur per week. Daardoor spreek ik soms wat minder af met vrienden.

Iedere woensdag ga ik naar de HAN. Afhankelijk van het tijdstip waarop we beginnen, neem ik de trein van 6 uur of half 7. ’s Avonds ben tussen 20 en 21 uur thuis. Het leuke is dat ik met 3 andere studenten uit mijn klas reis.” Marijke lacht: “Vaak slapen we eerst nog een uurtje en doen daarna wat huiswerk. Het is wel fijn dat ik door de schoolvakanties af en toe op de woensdagen vrij ben!”

Musculoskeletale Revalidatie
 

Over deze masteropleiding

Musculoskeletale aandoeningen (MSA) is een verzamelnaam voor problemen met de spieren, de gewrichten, de pezen, de ligamenten (=gewrichtsband) en de zenuwen. De master Musculoskeletale Revalidatie kijkt naar vraagstukken vanuit de manuele en orofaciale hoek én die van sportfysiotherapie. De student kiest bij de start van de opleiding uit een van deze 3 richtingen. Naast de kerndocenten, zijn er gastdocenten uit andere disciplines zoals gespecialiseerde fysiotherapeuten, anesthesisten, farmacologen, radiologen en huisartsen. De master is ontwikkeld met onder meer KNGF (de beroepsvereniging van fysiotherapeuten), Radboudumc en Sportcentrum Papendal.

Meer lezen?

"Blijven leren is de rode draad in mijn leven"

Yara Kikken uit Valkenswaard begon in september met de 2-jarige deeltijd-master Sport- en Beweeginnovatie. Iedere vrijdag heeft ze les op Papendal: “Een fantastische locatie om colleges te volgen."

Een foto van masterstudent Yara Kikken, voor bij een interview. Geplaatst door HB.

"Dit is het beroep dat bij me past"

Jill Muijrers uit Landgraaf koos voor een unieke masteropleiding bij de HAN: Physician Assistant. Een relatief nieuw beroep, naast de vertrouwde arts en verpleegkundige.

"Ik krijg tools om me steviger neer te zetten"

Kim Stuffers uit Scheveningen zoekt het graag verderop. Via omwegen kwam ze uit bij de HAN. Daar vindt ze de nodige verdieping: persoonlijk en voor haar sport.

Een foto van geinterviewde Kim Stuffers, masterstudent bij de HAN. Geplaatst door HB.