'Welkome Wijk’ leert bewoners meer over psychische kwetsbaarheid
Er is nog veel onbekendheid en onbegrip rondom psychische kwetsbaarheden zoals een depressie of verslaving. De lokale ‘Welkome Wijk’ bewustwordings-bijeenkomsten van MIND brengen daar verandering in. Bewustwording en kennis wordt vergroot en wijkbewoners staan stil bij (hun) vooroordelen.
Eenzijdig perspectief
Dat mensen mij als mijzelf zien, groeten. Oprecht gezien en gehoord worden, is heel waardevol.”
Meer kennis en bewustzijn door ervaringsverhalen
Het was erg interessant om kennis te maken met mensen met een kwetsbaarheid. Dat creëerde een soort begrip.”
“Ik vertel dat ik het fijn vind om uitgenodigd te worden en leg uit dat ik kan afzeggen. Dan bouw ik ruimte in voor mezelf."
Inclusie, nu en in de toekomst
Aan de slag met de handreiking Welkome Wijk
Wil je als professional, vrijwilliger of ervaringsdeskundige zelf aan de slag met de Welkome Wijk aanpak in jouw gemeente? Dat kan met de handreiking Welkome Wijk. Hierin worden de uitgangspunten benoemd die de basis vormen in het denken van Welkome Wijk. Daarna wordt ingegaan op de stappen die nodig zijn om de bewustwordingsbijeenkomsten te organiseren, evalueren en borgen. Elk hoofdstuk eindigt met tips. In de bijlagen staan voorbeelden ter inspiratie. Deze voorbeelden kunt u gebruiken bij het vormgeven van de verschillende stappen.
Over de pilot
Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen
In de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen werken we samen met ons regionale netwerk aan 'Sociale kwaliteit in de sociale basis'. Dit betekent dat we ons inzetten voor de mogelijkheden voor eenieder om te participeren op een manier die bij die persoon past en hem/haar goed doet.