Chemie

'The Analytical Challenge is voor iedereen met interesse in chemie'

Danny van Oevelen van Agilent organiseert de jaarlijkse The Analytical Challenge, deze keer op Laan van Scheut 2

Op vrijdag 27 januari vindt The Analytical Challenge (TAC) plaats aan Laan van Scheut 2. Mede-organisator Danny van Oevelen vertelt enthousiast waarom je daar als chemieliefhebber zeker bij moet zijn. “We willen iedereen in het veld van de analytische chemie bij elkaar brengen.”

Danny van Oevelen (52) studeerde bijna dertig jaar geleden af aan wat toen de hogere laboratoriumschool heette. Omdat er weinig werk te vinden was in onderzoek, kwam ze in een commerciële functie terecht. “En dat beviel eigenlijk prima”, vertelt ze. “Ik ben er het type wel voor: ik praat graag met mensen, vind het leuk om te presenteren en om een vertaalslag te maken van theorie naar praktische oplossingen.”

Mensen bij elkaar brengen

Een commerciële richting kiezen betekent natuurlijk niet dat je niets meer met onderzoek te maken hebt. Daar is Danny een perfect voorbeeld van. Naast haar werk bij Agilent - waar ze al 22 jaar werkzaam is, tegenwoordig als Product specialist op het gebied van vloeistofchromatografie - voegde ze zich bij de belangenvereniging Sectie Analytische Chemie (SAC). Daar is ze inmiddels bestuurslid.

De SAC is een van de secties van de KNCV, de Nederlandse chemievereniging. “Wij hebben als taak om interessegebieden van over de hele breedte van ons veld bij elkaar te brengen”, legt Danny uit. “Zodat mensen uit verschillende richtingen op de hoogte blijven van wat er overal speelt. En om vooroordelen te weerleggen als: in de industrie denkt men nu eenmaal zus en op de universiteit gaat het zo.”

Het is een mooi evenement om inspiratie op te doen voor de toekomstige carrière

Dat is ook een belangrijk doel van The Analytical Challenge (TAC). Op dit jaarlijkse evenement komen analytisch chemici van heinde en verre samen om hun visie op en de ontwikkelingen binnen een bepaald thema te bespreken. Dit jaar vindt het plaats op Laan van Scheut 2 in Nijmegen en is het thema ‘Detecting and Analyzing Nature’s Molecules’.

Iedereen die geïnteresseerd is in chemie is uitgenodigd, benadrukt Danny. “Dus zeker ook alle hogescholen en universiteiten, zowel de docenten en onderzoekers als de studenten. Voor hen is dit een mooi evenement om inspiratie op te doen voor hun toekomstige carrière.”

Interessante projecten binnen de HAN

Dat TAC plaatsvindt op de HAN is geen toeval. “We organiseren TAC altijd binnen een hogeschool. Universitaire onderzoekers hebben namelijk vaak al allerlei beurzen en congressen, ook internationale. Voor hogescholen geldt dat minder en dat vinden we niet terecht.”

Ook het thema is afgestemd op de HAN. “Er lopen bij de HAN interessante projecten binnen dit thema. Zo zal Karin Struijs het tijdens TAC hebben over chemical analysis in the biobased economy.”

Andere onderwerpen die tijdens TAC de revue passeren: natuurlijke plastics (Universiteit Utrecht), eiwitten in voedsel (Unilever) en personalized medicine (Byondis). “Én we organiseren het dit jaar bewust tegelijk met de banenmarkt op de HAN. Zo krijgen studenten een indruk van welke kanten ze allemaal op kunnen en zien ze meteen waar bepaalde bedrijven zich mee bezighouden.”

Over het bedrijvendeel gesproken: ruim veertig bedrijven en instellingen geven de middag van de 27e presentaties, workshops, speeddates of ze staan met een kraam op de markt. En André Kuipers laat zijn visie zien op duurzaamheid en vertelt over wat een ruimtereis doet met je gezondheid.

 

Foto Danny van Oevelen