Grote stappen, snel thuis met een verkorte bachelor Bouwkunde
In slechts 3 jaar je hbo-bachelor Bouwkunde halen? Met de juiste mbo-4 opleiding en een goede voorbereiding is dat zeker geen utopie. Andries Mastenbroek uit Breda koos voor de verkorte voltijdbachelor Bouwkunde bij de HAN, pakte zijn spullen en verhuisde naar Arnhem.
Andries (22) haalde in 2021 zijn mbo-4 diploma Middenkaderfunctionaris Bouw bij ROC Tilburg. Daarna wilde hij door naar het hbo.
Zijn woonplaats Breda en studieplaats Arnhem liggen niet echt op fietsafstand van elkaar. Waarom dan toch de HAN-opleiding? “Ik vind mijn opleiding erg belangrijk," vertelt Andries. "De reden dat ik voor Bouwkunde bij de HAN heb gekozen, is dat ik bij de HAN de meeste positieve ervaringen had." Het verkorte traject voor mbo’ers was er 1 van.
Vanwege de lange reistijd koos Andries ervoor op kamers te gaan in Arnhem. Hij ontdekte dat je bij sommige verhuurders reistijdprioriteit krijgt wanneer de reisafstand groot is. "Hierdoor zat ik al binnen 1 of 2 maanden in mijn eigen studio."
Je hoeft de basis en de verkennende stages niet opnieuw te doen. Dat zou anders verloren tijd zijn.
Verkort voltijdtraject of deeltijd?
Omdat de Middenkaderopleiding Bouw een goede basis is voor de bacheloropleiding Bouwkunde, kwam Andries in aanmerking voor vrijstellingen in de vorm van een jaar studieduurverkorting. 2 courses uit jaar 1 en de oriënterende stages van het 2e studiejaar kon hij overslaan. Dat scheelt bij elkaar een vol studiejaar.
Andries ervaart de verkorte opleiding Bouwkunde als erg gunstig: "Je hoeft de basis en de verkennende stages niet opnieuw te doen. Dat zou anders verloren tijd zijn. Ik kreeg verder nog vrijstelling voor een practicum landmeten en voor wat onderdelen van Bouwmaterialen. Het verkorte traject heeft voor een mbo’er veel voordelen. Dus waarom zou je het niet doen?"
Na zijn mbo had Andries ook kunnen kiezen voor een deeltijdopleiding: werken en daarnaast een studie in deeltijd. Andries: "Ik heb het wel overwogen, maar uiteindelijk niet gedaan. Tijdens mijn mbo-stage merkte ik dat een bedrijf meer waarde hecht aan iemand die mbo én hbo heeft gedaan, dan een student die òf alleen mbo, òf alleen hbo deed." Hij besloot daarom nog niet te gaan werken, maar in te schrijven voor de voltijdopleiding.
Voorbereiding tijdens je mbo-opleiding
Bij 7 ROC’s in de regio Arnhem-Nijmegen kun je een speciaal aansluittraject volgen om je extra goed voor te bereiden op de vakken wiskunde en mechanica. Tijdens je mbo-opleiding kun je daar ook al tentamens voor doen. Hierdoor haal je een stukje van de HAN-opleiding ‘naar voren. Dit is de zogenaamde Doorlopende Leerlijn.
Het ROC Tilburg valt buiten de samenwerkingsregio. Andries: "Ik kon er wel keuzevakken doen om mijzelf voor te bereiden op een hbo-opleiding. Toen ik deze vakken volgde, vond ik het allemaal wel een gedoe, maar nu ik eenmaal bij de HAN studeer, heeft dit daadwerkelijk wel een toegevoegde waarde voor mijn opleiding. Het komt de resultaten in het hbo echt ten goede."
Besteed veel aandacht aan je studiekeuze.
Tips voor andere mbo'ers
Al kon hij er zelf geen gebruik van maken, wel ziet Andries het grote voordeel van de Doorlopende Leerlijn: "Vraag ernaar bij jouw opleiding, wanneer je op 1 van die ROC’s zit, of neem contact op met de HAN om naar de mogelijkheden te kijken," tipt hij zijn toekomstige studiegenoten. "Besteed veel aandacht aan je studiekeuze. Kijk op Studiekeuze123.nl, bezoek Open Dagen en doe mee aan een meeloopdag of proefstuderen. Neem contact op met Trifonius, de studievereniging…" Dit geldt natuurlijk ook voor leerlingen van havo en vwo.
Gemakkelijke contacten met studenten en docenten
Zoals Andries eerder al noemde, deed hij bij de HAN positieve ervaringen op. Wat springt er, behalve de verkorte studieroute, voor hem nog meer uit? Andries: "De opleiding heeft een eigen gebouw op de campus. Hierdoor kom je gemakkelijk in contact met studenten uit andere jaren." Maar ook vindt Andries het belangrijk dat bij docenten de deur altijd open staat. "Hierdoor kun je altijd gemakkelijk met hen praten. Verder zijn er voldoende studieruimtes. Je kunt voor je projectwerk ook een ruimte of lokaal reserveren."
Grote stappen, snel thuis
Door de studieduurverkorting doet Andries anderhalf jaar na de start van zijn opleiding al zijn verdiepende 3e jaarsstage. Bij Adviesbureau Lüning BV dat is gevestigd bij Ingenieursbureau ABT in Velp. In september staat de minor op het programma en daarna hoopt hij af te studeren in de specialisatie Bouwtechniek.
Het lijkt grote stappen, snel thuis. Maar het blijft natuurlijk hard werken!