"Ik hoef me als vrouw niet aan te passen of anders te gedragen"
Sophia Petrocchi verhuisde op haar 17e van Aruba naar Nederland, speciaal voor de opleiding Civiele Techniek. “Dan moet je wel zeker weten dat je alles goed hebt uitgezocht en vrij zeker bent van je keuze.” Via Google vond ze de HAN-opleiding. “Hoe meer ik erover las, hoe leuker het me leek.”
Op de havo op Aruba vond Sophia Petrocchi natuurkunde en wiskunde altijd al leuk. Ze is nu 3ejaars Civiele Techniek en heeft ontdekt dat de opleiding nòg leuker en interessanter is dan ze vooraf dacht. En ze voelt zich thuis op de hogeschool: "De HAN voelde vanaf dag 1 als een warm bad."
Civiele Techniek is ook een sociaal vak. Communicatie skills zijn heel belangrijk.
Werken in een team
"Ik voel me een echte bouwvrouw, want ik ben elke dag met techniek bezig. Het is heerlijk om de beste oplossing te bedenken voor buitensituaties", zo brengt ze haar passie onder woorden. "Hoe creatiever, hoe beter. Elk project is anders en je gaat nooit op herhaling. Elk project heeft een eigen omgeving, met eigen problemen."
"Civiele Techniek is ook een sociaal vak," zegt Sophia. "Communicatie skills zijn heel belangrijk. Je hebt weliswaar je eigen taak, maar je werkt samen in een team met onder andere betonspecialisten, 3D-modelleurs, ontwerpers, uitvoerders en werkvoorbereiders."
Fietspad intekenen
Haar havo-vooropleiding op Aruba sloot goed aan bij de HAN-opleiding Civiele Techniek. "De Nederlandse taal was in het begin wel een bottleneck, zeker voor bepaalde civieltechnische woorden. In het 1e jaar moest ik bijvoorbeeld een weg ontwerpen", herinnert ze zich. "Ik had geen idee hoe ik een fietspad moest intekenen, want die bestaan niet op Aruba", lacht ze.
De studiebegeleiding is geweldig. Je kunt met alles bij je docenten terecht. Of het nu over school gaat of over privézaken.
Goede studiebegeleiding
Sophia Petrocchi kreeg via HAN housing tijdelijk een kamer en al snel vond ze haar eigen appartementje. "Misschien komt het omdat de opleiding Civiele Techniek vrij klein is, maar de studiebegeleiding is geweldig. Je kunt met alles bij je docenten terecht. Of het nu over school gaat of over privézaken." En dat is natuurlijk voor een 17-jarige extra fijn als je in coronatijd in een nieuw land gaat wonen en een nieuwe opleiding start, terwijl je ouders aan de andere kant van de wereld zitten. "Dit is écht wat ik wil!"
Mijn ervaring is dat je in de bouw gewoon kan zijn wie je bent. Ik hoef me als vrouw niet aan te passen of anders te gedragen.
Werken in een mannenwereld
De bouw is een mannenwereld en dat vindt Sophia Petrocchi logisch. "Fysiek is het zwaar om op bouwplaatsen te werken. Daarom zie je vrouwen vooral op kantoor. Mensen denken soms dat je in de civiele techniek alleen maar schept en met blokken sjouwt, maar het is een enorm breed en divers vak. Je kunt tekenen, berekenen, modelleren etc. Mijn ervaring is dat je in de bouw gewoon kan zijn wie je bent. Ik hoef me als vrouw niet aan te passen of anders te gedragen."
Afwisselende stage
In haar 3e studiejaar loopt Sophia Petrocchi stage bij bouwbedrijf Hochtief in Amstelveen. "Ik werk daar mee in 2 projecten. Voor de Amaliahaven ben ik bezig met ontwerpen en 3D-modelleren in Revit." Daarnaast doet ze een project in Amsterdam. "Dat betreft een onderzoek hoe de mechanica van een viaduct eruitziet. Ik hou me bijvoorbeeld bezig met het berekenen van draagkracht", vertelt ze trots.
Sophia weet nog niet wat ze na haar opleiding gaat doen, maar daar maakt ze zich niet druk over. "De baankansen zijn in elk geval heel groot."
Dit artikel verscheen ook op de website van Tech Gelderland.