Nederlandse en Finse studenten strijden samen in Biobased Battle 2023
Ruim 100 studenten van 11 hogescholen in Finland en Nederland namen van 27 tot en met 30 maart deel aan de Biobased Battle 2023. 'Ik weet nu meer over het werken met mensen uit verschillende culturen', zegt een van de deelnemers.
Dat is volgens organisator Mara van Eijndhoven de spijker op zijn kop: Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden bij studenten uit diverse vakgebieden en culturen en leren van elkaars expertise en manier van werken zijn belangrijke drijfveren om de challenge-based onderzoeks- en onderwijsactiviteit te organiseren.
De 18 studentengroepen gingen aan de slag met 3 challenges uit het bedrijfsleven. Ooit al eens nagedacht bijvoorbeeld over ‘het poetsen van je tanden met PHB’s?’ Of ‘dat aardappelzetmeel een revolutie teweeg zou kunnen brengen in de plasticindustrie?’
Het zijn dit soort creatieve denkrichtingen en innovatieve resultaten die ontstaan door het samenbrengen van studenten met verschillende achtergronden en vakgebieden en die kunnen dienen als oplossingen voor de mondiale uitdagingen in de biobased industrie. Inhoudelijk was de Biobased Battle 2023 daarmee een succes voor de vraagstellers.
Onderzoek, onderwijs én plezier
Uiteindelijk staat ook de ontwikkeling van de studenten zelf voorop. Daarom zijn tijdens deze 4-daagse Battle workshops gehouden om studenten te helpen met het bedenken, toetsen en ontwikkelen van ideeën tot een succesvolle pitch.
Het leren gebeurt ook van elkaar: Een klimaatveranderingsspecialist, milieukunde in de landbouw, milieutechniek, chemie, biologie, ervaring in het niet-vlammen van afvalmateriaal, biobased technologiespecialisatie zijn voorbeelden die tijdens het gesprek over elkaars waardevolle expertise voor de Biobased Battle werden genoemd. Onderzoek wordt zo gebruikt als aanleiding voor en instrument in onderwijs.
Winnaars op een rij
Winnaars Deyana Mineva en Ivan Kirilov van Avans, Glenn Holmström en Juha Blomqvist van TAMK en Henri Miilumäki van LAB presenteerden hun oplossing: 'Peeling back the layers of sustainability – aspect revolutionising the plastic industry with potato starch' op de opdracht die werd geformuleerd door LAB Hogeschool. Uitdaging was het creëren van oplossingen die de duurzame, eerlijke productie van biobased grondstoffen voor de biobased plasticindustrie mogelijk zouden maken.
Derk Rensen en Casper Brutsaert van HAN, Flori Calcan van Avans en Venla Linebaugh en Mona Kunnas van TAMK wonnen de opdracht 'Brush your teeth with PHBs!, geformuleerd door Sweco en HAN BioCentre. De opgave bestond eruit te bepalen welke producten gemaakt kunnen worden van PHB, een bioplastic geproduceerd door methanotrofe bacteriën.
De derde challenge werd gewonnen door Rens van Brussel en Eva Vullings van Fontys, Mick Courage en Isabela Correia Costa van Zuyd en Marit Smit en Satu Ruuska van Karelia. Zij vonden een passende oplossing voor de uitdaging van PeelPioneers/Avans University of Applied Sciences om manieren te vinden om het restafval van het PeelPioneers-proces efficiënt te verwerken.