Als team de grenzen opzoeken

10 jaar HAN Solarboat: drijvende kracht achter de nieuwste technologieën

HAN Solarboat

Elk jaar is het voor het team van HAN Solarboat weer de vraag of ze zich kunnen meten met de beste van de wereld. Zijn de ontwikkelingen snel genoeg gegaan? Werken de nieuwe technieken?

Afgelopen juli in Monaco bleek dat het geval. Tijdens het 10-jarig jubileum van de HAN Solarboat eindigde het team als 2e in de prestigieuze racewedstrijd, waar de nieuwste snufjes op het gebied van zonne-energie en aerodynamica centraal staan. We spraken met initiatiefnemer Jurian Rademaker en teamleden Mik Bel en Harm Ruigrok over hoe zij het project tot een succes maken.

Strijdende 'zonneboten'

Tijdens het evenement in Monaco strijden ‘zonneboten’ van over de hele wereld met elkaar op 3 onderdelen: Endurance (zo ver mogelijk varen in 3 uur), slalom (een parcours op snelheid en dynamiek) en 1-op-1 races. “Vooral het laatste onderdeel, met al het publiek verzameld op het water, is heel gaaf,” vertelt Jurian Rademaker.

Dat gevoel dat we met z’n allen iets neerzetten, dat je onderdeel bent van iets dat groter is dan jezelf, dat is kicken. Ik zie de studenten regelmatig stralen, het is mooi om ze boven zichzelf uit te zien stijgen. En als we dan ook nog races winnen, ja dat is geweldig.”

Samenbrengen passie en technologische innovaties

Jurian is initiatiefnemer van de HAN Solarboat. Hij startte het project in 2012 vanuit zijn bedrijf QConcepts Design & Engineering in samenwerking met de HAN. De professionele zeiler en ondernemer zag het als een mooie manier om zijn passie voor (zeil)boten en technologische innovatie samen te brengen. “HAN Solarboat begon ooit als studentenproject," vertelt hij. “Inmiddels is het uitgegroeid tot een hybride omgeving waar professionals in de werktuigbouw, en studenten en sponsoren uit verschillende sectoren samenkomen.”

Ultiem testmoment

QConcepts levert hightech-elementen voor onder meer kleine zeiljachten en droneboten. Veel van die elementen worden eerst getest op de HAN Solarboat. De jaarlijkse race in Monaco is het ultieme testmoment om te kijken of de nieuwe technologische innovatie werken. En toevallig of niet, tijdens het 10-jarig jubileum van de HAN Solarboat leverde het team in Monaco de beste prestatie tot nu toe. Ze moesten alleen de boot van de topfavoriet uit Drachten voor zich dulden.

Topsport omgeving

De druk om te presteren, jezelf meten met de besten van de wereld, dat is waar het team van HAN Solarboat het voor doet. “Het is te vergelijken met topsport.” stelt Jurian. “Op de cruciale momenten moet iedereen een bijdrage leveren. Als je weet dat de boot de volgende dag het water in moet, dan staan we met z’n allen nog extra uren te schuren en te doen.”
Als team zoeken ze de grenzen op. “Iedereen weet: we kunnen zeggen waar het op staat, eerlijk zijn naar elkaar. Die prestatiedruk en die openheid, dat is waardoor je vooruitgang boekt. Daar ben ik van overtuigd. En het is geweldig als dat dan zo’n mooi resultaat oplevert.”

Ervaringen van alumni

HAN-alumnus Mik Bel beaamt dat. Hij was 2 jaar geleden onderdeel van het team en heeft nog steeds profijt van wat hij leerde. “Vooral als het gaat om oplossingsgericht denken,” vertelt hij. “Als die boot tijdens de week in Monaco stukgaat, moet hij het koste wat het kost weer gaan doen. Je gaat dus niet uitgebreid onderzoeken wat het allemaal kan zijn, maar onderneemt direct actie. Daardoor leer je prioriteren.”

 

                                                                                                                         

     Mik samen met teamgenoten aan het werk aan de Solarboat

Mik samen met teamgenoten aan het werk aan de solarboat

Multidisciplinair werken

In zijn huidige werk als PAC Engineer bij Qirion komt die kwaliteit goed van pas. “Als een collega bij me komt met de vraag ‘wanneer kun je dit doen’? Dan durf ik het nu rustig te zeggen als ik geen tijd heb. En ook het multidisciplinair werken bij de Solarboat heeft me veel gebracht. Vooral leren begrijpen wat de ander doet en zorgen dat je zelf helder kunt uitleggen waarmee je bezig bent."

Teamgevoel

Ook Harm Ruigrok, die als technicus mechatronica afstudeerde aan het Graafschap college, geniet van het Solarboat project. Zo veel zelfs, dat hij binnenkort zijn vierde jaar ingaat als mechanical engineer bij het team. “Zorgen dat de juiste spullen voorhanden zijn, reparaties uitvoeren, ik ben een beetje een manusje-van-alles,” zegt Harm. Het is een rol die hem past, want als allround monteur technische dienst bij Lentink Metaalwarenfabriek, is hij ook constant bezig met het repareren van machines.

Harm samen met Jurian in Monaco aan het werk aan de Solarboat
Harm samen met Jurian in Monaco aan het werk aan de Solarboat

Stralende studenten

Naast zijn functionele werkzaamheden is de gezelligheid bij het team ook een belangrijke reden dat Harm er graag zijn bijdrage aan levert. Elke dinsdagavond stapt hij weer enthousiast binnen bij de werkplaats van QConcepts. “Ik zeg het vaak zo: de één gaat naar handbal, de ander naar voetbal en ik ga naar de Solarboat.”
Jurian merkt dan ook het enthousiasme in zijn team. “Dat gevoel dat we met z’n allen iets neerzetten, dat je onderdeel bent van iets dat groter is dan jezelf, dat is kicken. Ik zie de studenten regelmatig stralen, het is mooi om ze boven zichzelf uit te zien stijgen. En als we dan ook nog races winnen, ja dat is geweldig.”