HAN-Rechtenstudent draagt bij aan toegankelijkheid e-readers en e-books
Producten en diensten moeten vanaf juni 2025 toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Een uitdaging voor het mkb; wat is er nodig om dit te realiseren? De juridische kennis van HAN-Rechtenstudent Britt Claassen kwam hierbij goed van pas.
Lectoraat staat in verbinding met praktijk
De Europese richtlijn rondom toegankelijkheid wordt momenteel omgezet in Nederlandse wetgeving. Vanaf 28 juni 2025 moeten onder andere e-books en e-readers hieraan voldoen. Hoe kun je ondernemers in het mkb het beste voorbereiden op deze verplichting? Vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kwam de opdracht bij MKB Nederland terecht, om hier een rol in te spelen. Die zocht vervolgens contact met ons Bijzonder Lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering. De expertise van het lectoraat kan hierin een bijdrage leveren.
De opdracht leek me interessant, omdat er een directe aansluiting was op een vraag vanuit de praktijk.
"Echt een verschil maken voor mensen"
Britt Claassen kwam als 4e-jaars HBO-Rechten in contact met het lectoraat. Britt vertelt: “Ik zat in mijn laatste jaar en zocht een afstudeerplek. Toevallig stuitte ik op een oproep vanuit het Bijzonder Lectoraat Inclusive Digital Design & Engineering. De opdracht leek me interessant, omdat er een directe aansluiting was op een vraag vanuit de praktijk. Zo kon ik bijdragen aan iets wat echt het verschil kan maken voor mensen. Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd,” vertelt Britt enthousiast.
De juridische kennis van Britt was een welkome aanvulling op de expertise van het lectoraat. Vanuit het lectoraat startten Charlotte Swart, onderzoeker bij het lectoraat, en lector Eric Velleman met het project, in opdracht van MKB Nederland. Britts afstudeeronderzoek liep gelijk met hun onderzoek en leverde zo een bijdrage, binnen de kaders van haar opleidingseisen.
Britt: “Het interessante was, dat de vraag uit de praktijk kwam. Het ministerie had een opdracht bij MKB Nederland neergelegd, om organisaties goed voor te bereiden op de wetgeving die eraan komt. Wat zijn de richtlijnen vanuit Europa, die in 2025 in Nederland opgevolgd moeten worden? Wat vraagt dit van mkb’ers? Welke aanpassingen zijn nodig? Welke regels bestaan er al? Allemaal vragen waar ik dieper in ben gedoken. We hebben vooral gekeken wat het in de praktijk betekent voor e-books en e-readers. Voor mij was het een nieuw onderwerp, want tijdens de opleiding HBO-Rechten was ik niet bezig met digitale producten en een onderwerp als toegankelijkheid.”
Van juridische richtlijn naar praktische aanpassing
Uit het onderzoek van Britt kwamen opvallende zaken naar voren. Zo ontdekte ze dat zelfs de top 3 e-readers nu niet aan de toegankelijkheidseisen voldoet. Toegankelijkheid is een belangrijk thema, maar soms is het lastig de juridische richtlijnen in de praktijk uit te voeren. Waar moet je dan aan denken? “Er zijn heldere richtlijnen, bijvoorbeeld over een fysieke knop op de e-reader. Als je die hebt, mag de handeling die iemand uit moet voeren niet te moeilijk zijn. Ook zijn er regels rondom instructies die je als producent moet bijvoegen, maar ook rondom lettertypes en achtergrondkleuren op de e-reader. Wat het soms uitdagend maakte tijdens mijn onderzoek, is dat niet alle regels voor alle bedrijven gelden. En een richtlijn is soms moeilijk uitvoerbaar, dan botst het bijvoorbeeld met de uitvoering qua design en functionaliteit. Hier keek het lectoraat dan weer naar”, legt Britt uit.
Informatievoorziening is cruciale stap
Aan Britt de taak om haar juridische kennis te gebruiken. Zij zocht uit hoe de richtlijnen er per product uitzien en speelde dit weer door naar de onderzoekers van het lectoraat. Door samen te werken, verbonden ze hun kennis en kregen ze inzicht in verbeteringen. Het lectoraat ontwikkelde vervolgens een aantal producten om deze kennis breed te delen met het mkb. Een voorbeeld hiervan zijn webinars, die door MKB-Nederland zijn georganiseerd. Britt helpt met de invulling hiervan. Vanaf juni 2025 gaan de richtlijnen gelden in Nederland, er komt wetgeving voor én er komen toezichthouders. De informatievoorziening is een belangrijke stap, waaraan Britt en het lectoraat een mooie bijdrage leveren.
Toegankelijkheid draagt bij aan verkleinen gezondheidsverschillen
Britt koos dan wel voor een juridische studie, maar juist het menselijke aspect van deze samenwerking maakte haar enthousiast. “Je zet je samen in voor het verkleinen van gezondheidsverschillen, door de toegankelijkheid van producten te verbeteren. Ik vind het mooi dat ik daar vanuit mijn afstudeeronderzoek aan bij kon dragen en wil ook in de toekomst betekenisvol werk doen. Door deze afstudeeropdracht kreeg ik de kans om bij een andere academie te kijken, wat in het begin wennen was. Maar als snel konden we elkaar goed vinden. Tijdens mijn opleiding lag de focus op rechten, het was heel leerzaam voor me om nu vanuit een andere hoek naar vraagstukken te kijken. Spannend, maar ook leuk vond ik het dat ik zelf ineens degene met juridische expertise was. Daardoor kreeg ik de kans om veel zelf te doen. Natuurlijk had ik wel juridische begeleiding nodig, die kreeg ik vanuit mijn opleiding”, vertelt Britt over haar afstudeerperiode.
Ondersteunen bij uitrollen onderzoek
Daadwerkelijk iets bijdragen aan een praktijkvraagstuk, dat maakte voor Britt haar afstudeerperiode dus bijzonder. Raadt zij anderen aan om hun afstudeeronderzoek bij de HAN te doen? Britt antwoordt resoluut: “Ja! Ik heb een leerzame tijd gehad en was blij met de begeleiding. En blijkbaar waren ze ook tevreden over mij, want ik kreeg direct werk aangeboden bij het lectoraat. Ik werk aan een interessant project en ondersteun soms nog bij de uitrol van mijn onderzoek, door de webinars mede vorm te geven. Die worden goed ontvangen door het mkb, al is het soms moeilijk voor ze om de adviezen uit te voeren. Wat ik hierna ga doen, weet ik nog niet. Ik ben hier voorlopig met plezier aan het werk en wil daarna waarschijnlijk gaan reizen. Iets meer van de wereld zien en ontdekken wat ik in de toekomst wil doen op werkgebied.”