"Laat je als student niet beperken door een vooraf uitgestippeld carrièrepad!"
In onze interviewreeks rond het 15-jarig bestaan van het Lectoraat Lean & World Class Performance zetten we dit keer Paul Heijnen in de spotlight. Paul is een van de allereerste studenten die onze Minor Lean Management in deeltijd volgde aan de HAN. Stef Tiggeloven ging met hem in gesprek.
Niet graag naar school
“Ik ben zo’n typische student die niet graag naar school ging. Mijn ouders lieten me vrij in mijn keuzes en zo ging ik op mijn 16de al in deeltijd leren. Bij het Graafschap College volgende ik een technische leerweg op mbo-niveau 3 waarbij ik ieder half jaar een stage ging doen en dit dan weer afwisselde met een half jaar theorie. Voor mij een ideale combinatie; in 3 jaar tijd kon ik bij verschillende bedrijven snuffelen, volgende ik een opleiding en kreeg ik ook nog eens een salaris. Tijdens de opleiding kwam ik bij Kaak terecht waar ik ben blijven werken. Daar heb in deeltijd mijn Mechatronica opleiding op mbo-niveau 4 niveau afgerond.”
Meer dan alleen techniek
“Na deze opleiding wilde ik mij toch verder ontwikkelen en keek ik wat breder dan alleen techniek. Ik koos voor Technische Bedrijfskunde aan de HAN. De opleiding sloot op dat moment ook perfect aan bij de ambities die ik had binnen de organisatie. En toen ik een minor mocht kiezen, viel de keuze direct op Lean omdat ik tijdens de verschillende stages al vaker kleine Lean-trajecten had gedaan en mij wilde verdiepen.“
Toen ik een minor mocht kiezen, viel de keuze direct op Lean omdat ik tijdens de verschillende stages al vaker kleine Lean-trajecten had gedaan en mij wilde verdiepen.“
Lean en QRM bij Kaak
“Tijdens de minor kwam ik naast Lean ook in aanraking met Quick Response Manufacturing (QRM) onder andere door de gastcolleges die Rajan Suri toen verzorgde.” Stef: “Suri verzorgde in die tijd ook workshops voor partners en Lodewijk van den Borg van Kaak was zo enthousiast dat hij hem ook uitnodigde om regelmatig bij Kaak op locatie workshops te verzorgen en zo werknemers mee te nemen in QRM.” Paul: “Inderdaad en vervolgens mocht ik dat traject intern gaan begeleiden. Ik zat met mijn afstudeerproject al midden in dit onderwerp en ging parellel daaraan intern presentaties verzorgen en uitleg geven. Om zo medewerkers mee te nemen.”
Afstudeerproject rond doorlooptijdverkorting
“Mijn afstudeerproject was eigenlijk ook op dit onderwerp gericht. De vraag was: ‘Hoe kunnen we de doorlooptijd terugdringen in onze projecten’. Hierbij lag de focus op het engineeringstraject. Een traject dat start bij het tekenen van de opdracht door de klant en eindigt op het moment dat je het engineeringsstuk kunt afsluiten. Daar heb ik toen een hele analyse van gemaakt met doorlooptijdmetingen. En daaruit bleek dat onze trajecten in sommige gevallen meer dan een jaar duurden. Als wij de machines al bijna aan het opstarten waren, waren wij nog steeds aan het engineeren!”
Het bleek dat onze trajecten in sommige gevallen meer dan een jaar duurden. Als wij de machines al bijna aan het opstarten waren, waren wij nog steeds aan het engineeren!
Oppakken en afmaken
“Nu kijken we er anders naar, maar toen was de uitkomst shocking. Als je denkt ongeveer 3 maanden bezig te zijn en dit blijkt een jaar te zijn.” Stef: “Wat mij dan vooral opviel was dat jullie wel op tijd begonnen, maar dat het dan toch nog te laat klaar was. Zo’n lange doorlooptijd maakt ook dat je leverbetrouwbaarheid omlaag gaat, terwijl mensen dat juist niet verwachten. Je moet proberen niet te veel projecten parallel te zetten. Oppakken en afmaken! Daar gaat het om. Als je later start met engineeren heb je minder wijzigingen. Dit kwam uit jouw project heel duidelijk naar voren en dit is iets wat ik in de Minor ook nog heel regelmatig gebruik als voorbeeld.”
Oppakken en afmaken! Daar gaat het om. Als je later start met engineeren heb je minder wijzigingen.
Afstudeeronderzoek nog steeds actueel
“We gebruiken de uitkomsten uit dit project nog steeds binnen Kaak. We hebben projecten die zo groot zijn, dat ze haast niet te overzien zijn. Dus hebben we de organisatie nu ingedeeld in functionele productgroepen (FTMS’en). We splitsen grote projecten op in deelprojecten en leggen dit deelproject bij een engineeringsgroep die gespecialiseerd is op dat gebied. Hierdoor kun je dingen beter overzien, makkelijk parallel zetten en verkort je dus het hele proces.”
Business unit Cooling & Freezing
Stef: “Tijdens de minor maar dus ook binnen Kaak heb je uitgebreid kennisgemaakt met QRM. Maar dit heeft ook voor een belangrijk deel jouw pad bepaald.” Paul: “Klopt, ik ben afgestudeerd op het onderwerp doorlooptijdverkorting en werkte daarna 2 jaar als Process Improvement Manager. Ik was echt een spin in het web waarbij ik op alle niveaus en binnen verschillende afdelingen heb kunnen werken. Erg interessant en de leercurve was steil. Onze eerste echte QRM implementatie was het starten van een QROC voor koel- en vriestorens. Koel- en vriestechniek is een competitieve markt en we hebben veel concurrentie op dit gebied. Om hier succesvol te zijn moet je als bedrijf snel, gefocust en klantspecifiek kunnen werken. Zo’n marktsegment noemen we binnen QRM een FTMS (Focust target market segment). Zo startten we in 2014 met een team van 5 personen een QROC en ben ik zelf onderdeel geworden van dit team in de rol van ondernemer. Binnen de QROC werkten wij op basis van competenties waarbij iedereen gelijk was en we één gezamenlijk doel hadden: ‘het versterken van onze positie binnen de koel- en vriestorenmarkt’. Het was een geweldige ervaring. Met een enthousiast team van 12 collega’s vervijfvoudigden we in 4 jaar de omzet. We deden hierbij alles zelf; verkoop, ontwikkeling, projectmanagement en service. Zo ontwikkelden we ons als een eigen bedrijfje binnen de Kaak-groep.”
Boven op de berg in Italië
“Na 6 jaar met veel plezier en toewijding gewerkt te hebben binnen de QROC kwam er een ander avontuur op mijn pad. Binnen Kaak had ik een uitgebreid netwerk met collega’s van andere vestigingen, ook in Italië. En zo kwam het dat bovenop een berg in Italië, in gesprek met mijn Italiaanse collega, het idee ontstond om daarheen te gaan. Er lagen daar namelijk veel kansen en nadat we zelf overtuigd waren dat we een goed team zouden vormen en dit ook intern over wisten te brengen, begon ik in januari 2020 als verkoopdirecteur van de Kaak-vestiging in Italië. Door mijn verleden en connecties bij de vestiging in Terborg, kan ik goed de verbinding kan maken tussen het hoofdkantoor en de Italiaanse vestiging."
Ontwikkelingen QRM Italiaanse vestiging
Stef: “En hoe zijn de ontwikkelingen daar op het gebied van Lean en QRM ten opzichte van de vestiging in Nederland?” Paul: “Toen ik hier kwam, waren ze 2 jaar bezig met QRM. Maar de setting is flink anders. In Terborg werken 400 man en hier in Italië 80. Dus het bedrijf is sowieso kleiner en Leaner en we hebben ook maar twee productgroepen: ovens en rijskasten die heel overzichtelijk in twee teams en over twee verdiepingen waren opgesplitst. Maar de vulling van die twee groepen bleek uit balans. De ene keer hadden we alleen ovens, een ander moment alleen rijskasten. We zijn teruggegaan naar één engineeringsteam. Verder zijn we vooral gaan kijken naar de manier waarop het MT is neergezet. Er is voor een minder directieve vorm van leidinggeven gekozen. We maken nu een erg mooie groei door, maar we moeten oppassen dat we het niet opblazen. We kunnen wellicht meer opdrachten binnenhalen, maar de kunst is om de juiste projecten binnen te halen en op een natuurlijke manier te groeien.”
Goed inschatten wie stakeholders zijn
Stef: “Als je terugkijkt naar de opleiding. Niet alleen de minor maar ook de TBK-opleiding, wat zijn dan de belangrijkste dingen die je hebt meegenomen?” Paul: “Goed in kunnen schatten wie de stakeholders zijn binnen en buiten het bedrijf en welke mensen uiteindelijk bepalen. Eerst goed analyseren wat we buiten het bedrijf zien, dan goed kijken welke klant bij ons past. Wat match nou echt goed? Wij zitten in het hoge segment van de markt, maar hebben dan ook een andere benadering. Is dit ook echt wat die klant zoekt? We werken klantspecifiek en maken daarin ook het verschil. Klanten willen optimale efficiëntie uit een geleverde lijn halen, maar dan moeten er wel erg veel slimmigheden in zo’n lijn zitten en de machines moeten robuust gebouwd worden om daartoe te komen. Maar wat ik ook nog meeneem uit de opleiding is dat je de markt op twee manieren kunt benaderen. Kijken we naar de markt en ontwikkelen zo een product dat we in de markt zetten? Dus laten wij de klant ons volgen. Of ontwikkelen we een klantspecifiek product waarbij wij de klant volgen?”
Industrie 4.0 en Smart
Stef: "Heb jij in jouw rol ook te maken met Smart technologieën zoals bijvoorbeeld montage op afstand? En in hoeverre speelt dit bij jullie klanten?" Paul: “Wij hebben een aantal zaken waar klanten om vragen, maar ze betalen er liever niet voor. Denk aan het werken op afstand, met camerasystemen, met hololenzen et cetera. Veel hebben we al geïntegreerd in onze montage. Zo is er een holopit ontwikkeld in Covid-tijd. Voor de toekomst zal dit erg waardevol zijn, niet alleen qua personele bezetting, maar denk ook aan de reiskosten en reistijd die je uitspaart. Dus uiteindelijk verlaag je ook je kosten.”
Digitale platformen
"Daarnaast zijn er digitale platformen in de markt gezet om complete lijnen te monitoren op basis van data uit de lijn. Deze kunnen bottlenecks identificeren en repeterende storingen herkennen. De verdere ontwikkeling is nog steeds een actueel thema. Want we produceren goede machines, maar nog betere lijnen. Een bakker wil gewoon mooie producten produceren en daar is hij naar op zoek. Wij als Kaak regelen alles en ontzorgen de bakker optimaal."
Food without footprint
“Wat nu een volgend thema of beter nog visie is: ‘Food without footprint’. Vanuit de supermarkten komt de eis aan producenten om vanaf 2030 alleen nog maar producten te leveren die co2 neutraal geproduceerd zijn. Kaak wil vanuit de duurzaamheidsgedachte bakkerijen helpen om dit te bereiken.
Je kunt je voorstellen dat we dan niet meer met gasbranders werken. Een bakkerijlijn is een behoorlijke energieverspiller, maar dat proces is nodig om tot een goed product te komen. Wij kijken nu hoe we bijvoorbeeld warmte kunnen hergebruiken binnen dit proces. Ook hebben we gewerkt aan een range volledige elektrische ovens. Verder is binnen de groep ook een duurzaamheidsmanager aangesteld die ons helpt naar een volledig emissievrije lijn te gaan. De technieken om volledig emissievrij te produceren zijn in huis, maar hoe ga je nu om met de warmte of kou die het proces afgeeft? Hoe sla je energie op?"
Ambitie is goed, maar doe vooral waar je goed in bent en waar je plezier uit haalt dan komt de rest vanzelf wel.“
Wat ik studenten nog wil meegeven
Wanneer we Paul aan het eind van het gesprek vragen of hij nog iets wil delen zegt hij: “Ja, ik wil graag nog iets meegeven aan de studenten. Je bereikt vooral veel als je hard werkt en dingen doet waar je energie van krijgt. Tenminste, dat is mijn ervaring. Ik heb veel studenten mogen begeleiden en gezien dat een uitgestippeld carrièrepad studenten soms belemmert in de dingen die ze vandaag moeten doen. Ze blijven dan hangen in dromen en ideeën. Als je ergens binnenkomt na je studie, begin je gewoon onderaan de ladder. Je moet presteren en jezelf bewijzen en dat doe je door gewoon dingen te doen. En dan komen er vanzelf kansen op je pad. Dus mijn advies aan studenten: Stippel geen carriérepad uit, dat belemmert je. Ambitie is natuurlijk goed, maar doe vooral waar je goed in bent en waar je plezier uit haalt dan komt de rest vanzelf wel.“
Over Kaak
Kaak ontwikkelt en produceert stand-alone machines en complete productielijnen voor de industriële bakkerijbranche. Kaak is een dynamisch familiebedrijf met een leidende marktpositie in diverse markten, regio’s en landen. Samen met gekwalificeerde experts werkt Kaak continu aan nieuwe ontwikkelingen en klantspecifieke oplossingen. Kaak heeft diverse productielocaties in Europa met ieder hun eigen specialisme. Door de krachten te bundelen is Kaak in staat om de klant een totaalconcept te leveren, van silo tot krat.
Meer over Lean onderwijs en onderzoek
Op donderdag 25 januari 2024 vieren we 15 jaar Lean onderwijs en onderzoek bij de HAN. Dit doen we met een feestelijke 15 editie van het HAN Lean Event.
Als bedrijf benieuwd hoe u onze minor studenten in kunt zetten op verbeterprojecten?
Neem dan contact op met: Stef Tiggeloven, s.tiggeloven@han.nl.
Ben je student en wil je meer weten over de Minor Lean Management?
Bezoek dan onze website of neem contact op met: Nathalie.Rademaker@han.nl.