Van fysiotherapeut naar financieel expert?
Er is veel vraag naar accountants en controllers. Ook voor zij-instromers biedt dat kansen. Maar hoe breng je je financiële kennis snel op basisniveau als je bijvoorbeeld hotelschool, commerciële economie of wijsbegeerte hebt gedaan? Snel up-to-date met het Schakeltraject Accountancy & Controlling!
Een boost voor je financiële kennis
Ruim 30 studiepunten aan ‘hardcore finance’. Van boekhouding tot belastingrecht en van financiering tot externe verslaggeving. In het Schakeltraject Accountancy & Controlling krijg je met 1 lesdag in de week in 10 maanden de basiskennis die je nodig hebt om als financieel professional aan de slag te gaan en je door te ontwikkelen tot accountant of controller.
Veel vacatures, ook voor zij-instromers
Het schakeltraject is ontwikkeld voor mensen met een hbo- of wo-diploma die graag de overstap willen maken naar een financiële functie. Maar ook voor degenen die al aan het werk zijn als assistent accountant of assistent controller maar geen financiële vooropleiding op hbo-niveau hebben gedaan.
De vraag naar financieel professionals is groot, blijkt onder meer uit de bereidheid van werkgevers om de opleiding te financieren, zelfs als ze van buiten de sector komen. Het schakeltraject is ook voor werkgevers een extra manier om vacatures te kunnen vervullen en te investeren in het menselijk kapitaal.
De HAN biedt het schakeltraject aan in samenwerking met Nyenrode, die verantwoordelijk is voor het lesmateriaal en de tentamens.
Zij-instromers uit allerlei sectoren
“Het leuke is dat zij-instromers uit allerlei sectoren de opleiding doen”, vertelt opleidingscoördinator Edwin Huijsman. “Fysiotherapeuten, docenten, mensen die commerciële economie of communicatie hebben gestudeerd, de hotelschool hebben gedaan en zelfs gepromoveerde mensen in het niet-financiële domein, zoals wijsbegeerte. De redenen waarom ze kiezen voor dit traject lopen uiteen, maar vaak heeft het te maken met baankansen, salaris of simpelweg dat ze het leuk vinden om met cijfers bezig te zijn.
Het is een deeltijdopleiding, dus je combineert het met een relevante baan en hebt op vrijdag college bij de HAN in Arnhem. Tijdens de opleiding die je veel contacten op dus het is meteen een mooie uitbreiding van je netwerk.”
Het leuke is dat zij-instromers uit allerlei sectoren de opleiding doen. Maar ook financials die hun financiële kennis op hbo-niveau willen.
Houden van cijfers en puzzelen
Iedereen is welkom, maar het is wel belangrijk dat je met cijfers overweg kan, een beetje van puzzelen houdt én gemotiveerd bent om te investeren in een stevige studie. Want uitdagend is het zeker, weet Edwin. “Het is heel inhoudelijk. We focussen ons puur op finance en gaan ervan uit dat mensen bepaalde basisvaardigheden op het gebied van presentatie en samenwerking al hebben. En het tempo ligt hoog.”
De meeste studenten slagen voor het traject. Dat komt doordat ze heel goed weten waar ze het voor doen, denkt Edwin. “De meesten zijn van plan om na het traject een vervolgopleiding te doen. Veelal de vervolgopleiding tot AA-accountant, of de masteropleiding tot RA-accountant of de opleiding tot controller. Ze vinden het fijn dat het schakeltraject ze snel die kant op brengt.”
Lees ook het verhaal van Michelle, zij volgde het Schakeltraject en werkt bij CROP.
Vervolgopleidingen tot accountant of controller
Want dat is goed om erbij te zeggen: na het schakeltraject Accountancy & Controlling ben je nog geen accountant of controller, daar is nog een vervolgopleiding voor nodig. Afhankelijk van waar je interesse ligt, kun je kiezen voor één van de drie genoemde vervolgrichtingen. En ook al gaat het in elke functie om cijfers, er zitten belangrijke verschillen tussen.
“De opleiding tot AA-accountant (accountant-administratieconsulent) leidt je op tot een financiële en administratieve adviseur. Vooral voor mkb-bedrijven. Mensen kiezen hier meestal voor omdat je in deze rol met heel veel verschillende organisaties in contact komt. De HAN biedt deze AA-opleiding ook aan, dus je kunt meteen doorstromen.
Als controller zit je juist bij één organisatie en ben je niet alleen gespecialiseerd in hoe het bedrijf er financieel voor staat, maar denk je ook in bedrijfseconomische zin met het bedrijf mee. Hiervoor heb je een masteropleiding nodig die je onder meer bij Nyenrode kunt volgen. Als een controlerende functie je leuker lijkt, dan kun je voor de opleiding tot registeraccountant (RA) kiezen, ook bij bijvoorbeeld Nyenrode. Registeraccountants zijn vaak de ultieme puzzelaars en perfectionisten.”
Volop baankansen
Welke richting je ook kiest, er zullen genoeg baankansen zijn. Accountants en controllers zijn zeer gewaardeerde adviseurs, benadrukt Edwin. “Iemand die de financiële regels tot in de puntjes kent en precies weet wat er van de Belastingdienst wel en niet mag, is natuurlijk interessant voor bedrijven. Want dat kan zomaar veel geld schelen.”
Meer weten?
“Een goede afstemming tussen werkgever, HAN en student is erg belangrijk om je opleiding goed te kunnen doen. Er is een sterke wisselwerking tussen wat je hier leert en het toepassen ervan op de werkvloer. Ook zijn er goede werkafspraken nodig over de studiebelasting. Je praat al snel over 16 tot 18 uur per week inclusief colleges. Voordat een student start kom ik dan ook graag naar de werkgever toe, zodat we met elkaar kunnen overleggen wat er nodig is. Vanzelfsprekend zijn studenten en werkgevers ook altijd van harte welkom voor een kop koffie op de HAN. Handig om te weten is dat de opleiding twee keer per jaar start, in september en januari, ongeacht het aantal deelnemers. We werken met kleine groepen zodat er veel persoonlijke aandacht is.”
Heb je als student of als werkgever vragen over het Schakeltraject Accountancy & Controlling? Mail dan gerust naar Edwin (edwin.huijsman@han.nl).