"Focus op kwaliteit van mensen en producten"
In het kader van het 15-jarig bestaan van de Minor Lean zetten we Davey Giesen en Bram Geurts in de spotlight. Zij zijn beiden oud-studenten van de minor Lean en werkzaam bij partnerbedrijf Giesen Coffee Roasters. Stef Tiggeloven ging met ze in gesprek.
Davey Giesen is in zijn rol van Operationeel Directeur eindverantwoordelijk voor verschillende onderdelen binnen Giesen, van engineering tot marketing, verkoop en service. Hij studeerde Bedrijfskunde aan de HAN en is door de keuze voor de Minor Lean voor het eerst in aanraking gekomen met Lean. Bram en hij kennen elkaar van de mbo-opleiding netwerkbeheerder en kozen daarna allebei voor een opleiding aan de HAN.
Bram Geurts is productiemanager en heeft Business IT en Management gekozen aan de HAN, ook hij koos net als Davey voor de minor Lean Management. Bram werkt inmiddels al 10 jaar bij Giesen. Binnen het bedrijf houdt hij zich met name bezig met de implementatie van IT-systemen op de werkvloer.
Van Ulft naar Dinxperlo
In 2022 verhuisde Giesen een deel van de productie van Ulft naar Dinxperlo, een moment dat zij aangrepen om ook goed naar het fundament te kijken. Davey: “We merkten dat de faciliteiten in Ulft te beperkt waren voor de jaarlijkse groei van 20 tot 30% die we doormaakten. Daarbij bleek dat uitbreiding lastig mogelijk was. Daarom werd de keuze gemaakt naar een nieuwe vestiging in Dinxperlo te gaan. De meer industriële roasters produceren we nog steeds in Ulft, de ‘kleinere’ roasters noemen we shoproasters en kunnen tot circa 15kg bonen branden. Deze produceren we nu in Dinxperlo. Daar is dus een duidelijke splitsing gemaakt.
Bram: “De verhuizing was een mooie kans om processen opnieuw in te richten. Alleen verhuizen was niet genoeg om onze groei te faciliteren. Door onder andere een deel van de assemblage uit te besteden en een deel van de productie opnieuw in te richten, is er met de huidige bezetting ruimte voor groei en hoeven we natuurlijk verloop voorlopig niet op te vangen. Zo hebben we het afgelopen jaar afgeschaald, terwijl de productie op pijl is gebleven en er ook nog ruimte is voor groei."
Meer focus op assemblage
Davey geeft aan dat Giesen zich meer wil gaan focussen op assemblage. Davey:”Van sommige producten besteden we nu al 30 tot 40 procent van de zaken uit. Dit was 10 jaar geleden nog geen 10 tot 20 procent. Door eenvoudige processen uit te besteden en complexere projecten te houden, kunnen we de werkzaamheden voor onze medewerkers interessant houden.” Bram vult aan: ”De focus ligt vooral op kwaliteit van mensen en producten. Repeterende werkzaamheden waar weinig expertise voor nodig is, besteden we zoveel mogelijk uit. Verder werken nu aan een partnernetwerk van verschillende bedrijven en leveranciers, die ons straks ‘just in time’ pakketjes aan kunnen leveren. Zo hou je de voorraad laag en kan alles toch goed doorlopen. Met behulp van een netwerk van 6 à 7 bedrijven waar we echt op kunnen vertrouwen, mooie metaalbedrijven hier uit de Achterhoek bouwen we eigenlijk onze productie uit. Ze maken dat wij kunnen opschalen, zonder dat dit intern wat van ons vraagt.” Stef: “Goed om te horen dat jullie dit aspect dat kenmerkend is voor echte Lean-bedrijven duidelijk bij jullie terugkomt. Het zoeken van strategische partnerschappen in de regio.”
Wereldwijde afzet
Stef: “Ik vind het echt indrukwekkend om te zien dat jullie producten wereldwijd worden afgezet. Hoe doen jullie dit en met hoeveel mensen?” Davey: “Ja, wij hebben meer dan 45 dealers wereldwijd, in alle grote landen zitten we eigenlijk wel. We doen heel veel in Azië, maar ook het Midden -Oosten en gewoon in Europa. Op dit moment breiden we uit naar Latijns-Amerika en Amerika. Dit doen we onder andere met behulp van een Spaanstalig team dat zich op deze landen richt. Maar de grootste afzet hebben we nog steeds in Europa en dan met name in landen als Duitsland en Frankrijk.”
Samenwerking met HAN Lean en Smart
Stef: “Giesen is sinds 2018 partner van het HAN Lean QRM Centrum. Jullie werken op best veel fronten samen met de onderzoekers en studenten betrokken bij het Lectoraat Lean. Jullie doen ook het nodige met Lean en Smart, kun je daar iets over vertellen?” Bram: “We zijn betrokken bij het onderzoek ‘The Organized Digital Factory’ en Menno (Herkes) komt binnenkort langs om daarvoor een meting te doen binnen het bedrijf. Het is voor ons binnen dit onderzoek vooral belangrijk dat we enerzijds bekijken hoe het met het materiaal zit en anderzijds met de uren. En hoe we hier efficiënt mee om kunnen gaan en hoe we op een relatief eenvoudige manier straks onze knelpunten kunnen signaleren. Want waar de meeste bedrijven en wij dus ook vooral veel last mee hebben is de afstemming van onze afdelingen. Want wij hebben een productielijn die van de constructie tot het spuiten, elektronica, assemblage en uiteindelijk het verpakken lastig af te stemmen is. Dit komt vooral door de hoge variëteit aan producten en dus verschillende bewerkingstijden per afdeling. Je wilt de knelpunten signaleren, oplossen en zo de flow verbeteren. Zo gaat de doorlooptijd van wel 4 weken naar 1,5 week maximaal. Zo is de work load op de vloer lager, is er minder rommel en meer rust voor de werknemers. En natuurlijk betekent dit ook meer doorloop voor ons als bedrijf.”
Zelfsturende teams
Bram: “Na onze verhuizing naar Dinxperlo zijn we daar begonnen met meewerkend voormannen in plaats van verschillende productieleiders. Deze voorman hoeft idealiter alleen nog maar in te springen bij calamiteiten, waardoor we minder indirecte uren hebben. En er ontstaan zelfsturende teams die meer verantwoordelijkheden hebben.” Davey: “De aansturing is meer horizontaal nu. En we zien dat dit echt beter gaat.”
Ontwikkeling volledig elektische koffiebrander
Stef: “Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de HAN en ook binnen ons onderzoek. Op welke manier speelt dit bij Giesen?” Davey: “Wij zijn absoluut met duurzaamheid bezig en dan vooral wat betreft onze machines. Zo hebben we sinds een half jaar de W15, een grote, volledig elektrische koffiebrander. We zien duidelijk de behoefte van de markt, want we bouwen inmiddels al de 15de machine. Er zit zeker twee jaar ontwikkeling in deze machine die volledig elektrisch brandt op een manier vergelijkbaar met een gasmachine. Deze brander kan 60kg per uur branden en heeft circa 75 zonnepanelen nodig om het verbruik te compenseren. We gaan dus zeker mee in deze ontwikkelingen. Ook hoe we met emissie omgaan, stikstofreductie, co2-reductie en kleine dingen op kantoor, zoals geen plastic bekertjes meer maar kopjes. Relatief simpele dingen die veel impact hebben."
Minor Lean 'must' voor studenten Technische Bedrijfskunde
Stef: “Jullie hebben niet alleen zelf de minor gedaan, maar werken ook regelmatig met onze studenten. Kunnen jullie hier wat over vertellen?” Bram: “Deze minor is echt een must voor studenten van heel veel opleidingen en zou echt onderdeel moeten zijn van het curriculum van de studie Technische Bedrijfskunde. Je leert zoveel over het reilen en zeilen binnen een productiefabriek, informatie die essentieel is wanneer je gaat werken. Het is leuk dat je heel lastige berekeningen kunt maken. Maar je moet ook kunnen zien waar op de werkvloer zich bottlenecks voordoen. En hoe krijg je mensen mee? De verbinding met de vloer is echt heel belangrijk. Want op het moment dat jij als werkvoorbereider geen contact hebt met medewerkers op de vloer die het voor je moeten gaan bouwen, krijg je het nooit voor elkaar! Je krijgt in de minor Lean Management ook tools mee om mensen op de werkvloer mee te krijgen. En ook andere tools die je direct kunt toepassen en waar je ook echt iets mee kunt.” Davey: “Wat mij is bijgebleven is dat ik in eerste instantie vooral dacht ‘Waar ben ik mee bezig?’ en ‘Waarom doe ik dit?’ maar naar een paar weken komt alles dan samen. Door al die stappen om een A3 te doen, kom je echt tot de kern en soms ook tot dingen waar je eerder totaal niet aan dacht. De docenten hebben mij echt geleerd verder te kijken dan mijn neus lang is.”
Werken vanuit de driehoek
Davey: “We vinden het van het lectoraat heel sterk dat jullie echt vanuit de driehoek werken: de student, het onderzoek en ons als bedrijf. Jullie staan heel dicht bij de studenten, maar ook bij ons. En zo kunnen studenten ons goed helpen om vraagstukken op te pakken waar wij binnen het bedrijf te weinig tijd voor hebben.” Stef: “Vraagstukken inderdaad. We zien in de praktijk te vaak dat snel naar een oplossing gegrepen wordt. We beginnen tegenwoordig ook niet met een stageopdracht, maar met een vraagstuk. En dan vragen we de studenten om samen met het bedrijf uit te vinden wat nu het daadwerkelijke probleem is.” Bram: “Ja, en studenten leren dan direct om geen genoegen te nemen met het eerste antwoord, maar om door te blijven vragen.”
Wat we studenten van de Minor Lean willen meegegeven
Bram: “Wat de studenten van de Minor moeten leren is durven te vragen. En neem dan niet genoegen met het eerste antwoord dat je krijgt, maar vraag door en ga naar de kern.” Davey: “Je vergist je als stagiair echt hoeveel impact je kunt hebben binnen een bedrijf. Jij kunt veel waarde creëren voor het bedrijf en echt een verschil maken. Durf kritisch te zijn en zet door!” Stef: “Leren kritisch te zijn is inderdaad erg belangrijk. Want op het hbo-er leer je je baas niet alleen te geven wat hij vraagt, maar vooral wat hij nodig heeft. En dat is niet altijd wat hij vraagt.”
Over Giesen Coffee Roasters
Al meer dan 30 jaar levert Giesen Coffee Roasters vakmanschap in koffiebranderijen, een familiebedrijf dat sinds 2006 onder de eigen naam produceert. In die 17 jaar hebben ze een breed scala aan koffiebranders en bijbehorende accessoires ontwikkeld, zodat elke klant, van kleine tot middelgrote branderijen, zijn weg naar Giesen kan vinden.
De koffiebranders worden met passie vervaardigd op twee locaties, elk met zijn eigen specialiteit. In Dinxperlo laten ze de shop roasters tot leven komen, terwijl in Ulft de middelgrote branders worden geproduceerd. Hier verwezenlijken ze regelmatig op maat gemaakte wensen van de klanten tot werkelijkheid.