"Dat wat je doet, is dat ook het juiste?"
Wie de Master Musculoskeletale Revalidatie volgt om ‘trucjes’ te leren komt bedrogen uit. Kritisch nadenken, onderzoeken en volop reflecteren, dat leer je wél volgens Kirsten van der Geer. Ze startte zonder aarzelen met de deeltijdmaster en het bevalt haar goed. De mastertitel heeft ze bijna op zak.
Waarom heb je gekozen voor een master?
“Ik ging na mijn Bachelor Fysiotherapie aan het werk bij een orofaciaal fysiotherapeut in Leeuwarden, daar werk ik nog steeds. Mijn leidinggevende kwam al snel met de vraag of ik me wilde specialiseren in de orofaciale fysiotherapie, door de Master Muskuloskeletale Revalidatie te volgen. Hij was zelf 1 van de slechts 3 fysiotherapeuten in de regio Friesland met deze specialisatie en had het te druk met het patiënten aantal. Mijn specialisatie is dus straks niet alleen een meerwaarde voor mezelf, maar ook voor zijn praktijk.”
Was je al lang aan het werk toen je begon met de master?
“Na de bachelor heb ik ongeveer een half jaar gewerkt, voordat de master startte. Heel goed heb ik er trouwens niet over nagedacht. Ik dacht: ik start gewoon en zie wel hoe het loopt. Gelukkig heeft dat goed uitgepakt en kan ik het combineren met mijn werk in de praktijk. Ik vond deze specialisatie al interessant, ook doordat mijn partner tandarts is. Het is niet zo dat we het er thuis steeds over hebben, maar het is wel erg handig om vraagstukken te kunnen bespreken.”
Je combineert werk en studie, hoe gaat dat?
“Dat gaat prima. Jaren geleden heb ik een studie Filosofie gedaan. Ik denk dat de master mij door mijn universitaire vooropleiding wel iets minder tijd kostte dan gemiddeld. Het voelde voor mij niet zwaar, al was het wel eens lastig dat het schoolwerk in de zomervakantie gewoon doorliep bijvoorbeeld. Ook woon ik in het noorden van het land en had dus wel wat reistijd. Eens in de 2 weken ging ik naar de HAN, gelukkig kon dan ik bij vrienden in Nijmegen eten. Zo was het voor mij goed te combineren met mijn werk. Op dit moment zit in de afrondende fase, ik hoop eind juni mijn mastertitel te behalen. Deze fase bestaat uit het maken van een uitgebreid portfolio, er komt veel reflectie bij kijken en dat is best een klus. Misschien kan dit portfolio wat meer in de hele master geïntegreerd worden, maar je kunt ook niet helemaal voorkomen dat je nog een eindsprintje moet trekken.”
Je leert tijdens deze master kritisch na te denken, dingen uit te zoeken.
Wat vind je waardevol aan deze master?
“Het 1e jaar was gericht op algemene ontwikkeling en was nog niet datgene waar ik voor kwam. Vanaf het 2e jaar kwam de verdieping. Je leert tijdens deze master kritisch na te denken, dingen uit te zoeken. Dat wat je doet, is dat het juiste? Het masterniveau dat je behaalt, zit ook echt hierin. Het is geen opleiding waar je trucjes leert, dat vind ik heel prettig. Ik vond het interessant om te leren over goed onderzoek, iets wat in dit vakgebied een lastig onderwerp is. Het lijkt me interessant om daar ooit iets mee te doen, bekijken hoe je beter onderzoek kunt doen. Wat ik ook heel waardevol vind is het leren van je medestudenten en natuurlijk van docenten. Als fysiotherapeut werk je regelmatig samen met andere disciplines, dus ook daar was aandacht voor.”
Is deze master een aanrader?
“Ja, wat mij betreft zeker. Bedenk van tevoren wel goed wat je zoekt. Tijdens deze master leer je zelf nadenken en onderzoeken, dus wie zoekt naar trucjes zit hier op de verkeerde plek. Er is veel aandacht voor kritisch reflecteren, je bent dus ook niet altijd in de praktijk bezig. Als je je netwerk wilt uitbreiden, dan is deze master ook iets voor jou.”
Wat ga je doen als je je titel binnen hebt?
“Als ik mijn master gehaald heb ga ik eerst lekker op vakantie. Verder ga ik voorlopig nergens heen. Ik heb een fijne werkplek en kan daar iedere dag mijn kennis in de praktijk brengen. Ik ben blij dat er straks weer meer tijd komt voor sport en vrijwilligerswerk, dat heeft op een lager pitje gestaan de afgelopen tijd.”