Een samenwerking die ‘werkt’
Een inclusieve arbeidsmarkt waaraan zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen, met waardevol werk: een belangrijk thema voor de HAN, UWV en WerkBedrijf Rijk van Nijmegen. Hierin hebben ze elkaar dan ook gevonden, en deze duurzame samenwerking gaat alweer jaren terug. Ontdek meer in dit artikel.
De HAN, UWV en WerkBedrijf werken samen vanuit verschillende aspecten. Zo biedt de HAN werkgelegenheid aan mensen die een uitkering ontvangen van UWV of WerkBedrijf. Daarnaast werken ze samen als kennispartners. Vanuit de HAN gebeurt dit met het lectoraat Human Capital Innovations (HCI).
Samen werken aan de transitie op de arbeidsmarkt
De partners delen kennis met elkaar op het gebied van hrm. Karin Moonemans is Senior Adviseur Werkgeversdienstverlening bij UWV. Zij vertelt: “We werken samen met de HAN aan de transitie op de arbeidsmarkt. Deze fijne samenwerking zetten we in op verschillende manieren. We sparren regelmatig en enthousiasmeren elkaar bij nieuwe ontwikkelingen of actuele thema’s. Ook leveren we elkaar input voor kennisbijeenkomsten.”
Aan de slag met masterclasses
Zo organiseerden de HAN en UWV een masterclass inclusiviteit en verdiepten ze zich in strategisch personeelsbeleid. Dit doen ze in de eigen teams, voor de eigen collega’s, en bij de HAN ook binnen verschillende lectoraten. Lector Jos Sanders is één van de betrokkenen vanuit het HAN-lectoraat Human Capital Innovations.
Jos heeft twee keer een masterclass verzorgd voor UWV. De eerste was voor UWV-medewerkers, de tweede voor werkgevers met wie UWV veel zaken doet. Deze masterclasses gingen over ‘skillsgericht’ werven. Jos licht toe: “Ik spoorde de aanwezigen aan om zich meer te verdiepen in wat kandidaten allemaal kennen en kunnen. En om daarin diploma en recent werkverleden wat meer los te laten.”
Hoe maak je je skills aantoonbaar?
UWV speelt een grote rol in de overgang naar een skillsgerichte arbeidsmarkt. Jos: “Want hier melden zich mensen die op zoek zijn naar iets anders. UWV werkt samen met CBS, TNO en SBB aan CompetentNL, het informatiefundament voor beroepskeuze en loopbaanontwikkeling op basis van skills.
Het lectoraat Human Capital Innovations is betrokken bij de ontwikkeling van de Skillspaspoorten. Dit 'paspoort' is een online tool waarmee je als werknemer tijdens je gehele loopbaan je vaardigheden (skills) vastlegt en onderbouwt met bewijzen. Jos vertelt: “We richten ons als lectoraat op de begeleiding en implementatie van dit paspoort. Hierbij is veel aandacht voor de rol van de hrm'er en leidinggevende, net als voor de coaches die de werknemers gaan ondersteunen in het gebruik.”
Generatieverschillen op de werkvloer
Als je het hebt over een inclusievere arbeidsmarkt, is ‘generatieverschillen op de werkvloer’ een onmisbaar onderdeel daarvan. Hoe breng je deze verschillen juist sámen? Ook daar zetten de HAN en UWV zich samen voor in.
Momenteel zijn er vijf generaties actief op de werkvloer: uniek in de geschiedenis. Karin vertelt: “Dit wordt vaak negatief benaderd: ‘Oh díe generatie is zo verwend, oh en díe generatie is juist ontzettend conservatief.’ Iedereen weet de bekende uitgangspunten wel die met elkaar schuren. Terwijl: elke generatie kent zijn sterke punten en krachten. Wat als je dáár nu eens beter gebruik van gaat maken en het juist faciliteert dat ze beter samen gaan werken?”
Karin vervolgt: “Want die verschillende generaties, daar kun je als bedrijf niet omheen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om bepaalde generaties ‘uit te sluiten’. Dat werkt misschien op de korte termijn, maar daar kom je uiteindelijk niet ver mee als je als bedrijf wilt continueren én groeien. Je hebt niet alleen met elkaar te maken, je hebt elkaar nódig. Zeker in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt.”
Denken zonder kaders
Volgens Karin is er nu nog sprake van een flinke ‘generatie-discrepantie’. “Veel bedrijven gaan nog uit van de denkwijzen en werkwijzen van de jaren ’80. Dat zie je ook wel in het onderwijs. Er wordt veel waarde gehecht aan kennis en autoriteit. Dat is ook belangrijk, maar wat dacht je van authenticiteit, bevlogenheid en praktijkervaring? We kunnen dus leren van de verschillende generaties en laten zien welke waarde íedereen kan toevoegen op de arbeidsmarkt. Het is een uitdaging, maar we gaan voor ware inclusiviteit.
De Grote Generatieshow
Om generatiediversiteit en inclusiviteit onder de aandacht te brengen, organiseerden de HAN, UWV en WerkBedrijf eerder dit jaar De Grote Generatieshow. Op ludieke én confronterende wijze kregen regionale werkgevers en medewerkers, partners en relaties vanuit de hogeschool een spiegel voorgehouden wat werken met verschillende generaties betekent. Om uiteindelijk te ontdekken: zo benut je de kracht van elke generatie.
Jij past hier niet?
Robert Vermeij is commercieel manager bij WerkBedrijf Rijk van Nijmegen. “Heel goed dat er op deze manier extra aandacht is voor generatieverschillen en inclusiviteit. Dat is ook echt nodig. Je ziet dat veel bedrijven zich nog niet voldoende willen aanpassen aan de veranderde wensen van potentiële medewerkers. Door deze instelling wordt het heel moeilijk voldoende medewerkers aan je te binden.”
Of je ziet, volgens Robert, juist totaal de andere kant. “Dan wordt er zoveel nadruk gelegd op werken aan diversiteit, dat er juist weer groepjes medewerkers ‘apart’ worden geplaatst, in plaats van écht betrokken. Dat heeft dan uiteindelijk weer ongewenste uitstroom tot gevolg.”
Wat kunnen we nog meer doen?
Breder dan ‘generaties’ gezien, ziet Robert vanuit WerkBedrijf regelmatig twee doelgroepen ‘buiten de boot’ vallen, ook in het onderwijs. Dat zijn vaak mensen zónder baanindicatie (die niet binnen de Participatiewet vallen), en docenten uit het buitenland die graag in Nederland aan de slag willen. “Zij hebben de capaciteiten en de drive, maar komen toch niet aan de bak. Jammer, daar kunnen we zeker nog meer voor doen. Het is goed om ook hier samen met de partners op in te zetten.”
Meer weten over inclusiviteit en generaties op de werkvloer?
Neem contact op met het lectoraat Human Capital Innovations (HCI).
Of lees verder over: