“Het meest krachtige veranderinstrument ben je zelf"

“Bij gemeenten willen we graag alles zeker weten. Maar er zijn altijd moeilijk oplosbare en taaie vraagstukken. Ook die vragen om aandacht.” Wethouder Jeroen van den Heuvel volgt de Master Management en Innovatie in Maatschappelijke Organisatie aan de HAN. “Ik ben nu een betere gesprekspartner.”

/images/brandspot/new/rnd/5.jpg

Wethouder

“Ik ben een kind van de regio”, begint wethouder Jeroen van den Heuvel van de gemeente Maashorst zijn verhaal. Al sinds 2014 is de jonge wethouder politiek actief, nu met als portfolio Duurzaamheid, Groen en Recreatie met onder andere thema’s als Natuur, groen, water & landschapsbeleid.

Dankzij deze master durf ik een boegbeeld van leiderschap te zijn.

Meebewegen

Jeroen werkte als sociaal werker in het jongerenwerk en zag daar schrijnende situaties voorbijkomen. Zijn kracht: contact maken, mensen in beweging krijgen. Daar wilde hij sterker in worden en zijn zoektocht bracht hem bij de opleiding Master Management en Innovatie in Maatschappelijke Organisaties (MMI) van de HAN. “Als sociaal werker was een actief lerende houding essentieel. Een van de ambities als sociaal werker was om mensen te betrekken bij ontwikkelingen in hun omgeving. Dit kwam tot stilstand in coronatijd. Vanuit de opleiding zeiden ze toen: maar wat kun je nú veranderen? Belangrijk was dat ik leerde meebewegen. Dat doe ik nu in mijn functie als wethouder nog steeds.”

Boegbeeld

“Wie wil ik zijn als wethouder?” vraagt hij zich af. “De overheid is erg in beweging. De conjunctuur is veranderd, de taken en verantwoordelijkheden van gemeenten verschuiven en het vertrouwen in de politiek neemt af. Met dat in gedachten wil ik graag meedenkend en transparant zijn. Ook nee durven zeggen, maar wel op zo’n manier dat de ander begrijpt waarom." Tijdens de module Meesterschap leerde Jeroen hoe hij mensen meekrijgt in veranderingen. In deze module ligt de focus op leiderschapsdillema’s in relatie tot innoveren in organisaties. Hoe mobiliseer je vernieuwing en samenwerking tussen partijen met tegenstrijdige belangen? “Het draait hierbij om moed, overtuigingskracht en daadkracht, maar ook om tact. Ik zoek verbinding.”

Wethouder Jeroen van den Heuvel volgt master management en innovatie in maatschappelijke organisaties

Krachtig veranderinstrument

Zo ook in zijn afstudeeronderzoek binnen het vitaal landelijk gebied en de agrarische transitie. “Ik wil graag collega-bestuurders enthousiasmeren voor wat ik zie. De opgave om een vitaal landschap te realiseren is van ons allemaal. De regievoering ligt hier, maar we moeten het samen met elkaar doen. Daarom schreef ik na het onderzoek aanbevelingen hoe we dit kunnen aanpakken. Deze wil ik delen in columns, zodat het de aandacht krijgt die het onderwerp verdient. Dankzij de MMI durf ik een boegbeeld van leiderschap te zijn, want: het meest krachtige veranderinstrument, dat ben je zelf.”

Betere gesprekspartner

Een voorbeeld waarin Jeroen zelf een veranderinstrument was, gaat over het project ‘AgroNatuurWonen Experimenten’, dat valt binnen het speerpunt ‘een gezonde agrarische economie’ uit het bestuursakkoord van de gemeente Maashorst. Onderdeel hiervan is bijvoorbeeld het bouwen van tiny houses op of net buiten het erf van de boer. “Dit project gaat niet alleen om de ruimtelijke inrichting en omgeving, maar ook de sociale component en maatschappelijke opgave is hier belangrijk. In dit geval geloof ik echt: niets doen is geen optie. Door de MMI-opleiding heb ik nu meer bagage om het gesprek aan te gaan met de verschillende partijen. Ik zoek naar de klik, heb meer weerbaarheid en ben een betere gesprekspartner. Niet alleen met boeren, maar ook met collega’s, met stakeholders en in de gemeenteraad. Dat is het voordeel van zo’n praktische masteropleiding, je bent bezig met wat je dagelijks bezighoudt en het is meteen toepasbaar.”  ​​​​​​​

De opleiding leert je de beste versie uit jezelf te krijgen.

Design Thinking

Als voorbeeld geeft Jeroen het project waarin hij, de gemeente en het werkveld samen een visie rondom recreatie en toerisme in Maashorst ontwikkelen. “Als procesleider zette ik methoden uit de opleiding in, zoals elementen uit Design Thinking.” Design Thinking is een methodologie om complexe problemen op te lossen. Steeds vanuit menselijke behoefte. “Een mooi instrument om gaandeweg te gaan ervaren en bij te sturen. We keken niet alleen naar het aanbod, maar ook naar welke maatschappelijke doelen we konden ondersteunen, wat het betekende voor de werkgelegenheid en hoe het hielp een aantrekkelijk buitengebied te creëren.”

Hoog niveau

“Uitdagend, openbarend en inspirerend.” Zo omschrijft wethouder Jeroen van den Heuvel van gemeente Maashorst de opleiding MMI. “Ze leren je om de beste versie van jezelf eruit te krijgen. Je wordt bewuster van je handelen. Het leukste vind ik het sparren met de medestudenten. Het niveau is ontzettend hoog, het helpt om je brein zo aan het werk te zetten. De groep is zo divers, we hebben mensen uit onderwijs, de zorg, ProRail en Defensie. Allemaal brengen ze hun eigen perspectief op zaken.”

De masteropleiding daagt je uit de randjes op te zoeken.

Daagt uit

“De MMI-opleiding is niet alleen een verrijking voor raadsleden of wethouders, maar ook voor bijvoorbeeld beleidsadviseurs en teamleiders,” meent Jeroen. “De masteropleiding daagt je uit de randjes op te zoeken. Om creatief te zijn. De oplossing voor maatschappelijke vraagstukken ligt vaak net buiten de randjes. Maar bij de overheid hebben we het gelijkheidsbeginsel, de kaders en richtlijnen. Het schuurt als je de randjes opzoekt. Toch ligt daar vaak de oplossing, want zonder schuren geen glans natuurlijk. Het niveau is hoog, het is een tijdsinvestering en er komen tegenslagen op je pad. Ik ben blij met de flexibiliteit en de deskundige begeleiders. Je krijgt met deze opleiding waar voor jouw geld.” ​​​​​​​

Foto: Boven Het Maaiveld / Frisse Blikken

Waarom de MMI?  

Voordelen voor jou als ambtenaar 

De Master Management en Innovatie in Maatschappelijke Organisaties richt zich op innovatie in het publieke domein. Met de MMI ontwikkel je je tot:

  • Een aanjager van verandering binnen jouw gemeente. Een aanjager die zijn ambities voor de toekomst kan verbeelden en anderen uitnodigt om daaraan mee te doen.  
  • Een leider die innovatieve strategie kan uitzetten en deze overtuigend over de bühne kan brengen.  
  • Een creatieve en inspirerende innovator die de dialoog aangaat, adviseert, onderzoekt, ontwikkelt en verduurzaamt.  
  • Een professional die als netwerkleider anderen meeneemt in veranderingen, draagvlak en verbinding creëert en daarbij de regie neemt bij complexe gemeentelijke vraagstukken. 

Benieuwd naar de Master Management en Innovatie in Maatschappelijke organisaties?

Wil jij weten wat jouw mogelijkheden om deze master te volgen? Vind hier meer informatie en aarzel niet om een adviesgesprek aan te vragen.

Studenten van de master pedagogiek volgen een les op de groenewoudseweg