Samenwerken is delen

Om de energietransitie te laten slagen, zullen partijen moeten samenwerken die dat niet per se gewend zijn. Hoe breng je die bij elkaar? Daar draait het cluster Transitie in maatschappelijke samenwerking van SEECE om.

Jacob Brobbel, Rens Turk en Peter Vaessen

‘We zijn in monoculturen beland, omdat we dachten dat we daardoor sneller en beter waren’, analyseert Jacob Brobbel, general manager van het NewTechPark in Apeldoorn. Hij houdt zich bezig met de vraag hoe je zorgt dat de mensen op die eilandjes hun krachten weer gaan bundelen, om alle veranderingen het hoofd te bieden. ‘Als samenwerken niet lukt, zijn technische innovaties kansloos.’
 

'Slimme' software

Samenwerking is belangrijker dan ooit, zegt ook Peter Vaessen, innovatiemanager bij KEMA labs en hoogleraar aan de TU Delft. Hij is gespecialiseerd in hoogspanningstechniek. Nog niet zo lang geleden waren apparaten nog ‘passief’ en zonder enige intelligentie, legt hij uit. ‘Het waren mechanische, eenvoudige apparaten die je overal ter wereld kon inpassen.’ Maar nu zit er veel slimme software en elektronica in, waardoor meer mensen betrokken zijn bij ontwerp en installatie.

Zonneboot

Goede samenwerkingen kunnen je letterlijk ver brengen, blijkt uit het voorbeeld van de HAN Solarboat. Dit vaartuig gooide al hoge ogen bij eerdere wereldkampioenschappen zonnebootracen, maar er blijft ruimte voor verbetering. ‘Wereldkampioen worden is nog niet gelukt’, zegt Jurian Rademaker. Hij vertelt vanuit zijn bedrijf Qconcepts in Doetinchem hoe daar elke dinsdagavond HAN-studenten en professionals uit diverse opleidingsrichtingen samenkomen om aan de boot te werken.

Opname audioreportage met Jurian Rademaker bij HAN Solarboat

Marktrijp maken

Het project is niet alleen een leuke uitdaging. Voor de opleidingen is dit een waardevolle onderwijsvorm en voor MKB-bedrijven als Qconcepts is het een kans om technologie te ontwikkelen en te testen. Een aantal elementen uit het zonnebootproject, zoals softwaresystemen en productiemethoden, hebben hun weg naar de markt al gevonden.

Voorloper

Wat kenmerkt goede samenwerking? Ten eerste moeten mensen snappen dat samenwerken delen is, benadrukt Brobbel. Je moet informatie durven uitwisselen en over je eigen schaduw heen kunnen stappen. Dat kan volgens hem heel eenvoudig als je een voorloper hebt die anderen doet geloven dat het kan, en hen in die eerste fase meesleept. Een risico is wel dat het op een bepaald moment te lang duurt en mensen weer afhaken. Vaessen: ‘Dus hoe houd je het momentum vast? Dat vergt een zekere volharding, dat hoort er ook bij.’

“SEECE is voor mij het een platform geweest dat het veld creëerde waarin partijen konden toetreden, en dat ervoor waakte dat de belangen in balans bleven.”

Vertrouwen

Er is bovendien iemand nodig die boven de samenwerkende partijen staat en door iedereen wordt geaccepteerd en vertrouwd. SEECE heeft op dat vlak een belangrijke rol gespeeld afgelopen jaren. Brobbel: ‘Voor mij is het een platform geweest dat het veld creëerde waarin partijen konden toetreden, en dat ervoor waakte dat de belangen in balans bleven.’ 

Dromen

Een ander belangrijk ingrediënt in de transitie in samenwerking is langetermijndenken. Dat is lastig, weet Vaessen. ‘Mensen hebben over het algemeen een korte tijdshorizon.’ Brobbel is ervan overtuigd dat je langetermijndenken wel kunt leren. Een voorwaarde daarvoor is dat mensen er de vrijheid voor krijgen. ‘Als je niet beperkt wordt in datgene wat je doet, dan ga je dromen.’ En wie groot gaat dromen, gaat beseffen dat hij daar anderen bij nodig heeft. ‘In vrijheid vinden gelijkgestemden elkaar en dan gebeurt er wat.’

Jacob Brobbel en Peter Vaessen

Beluister de podcast

Ben je benieuwd naar het hele gesprek tussen Jacob Brobbel en Peter Vaessen? Luister nu naar de podcast via Spotify, Apple Podcasts of een andere podcast-app.

Eerdere podcasts in het kader van SEECE 10 jaar

Nieuwe technologie als cruciaal ingrediënt voor de energietransitie

Zonder slimme technologie geen energietransitie. Hoe kunnen bedrijven bijvoorbeeld lokale energiesystemen opzetten? En hoe maak je de laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer toekomstbestendig? Met dat soort vragen houden samenwerkende partijen zich bezig binnen het cluster Transitie in Technologie van SEECE.

Podcast 10 jaar SEECE. Opnames Transitie in Technologie. Marieke Butterhoff en Rens de Croon

In de energietransitie zijn professionals nooit uitgeleerd

Het is alle hens aan dek voor de energietransitie, maar de sector komt nu al handen tekort. Hoe lossen we dat tekort op? Welke onderwijs- en arbeidsmarktinnovaties hebben we hiervoor nodig? Dat is waar het cluster Transitie in Leren en Ontwikkelen van SEECE zich op richt.

Podcast energietransitie. SEECE,  Erik Linthorst en Jos Sanders