Twee jaar innovatie en tests voor discrete productiebedrijven
De U-Shaped Assembly Cell (USAC) van de HAN bestaat twee jaar en waar we twee jaar geleden startten met de USAC als leer- en probeeromgeving voor onze studenten en onderzoekers, zijn we nu samen met deze groepen en het bedrijfsleven een flinke stap verder.
De USAC heeft zich ontwikkeld tot een slimme productieomgeving waar we met en voor het regionale mkb werken aan innovatie oplossingen voor de optimalisatie van hun productieproces. Dit doen we door middel van onderzoek van onze docent-onderzoekers en studenten en met diverse testopstellingen. Dit artikel geeft een overzicht van de ontwikkelingen rond de USAC, ook lichten we enkele projecten uit.
Wat de USAC echt uniek maakt, is de combinatie van technologie en de menselijke factor. Studenten speelden hierin een sleutelrol: met hun praktijkprojecten hebben ze geholpen bij het testen en optimaliseren van verschillende technologieën.
Projecten van onze studenten
De USAC heeft zich in de afgelopen twee jaar bewezen, vooral door de inzet van studenten. De focus lag op het demonstreren van slimme technologieën zoals de digital twin, robotica en augmented reality in productieomgevingen. Bij de verschillende studentprojecten werden valkuilen geïdentificeerd en de voordelen van deze technologieën duidelijk aangetoond.
Technologie en menselijke factor
Wat de USAC echt uniek maakt, is de combinatie van technologie en de menselijke factor. Studenten speelden hierin een sleutelrol: met hun praktijkprojecten hebben ze geholpen bij het testen en optimaliseren van verschillende technologieën. Het afgelopen jaar werkten 36 studenten aan projecten binnen de USAC. Hun frisse ideeën leidden tot verbeteringen in efficiëntie, flexibiliteit en productkwaliteit. Dankzij hun bijdrage hebben we werkende proof-of-concepts kunnen realiseren, waarmee we de maakindustrie willen inspireren om na te denken over de inzet van deze technologieën.
Digital Twin
Een van de grotere projecten rond de USAC was de implementatie van een operations digital twin. Met deze digital twin verzamelden we real-time data van de werkvloer en met deze data simuleerden en optimaliseerden we de productie. Zo deden we onderzoek naar de ideale volgorde van orders om de doorlooptijd te verkorten en leerden we hoe je data van de werkvloer verzamelt en koppelt aan een ERP-systeem.
Robotics
Ook breidden we de inzet van robotica in de USAC uit. Robots zoals delta pickers namen een deel van het werk over, terwijl operators werden ondersteund door augmented reality en smart beamers. Met de inzet van al deze toepassingen kunnen productiefouten vroegtijdig worden ontdekt en opgelost, wat leidt tot hogere productkwaliteit.
Focus voor de toekomst
In de komende jaren ligt de focus van de USAC op het ontwikkelen van een volledig geïntegreerd cyber-fysisch productiesysteem dat zich dynamisch kan aanpassen en waarin nieuwe technologieën naadloos kunnen worden geïntegreerd. Dit platform zal flexibel en schaalbaar zijn, zodat nieuwe deelsystemen en innovaties eenvoudig kunnen worden toegevoegd zonder dat dit tot verstoringen in de productie leidt.
Een belangrijk onderdeel van deze ontwikkeling is het intensiveren van praktijkgericht onderzoek. We willen experimenteren met de nieuwste technologieën en direct toepasbare kennis en oplossingen ontwikkelen die de maakindustrie ten goede komen.
Samenwerking met regionale productiebedrijven
Om dit te realiseren, hebben we de samenwerking met mkb-productiebedrijven uit onze regio hard nodig. Door samen te werken, kunnen we deze technologieën verder verfijnen en ontwikkelen, zodat zij perfect aansluiten op de behoeften en uitdagingen van de maakindustrie. Met deze gezamenlijke inspanning kunnen we ervoor zorgen dat mkb-bedrijven optimaal profiteren van geavanceerde innovaties, terwijl de complexiteit beheersbaar blijft en de technologie gebruiksvriendelijk blijft voor operators. Neem contact op met: Thomas Lautenbach, Thomas.Lautenbach@han.nl