Maak kennis met Erik Folgering, de nieuwe programmamanager van SEECE
Erik Folgering is per 1 september de nieuwe programmamanager van SEECE, hét Centre of Expertise waarin partijen samenwerken aan een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem. Hij volgt Herman Janssen op die in het voorjaar van 2025 met pensioen gaat. Een kennismaking aan de hand van 5 vragen.
Wat is je achtergrond, Erik?
“Ik ben opgeleid als biomechanicus en ben via ruimtevaart en defensie in de energietransitie beland. Vanaf mijn start aan de HAN, in 2016, heb ik altijd met één been in SEECE gestaan en daarmee aan de wieg van onze activiteiten op Industriepark Kleefse Waard en in Connectr - Energy innovation. En de laatste tijd leidde ik het SEECE-cluster ‘Innovatie in leren en ontwikkelen’.”
Hoe kijk je aan tegen de energietransitie?
“Ik noem mijn blik op de energietransitie graag een ‘planetair perspectief’, in tijd en ruimte. Er is actie nodig. Wat dat betreft is bijna alles wat we doen goed, maar het is cruciaal om zo ver mogelijk uit te zoomen. Klimaatverandering is immers een uitdaging op planetaire schaal. Daarom moeten klimaatverandering integraal benaderen: er zijn meer knoppen om aan te draaien dan die van ‘minder CO2’.”
SEECE vertaalt vanuit een systemisch perspectief omgaan met onbalans naar innovaties in leren en ontwikkelen, in technologie en in samenwerking.
Wat is jouw ambitie met SEECE?
“Dat we de drie transities — in technologie, in leren en ontwikkelen en in maatschappelijke samenwerking — in dit planetaire perspectief zetten om telkens goed af te wegen of onze plannen en activiteiten werkelijk bijdragen aan een nieuwe balans in onze energie- en ecosystemen. Als Centre of Expertise én publiek-private samenwerking hebben we de afgelopen jaren in de energietransitie onze maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen door te innoveren in die drie transities. Door initiatieven te ontwikkelen en coalities te smeden creëren we nieuwe manieren om de grote maatschappelijke uitdaging aan te gaan. Dat zal de komende jaren de ambitie — en impact — zijn van SEECE.
Waar ligt de grootste uitdaging voor SEECE?
“We merken dat er voor uitdagingen in de energietransitie vaak naar SEECE gekeken wordt als bedrijven, overheden en kennisinstellingen gezamenlijk benaderd moeten worden. Er is zó veel te doen, dat partijen vaak over elkaar heen buitelen om tot actie over te gaan. Om die gezonde insteek ook effectief te laten zijn, is het een kunst om alles in goede banen te leiden. Soms in harmonie, soms in disruptie, maar altijd in wederkerigheid. We doen dat al meer dan 10 jaar en dat is in deze tijd niet alleen knap, maar ook noodzakelijk, want de energietransitie vraagt om een lange adem.”
Met wie ga je zeker koffie drinken in je nieuwe rol?
“De eerste afspraak is met Connectr. Ik zie ons graag samen sterker optreden. Ik ben van begin af aan nauw betrokken geweest bij Connectr en zie dat we elkaar kunnen aanvullen om nog meer impact te hebben in de energietransitie. Na Connectr staan de kennisinstellingen in de regio hoog op mijn lijstje. Om twee redenen: Leven Lang Ontwikkelen en praktijkgericht onderzoek. Om de energietransitie te realiseren, kunnen we mensen uit alle gelederen gebruiken. Maar meer mensen is niet alleen de oplossing. Met praktijkgericht onderzoek valt er nog veel te innoveren (en dus te winnen).”