“Niet in een hokje plaatsen, maar beter begrijpen”
Wil jij aan de slag en jezelf uitdagen? Ben jij een student die onderzoekend is en situaties of mensen niet snel gek vindt, of dat je juist hierover meer wil leren? Dan is de minor Omgaan met Onbegrepen Gedrag iets voor jou!
“Beleven zoals de persoon met onbegrepen gedrag het beleeft”, dat hoopt student Sarah te ervaren tijdens de minor. Die haar daarnaast “super interessant en leerzaam lijkt”.
Als je start met de minor ga je veel op pad, vertelt docent-onderzoeker Niek Maassen. “Je kijkt: wat gebeurt er allemaal? Er zitten opdrachten tussen waarbij je de stad ingaat of een keer een zitting bezoekt. Je leert hoe je contact legt met organisaties. We vragen dus een proactieve houding van de studenten. We bieden wel een kader, maar daarbinnen moet je zelf aan het werk.”
De minor Omgaan met Onbegrepen Gedrag lijkt me super interessant en leerzaam.
Verward of juist onbegrepen?
“De laatste 5 jaar is het begrip verward gedrag, wat wij onbegrepen gedrag noemen, steeds vaker in de media”, vertelt Niek van het lectoraat Onbegrepen gedrag, Zorg en Samenleving. Onbegrepen gedrag komt veel voor. In de zorg, maar ook op straat, in een winkel of in iemands thuissituatie. “In andere minoren wordt het thema soms lichtjes aangestipt, maar er was nog geen minor die het complexe vraagstuk van onbegrepen gedrag verdiept.”
Op zoek naar antwoorden
Sarah vertelt dat ze “mensen niet in hokje wil plaatsen, maar het gedrag beter wil begrijpen.” Omgaan met onbegrepen gedrag is niet makkelijk. Dit leer je door te doen, door te observeren, te reflecteren, handelen en opnieuw te reflecteren op je eigen handelen. “Er zijn veel studenten die ervaring hebben met onbegrepen gedrag, maar ze weten het niet altijd te plaatsen”, legt Niek uit. “Dan zeggen ze: ‘als mensen zich anders gedragen, ben ik heel nieuwsgierig waar dat vandaan komt.’” Docent-onderzoeker Tjeerd Schatorje vult aan: “Dat is de student die wij zoeken, die zich bij ons meldt met een vraagteken boven het hoofd. We helpen om op zoek te gaan naar antwoorden.”
Samenhang
“We willen onbegrepen gedrag meer begrepen maken,” zegt Niek. De minor behandelt thema’s als kritische reflectie en onmacht. “Aan het einde van de minor begrijp je wat onbegrepen gedrag is en hoe dit samenhangt met je overtuigingen, socialisatie en werkcontext.” Daarnaast richt de minor zich op het verbeteren van de gespreksvoering, leer je reflecteren, samenwerken en jezelf uitdagen om meer te durven.
Met de Politieacademie
De minor is een samenwerking met de Politieacademie. “Ik wil graag interprofessioneel samenwerken met andere disciplines”, vertelt Sarah. Dat is een goede match, want politiecadetten mogen zich ook aanmelden. Niek: “Dat is uniek aan deze minor, het zit op dat snijvlak van zorg en veiligheid. Waar je bij een andere minor moet stoppen bij ‘hoe zit dat dan’ als je op een melding af moet of als je werkt in de crisisdienstverlening, bij deze minor kunnen we het hele stuk onderzoeken en analyseren.”
De diepte in
De minor start dan ook met een uitdagende opstartweek. Samen met studenten van de Politieacademie bezoeken de eerste dagen een externe locatie. Niek: “Voor een soort trainingskamp. We doen dit om elkaar te leren kennen, om de studenten zichzelf te leren kennen, maar ook om meteen de diepte in te duiken. We willen dan bijvoorbeeld politieonderhandelaars les laten geven en met trainingacteurs oefenen.” Tjeerd vult aan: “We doen het samen. Het is belangrijk voor het groepsproces, voor veiligheid en bekendheid in de groep.”
Start in februari met de minor Omgaan met Onbegrepen Gedrag! Meld je aan voor de minor.