Multidisciplinair Semester 6 Project

In de tweede helft van het derde jaar wordt binnen de Academie Engineering en Automotive (AEA) het Multidisciplinaire S6 project uitgevoerd. Van 3 februari 2025 tot eind juni 2025 werken studenten samen aan projecten die door bedrijven en lectoraten zijn aangedragen.

Sfeerfoto van het Symposium Beyond waarin studenten samen met docentonderzoekers en het werkveld hun semester 6 projecten presenteren op 19 juni 2024 in gebouw HAN at Connectr.

AEA wordt gevormd door zes opleidingen: Automotive, Elektrotechniek, Embedded Systems Engineering, Industrieel Product Ontwerpen, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouw. Tijdens semester 6 leren studenten van deze academie om in teams van (maximaal) 8 studenten met andere opleidingen /disciplines samen projecten uit te voeren.

Op deze pagina geven we de begeleidende informatie voor bedrijven die geïnteresseerd zijn om een project/opdracht aan te melden. U vindt hier informatie over:

  • Het aanmelden van opdrachten
  • Eisen aan de opdrachten
  • Link naar het aanmeldingsformulier 
  • Inhoudelijke eisen
  • Mijlpalen
  • Het proces
  • De leerdoelen per opleiding

Als er na het doorlezen van deze informatie nog onduidelijkheden zijn, dan kunt u altijd contact opnemen met de PartnerDesk, partnerdesk.aea@han.nl, 06 2551 1644

Aanmelden van opdrachten

Bedrijven en Lectoraten worden uitgenodigd om geschikte projectvoorstellen aan te leveren. Nadat een project is ingediend worden gesprekken georganiseerd met deskundigen van de mogelijk betrokken opleidingen, in zogenaamde ‘speeddates’. Dit om samen met de academie duidelijk te krijgen wat de opdracht precies inhoudt, voor welke opleidingen het geschikt is, en mogelijk nog wat aangepast moet/kan worden.  

Wat levert het op voor de opdrachtgever

Sfeer van de borrel van het Beyond Symposium op 19 juni 2024 in het Connectr-gebouw
De afsluiting van S6 is een feestelijke en drukbezochte bijeenkomst.

Wat vraagt het van de opdrachtgever

Dank aan alle studenten die hebben meegewerkt om van het symposium Beyond op 19 juni 2024 een groot succes te maken. Docent Koen Lau sprak zijn waardering uit aan de studenten die achter hem op het podium staan.
In 2024 was 'Beyond' de titel van het eindevent van het afsluitende symposium.

Eisen aan de opdrachten

De opdrachten die worden gezocht moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen, namelijk: 

  • Complexe vraagstelling van opdracht die bij voorkeur linkt aan een grotere maatschappelijke uitdaging. 

  • Er moet (praktisch) onderzoek worden gedaan om te komen tot het gewenste resultaat, of tot een oplossing te komen. Dat zal veelal betekenen dat er verdieping moet worden gezocht in onbekend terrein. Het zoeken en vinden van die benodigde kennis zal betekenen dat daar een netwerk voor wordt gebruikt en uitgebreid. 

  • De opdracht moet onderdelen bevatten voor studenten van de diverse opleidingen (bij voorkeur minimaal twee). Elke discipline (opleiding) brengt daadwerkelijk toegevoegde waarde voor het project en de opleidingen die meedoen.   

Aanmeldingsformulier project / opdracht

Voor het aanmelden van opdrachten is een aanmeldformulier beschikbaar (ca. 10 minuten). Hierin worden vragen gesteld over het project, doelstellingen, inhoud en samenstelling. De richtlijnen zijn:

  1. De groepsgrootte is maximaal 8 studenten per project uit (minimaal 2) verschillende disciplines (opleidingen/specialisaties). Als er meer studenten nodig zijn voor een project, dan wordt een tweede project gedefinieerd met hetzelfde onderwerp.  

  2. Elk project heeft een externe, deelnemende opdrachtgever (aanspreekpunt) nodig.  

  3. Ieder project betaalt vooraf €500 om de officiële afsluiting (bijvoorbeeld een symposium of andersoortig event) te financieren. 

Mijlpalen

Hieronder staan kort de belangrijkste mijlpalen van het proces van dit jaar weergegeven. Wat deze mijlpalen inhouden kunnen jullie lezen in de procesbeschrijving eronder.  

  • Maandag 28/10: deadline inleveren project voor de 1e ronde
  • Maandag 11/11, 15.15 uur: 1e gespreksronde (zgn. speeddates) tussen opdrachtgever en experts
  • Maandag 18/11, 15.15 uur: 2e gespreksronde (zgn. speeddates) tussen opdrachtgever en experts 
  • Maandag 16/12: vaststelling van projecten die doorgaan in S6
  • Woensdag 8/1: definitieve bekendmaking projecten aan studenten
  • Maandag 27/1 in de middag: Meet & Greet opdrachtgevers met studenten.
  • Vrijdag 31/1: Matching en bekendmaken groepsindelingen
  • In de week van 3 februari (waarschijnlijk woensdag of donderdag): Kick-off project S6 met opdrachtgever. Tijdstip n.t.b.
Het symposium Beyond met presentatie van semester 6 projecten van studenten Engineering en Automotive van de HAN is op 19 juni 2024 feestelijk afgesloten met een drankje en een hapje voor het gebouw HAN at Connectr.
Het eindsymposium is bij uitstek een moment om elkaar te ontmoeten, te netwerken en te vieren dat de projecten zijn afgerond.

Proces

In S6 schrijft de opleiding niet exact voor wat de student moet leren, wèl verwachten wij dat de student zich inhoudelijk verdiept. Dus: in plaats dat de HAN als opleiding bepaalt wat de student exact moet leren, laten wij het project (rekening houdend met de inhoudelijke eisen – zie hierboven – van projecten) bepalen wat de student zoal kan gaan leren.

In het in te vullen aanmeldingsformulier project/opdracht, wordt gevraagd aan opdrachtgevers om naar eigen inzicht informatie in te vullen ten aanzien van de opdracht. Naast operationele informatie ook inhoudelijke informatie: waar het over gaat, wat studenten kunnen leren, wat jullie van studenten verwachten qua interesses en voorkennis, etc.   

Het aanmelden van de opdrachten zal in twee ‘rondes’ worden gedaan. 

  1. Alle opdrachtgevers die zich half oktober gemeld hebben worden op maandag 11 november om 15.15 uur uitgenodigd voor gesprekken met de deskundigen van de opleidingen. Als er bijvoorbeeld gevraagd wordt om studenten werktuigbouwkunde (WTB)- en technische bedrijfskunde (TBK) worden er twee gesprekken gepland: een gesprek met de expert WTB en een met de expert TBK. Met deze expert kijk je naar de mogelijkheden van het project, wat de studenten te bieden hebben, en ga je het project op inhoud scherpstellen. Eindresultaat van deze bijeenkomsten is een project/opdrachtomschrijving waar de studenten zich in herkennen, mogelijke onderwerpen waarop studenten hun kennis kunnen verdiepen, en duidelijke en haalbare deliverables voor de studenten. En het is mogelijk dat naar aanleiding van deze gesprekken blijkt dat het project niet wenselijk/haalbaar is.
     
  2. Op maandag 18 november om 15.15 uur is een tweede ronde gepland, voor projecten die later binnenkomen.

Nadat de beschrijving van de opdrachten definitief is matchen wij de opdrachten met de voor S6 ingeschreven studenten. Bepalend hierbij is, of het project interessant is voor de opleiding van de studenten die zich hebben aangemeld. Het kan voorkomen dat we meer projecten hebben dan studenten. In dat geval kiezen we de projecten die de beste match vormen met de studenten (opleidingen) die zich hebben ingeschreven. Op maandag 16 december is bekend welke projecten/opdrachten definitief doorgaan en worden jullie hierover geïnformeerd.

Vervolgens organiseren wij op maandagmiddag 27 januari 2025 op de HAN in Arnhem een Meet & Greet. Hier ontmoeten jullie de voor S6 ingeschreven studenten. Alle projecten die meedoen aan de Meet & Greet gaan sowieso door. De toedeling van de studenten gebeurt middels een (Matching) algoritme, waarin zowel de voorkeur van de student als de voorkeur van het bedrijf een rol speelt. Op vrijdag 31 januari wordt bekend welke studenten welk project gaan doen.

In de week van 3 februari is er een kick-off waarin de studenten nader geïnformeerd worden over S6 en elkaar in de projectteams leren kennen voordat het echte werk gaat beginnen. 

Gedurende semester 6 hebben de studenten op maandag (soms dinsdag) lessen of andere opleidingsinhoudelijke activiteiten. De overige dagen werken de studenten aan het project.

Sfeerreportage

Bekijk de video van het S6 Symposium 2024

De leerdoelen

Ter informatie volgt hieronder een korte omschrijving van de leerdoelen van de verschillende opleidingen:  

  • Automotive (AUM): 

Het project is een verdiepende technische beroepsopdracht op het specialisatiegebied van de student(en) in het project. Dit kan een ontwerp, onderzoeks- of adviesopdracht zijn met een nadruk op automotive: aandrijvingen/krachtbronnen, elektronica/aansturing, productie, bedrijfskunde, voertuigdynamica en constructies. 

  • Mechanical Engineering (WTB): 

Het project moet de student in staat stellen om te kunnen leren in het vakgebied. Dit kan verdiepend (eindniveau) of verbredend zijn (nieuw vakgebied). De student is leidend waarin hij/zij zich wil verbreden/verdiepen. De student stelt een inhoudelijk doel op en maakt een plan van aanpak om dit tot uitvoer te brengen. 

  • Electric and Electronic Engineering (EEE):

Idem als WTB, het kan om energievraagstukken gaat, maar ook om elektronica ontwerp of technische automatisering. EEE studenten kunnen programmeren!

  • Embedded Systems Engineering (ESE):

Idem als WTB, waarbij een van de volgende onderwerpen in het project moet zitten: IOT/Hardware/User-Interaction/nieuwe concepten bedenken. Informatica is niet het juiste niveau.

  • Industrial Engineering & Management (TBK): 

Het project moet naast een technisch vraagstuk ook een bedrijfskundig vraagstuk bevatten. Dat kan bijvoorbeeld over haalbaarheid gaan, over efficiënte productiemethoden of over de toekomstige waarde van de technologie van het bedrijf. 

  • Industrial Design and Engineering (IPO): 

Het betreft brede projecten met producten die in series worden gemaakt en waarin industriële productieaspecten een rol spelen. Deze producten hebben gebruikersaspecten.