Resultaten Art of Connection

Sociale contacten via interactieve bakfiets

artist impression van de bakfiets

De druk op zorg voor kwetsbare thuiswonende ouderen wordt groter. Zij hebben baat bij sociale contacten en de groei van een informeel lokaal netwerk. Hoe kun je de informele, lokale (zorg)netwerken versterken voor kwetsbare senioren?

In het project Art of Connection ontwikkelen bewoners in de wijk Malburgen in de buurt Stadseiland samen met onderzoekers van het Lectoraat Architecture in Health een interactieve ruimte die bijdraagt aan de interactie.

Bakfiets

Na 3 jaar is het project ten einde en is een elektrische interactieve bakfiets een van de resultaten. Onderzoeker Sophie Peters vertelt: “Het was een mooie reis waarbij de weg ernaar toe zeker zo belangrijk was als het eindresultaat.”

Vogelgeluiden

De elektrische bakfiets is voorzien van grote kleurrijke toeters en buizen. De uiteinden van de buizen zijn punten waar je in kunt praten of op kunt tikken. Het geluid wordt vervolgens omgezet naar vogelgeluiden. Sophie beschrijft: “Aan de ene kant heb je dus uitgesproken toeters die er schreeuwerig uitzien en aan de andere kant het geluid dat wordt omgezet naar iets subtiels: vogelgeluiden die stilletjes opgaan in de omgeving.”

Het was een mooie reis waarbij de weg ernaar toe zeker zo belangrijk was als het eindresultaat.”

Gespreksmoment

“We hebben veel besproken wat de bewoners voor ogen hadden voor de wijk. Dat gaf natuurlijk veel meningen en riep veel vragen op. Moet het een vast object zijn? Waar komt het te staan? Hoe komen mensen die slecht ter been zijn ernaartoe? Met tal van groepen zijn bijeenkomsten geweest. Bijvoorbeeld bij verzorgingshuis Eilandstaete. Uiteindelijk is het een mobiel kunstwerk geworden: de Spreekbuis (bakfiets)

Contact leggen

De bewoners waren voor dit project al best actief. Het was dus niet zo moeilijk om ze te betrekken bij de creatie van dit object. Het is wel de kunst om de verschillende actieve groepjes die er zijn met elkaar te verbinden. En natuurlijk is het een uitdaging bewoners die elkaar niet zo goed kennen met elkaar in contact te brengen. Dat is tijdens 2 events waar de bakfiets  in is gezet goed gelukt. Tot slot hebben we bewoners die elkaar wel kenden, diepgaander samengebracht tijdens kleinere sessies. “Iedere sessie is verbindend geweest,” vindt Sophie.

Meneer op de interactieve bakfiets

Prraatje en spelletje

De bakfiets is het middel geweest waardoor gesprekken zijn opgestart hoe bewoners het kunstobject zien en hoe het in de wijk een plek kan krijgen. De fiets zelf kan nu ook als gespreksmoment dienen. Er zit een tafeltje aan vast om een kopje koffie te drinken en met een tablet kun je de ideale buitenruimte creëren. “Tot slot is het een leuke gezellige plek die ergens in de ruimte geplaatst kan worden voor een praatje of spelletje.”

Potentie

Het project Art of Connection is weliswaar afgelopen, maar de fiets hoeft zeker niet het eindpunt te zijn. Sophie besluit: “Er is absoluut potentie om hier verder op voort te borduren.”

Fair Health
 

Samen sociaal

Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focus Sociaal - Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN

Het lectoraat Architecture in Health

Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek. 

architecture in health. Living labs