Waar komt de naam Aedificat eigenlijk vandaan?
De alumnivereniging van de opleidingen Bouwkunde en Civiele Techniek bestaat formeel sinds het jaar 2016. Het is de place to be voor oud-studenten om de waardevolle contacten die zijn opgebouwd tijdens de studie te behouden. Maar hoe komt Aedificat eigenlijk aan deze naam?
Als we op onderzoek uitgaan, ontdekken we dat oud-student Bouwkunde, Maik Knuiman, de geestelijk vader is van de naam. Hij studeerde in 2004 af aan de opleiding Bouwkunde (toen nog HTS) op de HAN en denkt desgevraagd terug: “Voor een project in het 2e jaar zocht ik een projectnaam die ‘bouwgek’ betekende. Een vriend studeerde Latijn dus dat werd ‘Aedificator’. We maakten net de overstap naar de computer. De ruimte voor de titel was slechts 9 letters; de projectnaam werd Aedificat.
Uiterste Grens toestand
Zijn hele schoolcarrière bleef deze naam regelmatig terugkeren. Ook binnen de studievereniging Trifonius waar Maik lid van was. Hij was zowel actief in de 1ejaars commissie als binnen de commissie UGT (Uiterste Grens Toestand) voor de laatstejaars.
Leuke en hechte groep
Maik denkt terug: “De UGT lag op z’n gat en ik kreeg de vraag of ik voorzitter van deze commissie wilde worden. Van de 2.000 euro budget, maakten we al snel 20.000 euro. Doordat we veel ruimte hadden om leuke dingen te organiseren, kwam de commissie tot bloei. De groep was leuk en hecht en we lachten wat af. Toen het einde van onze studietijd naderde, vond ik het zonde om deze waardevolle contacten na 4 jaar zomaar weg te gooien. Daarom stelde ik voor 2 keer per jaar samen een weekend weg te gaan.” De naam van dit groepje studenten die het studentenleven niet op wilde geven lag voor de hand: Aedificat.
Koppeling onderwijs en beroepspraktijk
“Aedificat was gewoon een leuke groep, geen alumnivereniging. Dat kwam later,” verduidelijkt hij. “Hoezeer ik ook wilde, het was op een gegeven moment lastig om de groep bij elkaar te houden. Zelf zat ik op de TU Eindhoven en was ook minder actief.”
Als je het niet meer kunt vasthouden, is het tijd om los te laten. “Ik denk dat het een goede zet is geweest dat er een nieuwe generatie gedreven (ex)-studenten een formelere vereniging van Aedificat gemaakt heeft. Met allerlei interessante events wordt nu het onderwijs op een professionele manier aan de beroepspraktijk gekoppeld.”
Integratie in bouwketen
De wens van samenwerken en verbinden is Maik nooit verloren. Sterker nog, hij heeft er z’n werk van gemaakt. Aan de TU studeerde hij af op grote complexe bouwprojecten zoals de Betuwelijn en de Noord-zuidlijn, waar integraal samengewerkt wordt. Van ontwerp, realisatie, gecombineerd met beheer en onderhoud. “Ik geloof sterk in die integrale ketensamenwerking”.
Hij ontdekte al snel dat de harde kant meestal wel lukt bij grote projecten, maar de samenwerking bleek vaak lastig. “Ik wilde zo graag samen maatschappelijke impact maken, duurzaam werken. Veranderen, anders doen, efficiëntere en gelijkwaardiger, socialer inrichten. Daarvoor heb je elkaar keihard nodig. Ik geloof daar heilig in.”
Circulair delven
Inmiddels is Maik zelfstandig ondernemer als strateeg duurzame innovatie en ketensamenwerking. En dat legt hem geen windeieren. Zo heeft hij als kwartiermaker en aanjager meerdere innovaties verder gebracht op het gebied van energietransitie en circulaire economie. Bij de provincie Gelderland werkte hij onder meer aan het prijswinnende nieuwe provinciehuis te Arnhem, maar boog zich ook over het oude provinciehuis. “Dit pand was slecht te renoveren, maar zomaar weggooien vond ik geen optie. Ik kreeg de opdracht het gebouw circulair te delven.”
Circulaire Award
Maik vertelt trots: “We hebben met verschillende partijen die durfde te pionieren de betonnen kanaalplaatvloeren, wanden en andere onderdelen eruit gehaald en als puzzelstukjes klaargemaakt voor 1-op-1 hergebruik. Daar zijn nieuwe gebouwen van gemaakt. Uiteindelijk wordt 92% 1-op-1 hergebruikt. Dat betekende een besparing van 2400 ton aan CO2.”
Dit project is de boeken in gegaan als een van de meest spraakmakende projecten van circulaire economie en wordt in Europa als voorbeeldproject gezien. De Circulair Awards Public 2023 is daar het bewijs van.
In de bouwsector werken we te veel van project naar project. Ik ben ervan overtuigd dat projectoverstijgend samenwerken een industrialisatieslag teweegbrengt. Daarmee lossen we niet alleen het productiviteits-probleem op, maar komt ook de circulaire bouweconomie veel beter los.”
Projectoverstijgend samenwerken
Om zijn creativiteit te blijven triggen, wil Maik nooit 2 keer hetzelfde doen. "Afgelopen jaren heb ik mij steeds verder gespecialiseerd in het initiëren, versnellen en opschalen van innovaties en ketendoorbraakprojecten. Zoals het inkopen van 91 GWh hernieuwbare energie, die 100% lokaal ontwikkeld en opgewekt wordt, of het met 4 vaste bouwpartners verduurzamen van 6.000 woningen in 10 jaar. In de bouwsector werken we te veel van project naar project. Ik ben ervan overtuigd dat projectoverstijgend samenwerken een industrialisatieslag teweegbrengt. Daarmee lossen we niet alleen het productiviteits-probleem op, maar komt ook de circulaire bouweconomie veel beter los. Het is makkelijker investeren in demontabel bouwen als je niet ieder projectje los moet bouwen."
Studententijd
De basis van zijn werk nu begint voor Maik bij een mooie studententijd. “En die heb ik absoluut gehad. Ik heb zo’n leuk en prettig gevoel overgehouden aan de HAN. Er is daar iets ontstaan: ik zie de ex-medestudenten weinig, maar je weet dat je elkaar altijd zult helpen. Die goodwill is in die eerste studiejaren opgebouwd.”
Meer informatie over Aedificat
Wil je meer weten over de alumnivereniging van de opleidingen Bouwkunde en Civiele Techniek of wil je je aanmelden? Neem dan contact op met Aedificat.
In 2026 wordt er een reünie georganiseerd voor alle oud-studenten van beide opleidingen. Wil je op de hoogte blijven van de reünieplannen? Laat dan je emailadres achter.