"Door mijn specialisatie komen cliënten nu vanuit omliggende steden naar mijn praktijk"
Daphne Vergeer (29) behaalde in juni 2024 haar masterdiploma Musculoskeletale Revalidatie en mag zich nu Master of Science noemen. Ze specialiseerde zich in Orofaciale Fysiotherapie en heeft hierdoor meer vertrouwen gekregen in de behandeling van mensen met klachten in het hoofd- en halsgebied.
Keuze voor de Master Musculoskeletale Revalidatie
Naam: Daphne Vergeer
Leeftijd: 29 jaar
Masteropleiding: Musculoskeletale Revalidatie
Specialisatie: Orofaciale Fysiotherapie
Werkgever: Boskoop Fysio Topfit
“Ik heb voor deze master gekozen omdat de orofaciale specialisatie alleen bij de HAN werd aangeboden. De HAN stond goed aangeschreven en ik hoorde veel positieve verhalen. Wat ik vooral ook leuk vond, was dat je in het eerste jaar met alle specialisaties samen zit. Dat biedt zowel een stukje herhaling van reeds opgedane kennis in de bachelor Fysiotherapie als verdieping met nieuwe kennis. Je leert veel van elkaar.”
Specialisatie orofaciaal
“De masterspecialisatie orofaciaal richt zich op klachten in het hoofd- en halsgebied, zoals kaakklachten, duizeligheid, hoofdpijn, nekpijn en aangezichtsverlamming. Het is veel breder dan alleen kaakproblemen zoals veel mensen denken. En wat ik er leuk aan vind, is dat je veel samenwerkt met andere disciplines, zoals tandartsen, kaakchirurgen en huisartsen.”
Je leert geen trucjes tijdens de master. Je leert waarom je bepaalde behandelingen uitvoert en ook hoe je vanuit de wetenschap meer verdiepende informatie kunt vinden.
Mijn afstudeeronderzoek
“Ik onderzocht chronische duizeligheid en welke factoren hierbij een rol spelen. Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met deze klachten zich vaak niet serieus genomen voelen door zorgverleners, mede door een gebrek aan kennis. Ik heb interviews gehouden met mensen die langer dan drie maanden last hadden van duizeligheid, om zo meer inzicht te krijgen in de oorzaken en behandelingen.”
Samenwerking met andere disciplines
“Ik werk nauw samen met huisartsen, kaakchirurgen en gnathologen. We werken met verschillende disciplines samen om de best mogelijke zorg te bieden. Dat is ook wat ik zo leuk vind binnen mijn vak; de samenwerking met andere disciplines.”
Wat de master mij heeft gebracht
“Persoonlijk heb ik door deze master een veel bredere kijk op fysiotherapie gekregen. Ik kan wetenschappelijke artikelen beter begrijpen en heb meer vertrouwen in wat ik doe, omdat ik nu verder kijk dan alleen symptoombestrijding. Ik heb geleerd om niet alleen technieken toe te passen, maar ook om te begrijpen waarom ik bepaalde behandelingen uitvoer. Dat is super waardevol.”
Meerwaarde van de master
“In mijn praktijk zie ik nu een heel andere groep patiënten, omdat er maar weinig orofaciaal fysiotherapeuten zijn. Mensen komen vanuit omliggende dorpen en steden naar mij toe. Ook mijn collega’s binnen de praktijk sturen patiënten met bijvoorbeeld nek- en kaakklachten naar mij door. Zo kunnen we elkaar vanuit verschillende specialisaties beter helpen.”
Ik merk dat er nu mensen vanuit omliggende steden en dorpen naar mijn praktijk toe komen vanwege mijn specialisatie.
Combineren van werk en privé
“Ik heb tijdens mijn master 28 uur per week gewerkt, verdeeld over drie dagen. Hierdoor had ik één dag de tijd voor mijn studie en één dag voor voorbereidingen. Het is belangrijk om je tijd goed in te plannen, want anders wordt het snel te veel. Drie jaar duurt lang, maar door structuur aan te brengen, houd je in het weekend ook tijd over voor andere leuke dingen.”
Tip voor studiekiezers
“Ik vond het erg leuk dat je in het eerste jaar met alle specialisaties samen zit. Daarnaast mag je je afstudeeronderzoek zelf kiezen, zolang het binnen de gestelde kaders blijft. Dat maakt het onderzoek veel leuker en interessanter om langere tijd mee bezig te zijn. Bij andere opleidingen is dat vaak niet het geval. En maak ook vooral veel plezier met je medestudenten!”