Op kleine schaal meer inclusie

Het bedrijvenproject: een warm hart toegedragen door de collega’s

Handen die een hart vormen. Studeer wat je liket.

Voor de start van het bedrijvenproject gaan we terug naar 2016. Doel van het project: creëren van maatschappelijke werkplekken op de HAN voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Waarbij de focus ligt op onbetaald werk & deelname aan activiteiten.

In gesprek met Bonnie Teunissen en Josien Aarntzen

“De afgelopen jaren hebben we vanuit het bedrijvenproject verschillende maatschappelijke werkplekken binnen de HAN kunnen realiseren”, geeft Bonnie aan. “Het bijzondere aan deze werkplekken is dat het niet een invulling van een dag is, zoals bij dagbesteding. Maar dat de plek echt de deelnemer in zijn of haar kracht zet en een zinvolle bijdrage biedt.”

Het project is ontstaan vanuit Pluryn. Er liep al een project bij het Radboud vanuit Pluryn en dat project is grotendeels gekopieerd voor de HAN. Josien: “Vanuit Pluryn is er een arbeidscoach betrokken. Die kijkt mee naar een passende plek of bijvoorbeeld de vacaturetekst. De coach gaat mee naar een gesprekken over een mogelijke plek. En als een deelnemer vastliep, dan was de coach er ook ter ondersteuning.”

Ik had veel ruimte om samen met mijn vaste aanspreekpunt en HAN-collega Bonnie te bepalen welke taken ik oppakte. Zo kon ik de dingen doen waar mijn kracht lag en waar ik veel energie van kreeg en dit droeg bij aan mijn persoonlijke ontwikkeling.

Stap voor stap

Ook het Centre for Creativity kende een maatschappelijke werkplek. “We hebben het langzaam opgebouwd met Anne (fictieve naam in het kader van privacy) voor eerst 2 uur in de week”, geeft Bonnie aan. “En steeds meer taakjes gegeven naarmate het kon. Op een gegeven moment zagen we dat Anne erg creatief was. Hebben we haar folders laten maken, heeft ze geholpen bij het leiden van vergaderingen en nam de organisatie van evenementen op zich. Nu werkt Anne bij de gemeente als consulent. Dat is niet het doel, maar super tof dat ze doorgroeide naar een betaalde baan.”

De afgelopen periode waren er vele maatschappelijke werkplekken binnen de HAN. Van een deelnemer die de uitleen verzorgde bij tante Sjaan tot Tim die graag met anderen wilden praten en uiteindelijk de lessen gespreksvaardigheden bij Social Work verzorgde. Zo werd op kleine schaal meer inclusie bereikt. 
 

HAN breed?

Op dit moment wordt verkend of het project HAN breed een invulling zou kunnen krijgen. “Wij en vele collega’s dragen het project een warm hart toe”, aldus Josien. “Het is best moeilijk om zo’n project een plek te geven binnen de organisatie. Het vraagt investering en een zoektocht naar plekken die langdurig gefaciliteerd kunnen worden. Wat ons betreft zou het mooi zijn als het project akkoord krijgt om door te gaan.”

Deelnemers aan het project bloeide op en vele collega’s zetten zich zonder beschikbare uren toch in voor het project. “Het is een vuurtje wat we doorgeven, waarvan we hopen dat het ooit een flinke vlam gaat worden binnen de HAN’, aldus Josien en Bonnie. 

"De HAN is een prachtige en veelzijdige organisatie waar veel geleerd kan worden en daarom hoop ik dat er meer van dit soort werkervaringsplekken worden gecreëerd. Voor de HAN zal dit ook een verrijking zijn en een mooi voorbeeld geven voor de studenten wat betreft inclusie."

Meer weten?

Artikelen en filmpjes gelieerd aan het project:

centre-for-creativity_bijeenkomst, post its, brainstormen, samenwerken