USAC zet volgende stappen met drie nieuwe studentprojecten

Innovaties voor slimme productieomgevingen

Studenten van de minor Lean Management leren of het belang van meten aan de u-shaped assembly cell

De U-Shaped Assembly Cell (USAC) van de HAN is inmiddels twee jaar actief en heeft zich ontwikkeld tot een geavanceerde en dynamische productieomgeving. In dit artikel gaan we dieper in op drie nieuwe projecten waarin studenten een sleutelrol spelen.

Over de Smart U-Shaped Assembly Cell

De U-Shaped Assembly Cell (USAC) van de HAN is inmiddels twee jaar actief en heeft zich ontwikkeld tot een geavanceerde en dynamische productieomgeving. Waar de focus voorheen lag op het demonstreren en testen van slimme technologieën, ligt de nadruk nu op de verdere professionalisering en integratie van technologieën die de productieprocessen voor mkb-bedrijven optimaliseren. In samenwerking met studenten, onderzoekers en het bedrijfsleven werkt de USAC aan innovatieve oplossingen. In dit artikel gaan we dieper in op drie nieuwe projecten waarin studenten een sleutelrol spelen. 

Project 1 

Real-time traceability van producten

Een van de belangrijkste doelen van een slimme productieomgeving is het vermogen om producten in real-time te volgen tijdens het productieproces. In dit project werken studenten aan een systeem dat de traceability van producten in de assemblageomgeving mogelijk maakt. Hierdoor zijn we instaat om producten te kunnen volgen op verschillende stations waarbij we ook de bewerkingstijden kunnen bepalen. Dit is essentieel om snel bij te sturen bij afwijkingen of vertragingen. Door de ontwikkeling van deze technologie wordt het mogelijk om efficiënter te produceren, de doorlooptijd te verkorten en snel in te grijpen wanneer nodig.   

Project 2 

Product digital twin van de USAC

De USAC zet grote stappen in de implementatie van een product digital twin. In samenwerking met XR4Industry leren studenten hoe deze simulatiesoftware kan worden ingezet om virtuele prototypes van producten en machines te ontwikkelen. Tijdens een workshop van XR4Industry, geleid door Sjoerd Meeuwsen, maakten de studenten kennis met de mogelijkheden van deze software. Hiermee kunnen nieuwe ontwerpen en verbeteringen aan machines snel en zonder verstoring van het productieproces worden getest.  Komend jaar zullen studenten zich richten op de integratie tussen de fysieke bewegingen van de Delta X2-robot en de simulatiesoftware van XR4Industry. De uitdaging daarbij is om een betrouwbare verbinding te realiseren tussen de hardware en software, wat een belangrijke stap is in de verdere professionalisering van de USAC-omgeving. 

Project 3 

Smart beamer 2.0 – Assembly support voor meterkasten

Dit project bouwt voort op de bestaande smart beamer-technologie binnen de USAC, maar richt zich nu op een specifiek product: de meterkast. De smart beamer wordt ingezet om ondersteuning te bieden bij het assemblageproces, waarbij bijvoorbeeld wordt gecontroleerd of kabels correct zijn aangesloten en schroeven goed zijn aangedraaid. Je kan je voorstellen dat je bij een meterkast toch wel wilt weten of dit goed aangesloten is. Dit zorgt niet alleen voor een hogere productkwaliteit, maar voorkomt ook fouten in een vroeg stadium van de productie. De studenten onderzoeken hoe deze technologie verder kan worden verbeterd en toegepast op meer complexe producten. 

Focus voor de toekomst

De komende jaren ligt de focus van de USAC op het ontwikkelen van een volledig geïntegreerd cyber-fysisch productiesysteem dat zich dynamisch kan aanpassen en flexibel is voor nieuwe technologieën. Het praktijkgericht onderzoek wordt geïntensiveerd en door samen te werken met regionale mkb-bedrijven hopen we innovatieve oplossingen te ontwikkelen die de maakindustrie verder vooruit helpen. 

Vragen of samenwerken?

De ontwikkelingen binnen de USAC bieden veel mogelijkheden voor regionale bedrijven en studenten. In het volgende bericht gaan we in gesprek met Makar, student die werkt aan de product digital twin in de USAC. Bent u nieuwsgierig naar wat er mogelijk is of wilt u samenwerken aan een van onze projecten? Neem dan contact op met Thomas Lautenbach via Thomas.Lautenbach@han.nl