Sociaal

Werken aan gelijke gezondheidskansen via onderwijs: check het nieuwe platform

Foto van het HEQED event
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Er is bijna 3 jaar met hart en ziel aan gewerkt, nu is het platform HEQED online. Hét startpunt om in het onderwijs de dialoog op gang te brengen over gelijke gezondheidskansen. Het stimuleert toekomstige professionals om door verschillende brillen naar sociale vraagstukken te kijken.

Hoe zit het met de stabiliteit en veiligheid van jouw cliënt of patiënt; zijn die gegarandeerd? Worden zijn of haar rechten als mens wel gerespecteerd? Kan degene aan wie jij een dienst verleent of zorg biedt wel participeren? Het zijn een paar manieren om in de klas de casussen op het HEQED-platform te verkennen. Steeds vanuit een ander perspectief.

Read this article in English.

Veelkoppig monster

Die diversiteit in perspectieven of 'lenzen' vormt de kern van HEQED (health equity through education for a sustainable society), het Erasmus+-project waaruit het platform is voortgekomen. "Zo'n ruime blik is nodig om een veelkoppig monster als sociaaleconomische gezondheidsverschillen te lijf te gaan", stelt Joost van Wijchen, hoofddocent Fysiotherapie & Gezondheid aan de HAN en HVL. In een consortium van diverse Europese hoger-onderwijsinstellingen en een NGO (Handicap International) werkten hij en andere collega's van verschillende HAN academies de afgelopen jaren aan een aanpak om via onderwijs gelijke kansen te creëren.

Joost Wijchen verteld voor een groep

In de klas

De kennis en ervaring van al die partners is nu samengekomen in het HEQED-platform dat online is gegaan. Joost: "Je vindt er uitleg over de 'lenzen' die we met elkaar hebben benoemd: mensenrechten, ontologische veiligheid, sociale gerechtigheid, welzijn van de planeet en participatie en inclusie. Daarnaast staan er dus casussen op waarover je als klas of in een groep van professionals in gesprek kunt gaan. Zo daag je elkaar uit om uit je bubbel te komen."

Baby Maria

Neem de casus van het te vroeg geboren baby'tje Maria en haar Colombiaanse moeder Alejandra. Maria belandt met afkickverschijnselen in een Spaans ziekenhuis. Ze blijkt positief te testen op cocaïne, waarna Alejandra mogelijk uit de ouderlijke macht wordt gezet. Is er sprake van vooroordelen over de afkomst van Alejandra? Wat als baby Maria voortaan geen moedermelk meer krijgt maar poedermelk, wat is het effect daarvan op haar gezondheid en op het milieu? Joost: "Dit zijn de kaders waarbinnen je als professional straks gaat werken. Met verdiepende vragen helpt het platform je op weg. De bedoeling is dat je een antenne ontwikkelt voor factoren die van invloed zijn op gelijke kansen in gezondheid. En dat je ernaar leert handelen."

Strijd duurt voort

Nu het platform klaar is voor gebruik, is HEQED als project afgerond. Al benadrukte Joost tijdens het HEQED-slotevent dat health equity nooit af is. "Gelijke kansen creëren is iets waarvoor we continu moeten strijden. Dat betekent dat ook de HEQED-aanpak en het platform in ontwikkeling blijven. Het is goed denkbaar dat we naast de bestaande 5 'lenzen' nog een 6e lens toevoegen. Of een 7e. Die van well being economy bijvoorbeeld, zoals Caroline Costongs (directeur van EuroHealthNet, red.) zo mooi opperde tijdens haar keynote op het slotevent." Want soms worden beslissingen simpelweg door geld gedreven. Ook daarvoor moet je als toekomstige professional oog hebben.

Caroline Costongs verteld voor een groep

Storytelling

Diezelfde Caroline Costongs is trouwens zeer te spreken over de uitkomsten van het project. "Het HEQED-platform is een goede conversatiestarter. Ook omdat het uitgaat van echte verhalen. We zijn geneigd om te werken op basis van feiten, data en wetenschappelijk onderzoek. HEQED zet daar storytelling en narrative creating tegenover. Het is een interessante manier om naar vraagstukken over gezondheidsongelijkheid te kijken en samen slimmer te worden."

Minder aannames

Ook Meike Geurtsen is enthousiast over het platform. Ze was in de beginfase van HEQED als student Fysiotherapie betrokken bij een startbijeenkomst. Nu keek ze alvast mee op het platform. "Ik denk dat het een mooie tool is om studenten aan het denken te zetten over de invloeden van bijvoorbeeld sociale afkomst, etniciteit, sekse en opleidingsniveau. Al neem je maar iets van die kennis mee in je stage of werk, dan zul je minder snel aannames doen over je cliënten. En ben je meer in staat om vanuit hun perspectief te denken. Dat is hoe dan ook waardevol." 

 

Het project HEQED sluit aan bij zwaartepunt Fair Health waarbij het draait om het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen. Ook haakt het goed aan op 1 van de 6 strategische doelen uit het koersbeeld van de HAN: studenten worden maatschappelijk betrokken wereldburgers.