Onderzoek toekomstig voedsellandschap

Eten is weten

Een donkere tafel met daarop verschillende schalen met groenten en fruit zoals ui en gember

Wat we eten, bepaalt niet alleen onze gezondheid, maar ook de toekomst van onze planeet. Bij de HAN werken onderzoekers, studenten en partners samen aan het onderzoeken van nieuwe voedselinitiatieven in de regio Nijmegen.

Voedselsysteem in beweging

Wat gaan we eten in de toekomst? Hoe maken we ons voedselsysteem toekomstbestendig? Ons huidige voedselsysteem is ongezond, niet duurzaam en oneerlijk. De keuzes die we wereldwijd maken over voedselproductie, distributie, consumptie en verspilling, bepalen onze sociale en fysieke leefomgeving, lokaal en wereldwijd. Het bewustzijn groeit dat verandering nodig is. Steeds meer consumenten kiezen voor een plantaardig dieet, minder vlees en lokale producten. Ondernemers ontwikkelen innovatieve voedselinitiatieven zoals voedselbossen, coöperatieve boerderijen en pluktuinen. Deze duurzame(re) praktijken richten zich op gezondheid, ecologie en een rechtvaardige samenleving. Het voedselsysteem is duidelijk in transitie.

Project Toekomstbestendig Regionaal Voedsellandschap

Met het project ‘Naar een Toekomstbestendig Regionaal Voedsellandschap’ onderzoeken HAN-onderzoekers Koen Dortmans, Ilona van Breugel en Martin Ruivenkamp de voedseltransitie vanuit het perspectief van het alledaagse leven. Met creatieve onderzoeksmethodes, zoals een cultural probe kit, brengen ze eet- en voedselroutines in kaart. De probe kit bestaat uit een reeks opdrachten waarmee onderzoekers, studenten en stafmedewerkers van de HAN in hun eigen tijd en omgeving gegevens verzamelen over hun eetpraktijken.

Over het onderzoek

Het onderzoek richt zich op het beschrijven en vergelijken van bestaande en nieuwe voedselpraktijken van consumenten, prosumenten en producenten. Hierbij maken we gebruik van de social practice theory (SPT), met aandacht voor objecten, vaardigheden en betekenissen. Onderzoekers, studenten en stafmedewerkers van de HAN werken samen met nieuwe voedselinitiatieven in de regio Nijmegen. Ze leggen hun ervaringen vast en vergelijken deze met de voedselroutines van deelnemers om bewustwording te creëren.

Meer informatie over dit project vind je op de projectpagina.