HEAR HEAR - Storytelling en Protestquilt

Quilt van gedeelde ervaringen over uitsluiting

Ethiek van verbinding. Bezoeker Rob Quilt. Hear Hear

Een grijze maandagmiddag op 2 december in de Lindenberg in Nijmegen. Binnen vindt een bijzonder event plaats: HEAR HEAR - Storytelling en Protestquilt. Het doel? Verhalen delen van mensen die zich buitengesloten voelden. Samen een protestquilt maken die deze verhalen verbeeldt en verbindt.

Rob, bezoeker van de bijeenkomst, verwoordt het helder: "Die verhalen worden op een klein stukje stof gezet, dat wordt een grote quilt."

HEAR HEAR is georganiseerd door SPRONG Betekenisvol Samenwerken, een project van de Hogeschool Rotterdam (HR), de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en HAN University of Applied Sciences (HAN).

Niemand zag me achter het masker. Ik voelde me ongehoord, helemaal alleen

Ervaringen van uitsluiting

Een intieme setting in de Lindenbergzaal, met de onaffe quilt uitgespreid over een grote tafel. De quilt is al in Ede geweest en gaat nog naar Rotterdam. HAN-onderzoeker Meike Heessels merkt op: "Het ziet er al fantastisch uit.”

Charissa Bakema, onderzoeker en creatief 'maker' van CHE, legt uit tijdens dat  'HEAR HEAR' een manier is om te laten weten dat je gehoord hebt wat er gezegd is, wat door de zaal enthousiast wordt herhaald.

Ethiek van verbinding. Groep verhalen vertellers Hear Hear
4 vertellers van verhalen over uitsluiting

4 verhalen

Tijdens het event worden 4 verhalen verteld. De verhalen zijn zeer divers en bieden een diepgaand inzicht in persoonlijke ervaringen van buitensluiting.

Een kring van stoelen omringt de verteller en na afloop van elk verhaal klinkt unaniem: "HEAR HEAR."

HAN-docent Ruud Kroes vertelt over uitsluiting tijdens de gymles op de middelbare school, waar hij vanwege hoogtevrees niet makkelijk aan meedeed. Hij vraagt de bezoekers om de ogen dicht te doen en zich in de gymzaal te wanen met een gymdocent met militaire achtergrond. "De touwen werden uitgehangen en de rekken, ik verzon smoesjes omdat ik hoogtevrees had.”

Eef, student Zorg en Welzijn, vertelt over haar zware jeugd en ervaringen met jeugdzorg. Ze voelde zich niet gehoord en alleen: "Niemand zag me achter het masker. Ik voelde mij ongehoord, helemaal alleen. Mezelf van het leven beroven was mijn gedachte. Als de mist van de middelen optrekt, blijf je achter met jezelf." Haar boodschap is duidelijk: "Kijk om je heen. Ik sta hier. Om aan te tonen dat je niet alleen bent. Ieder verhaal verdient een plek."

Miranda deelt een gedicht over haar transformatie van meisje naar vrouw. Ze vertelt hoe kleding haar hielp: "Dankzij de kracht van kleding ben ik weer in mezelf gaan geloven."

Mayke vertelt over haar gehandicapte broer en de betekenis van kleding in hun leven: "Wanneer we willen dat iedereen mee kan doen in de maatschappij, waarom bepalen anderen dan wat normaal is?"

Ethiek van verbinding. Verhalen verteller Meike Heessels Hear Hear
Onderzoeker Meike Heessels 'behandelt' de bijdragen zodat deze langer blijven bestaan op de quilt

Samenwerken aan de quilt

Na de verhalen gaan de deelnemers aan de slag met het maken van een protestquilt. Dit is een eeuwenoude traditie waarbij onderdrukte stemmen een manier vinden om gehoord te worden.

Meike geeft instructies: "Met lapjes stof, borduurgaren en stiften mag de zaal aan de slag. Borduur zoals je wilt. Je mag gewoon aan de slag gaan." De zaal is in 3 groepen verdeeld om te borduren en de verhalen vast te leggen op stoffen lapjes.

"Wil je geel of wil je groen?" Miranda moedigt de deelnemers aan.

"Het is leuk als je het in je hoofd hebt, maar het is moeilijk om het op een stukje stof te krijgen”, zegt een deelnemer aan tafel.

Het borduren of tekenen op de lapjes stof is een mooie kans om met elkaar in gesprek te gaan en verhalen te delen. Gerda van CHE benadrukt: "Woorden zijn een manier om je uit te drukken. Samen meewerken aan het verhaal van HEAR HEAR.”

Ethiek van verbinding. groepen aan de slag. Hear Hear
Deelnemers van de bijeenkomst HEAR HEAR werken aan hun bijdrage voor de quilt

Woorden zijn een manier om je uit te drukken. Samen meewerken aan het verhaal van HEAR HEAR

Verhalen mee naar huis

De afsluiting is in gezamenlijke cirkel, waarin iedereen een pose aanneemt die voor hen iets betekent. Houdingen voor sterk zijn, een knuffel geven of liefde tonen. Dit symboliseert de verbondenheid en de kracht van de gedeelde verhalen. "Je hebt ook iets mee naar huis te nemen”, dat gaat over de persoonlijke impact van de verhalen.

Ethiek van verbinding. Verhalen verteller Eef Hear Hear
Student Eef vertelt haar verhaal voor de groep

2 HAN-lectoraten

Bij HEAR HEAR zijn 2 lectoraten van de HAN betrokken: Werkzame Factoren in Jeugd- en Opvoedhulp (WFJO) van Marion van Hattum en Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking (EVVB) van Maaike Hermsen.

Dit event is een samenwerking tussen de Hogeschool van Rotterdam (HR), de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN).