De meerwaarde van leefpatroonmonitoring

Door leefpatroonmonitoring kunnen kwetsbare ouderen langer zelfstandig thuis wonen

ouderenzorg met patient

Aan de HAN werd de meerwaarde van leefpatroonmonitoring onderzocht, zodat kwetsbare ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Senior onderzoeker dr. Betsie van Gaal vertelt.

De meerwaarde van leefpatroonmonitoring

Mantelzorgers en wijkverpleegkundigen hebben een zware taak. Ze weten nooit zeker of de cliënt veilig alleen thuis is wanneer ze de deur achter zich dichttrekken. En hoe weet je of je vader of moeder thuis kan blijven wonen als je zelf elders woont? De ontwikkeling van zorgtechnologieën biedt uitkomst. Door het HAN lectoraat Technologie voor Gezondheid werd de meerwaarde van leefpatroonmonitoring onderzocht, zodat kwetsbare ouderen langer zelfstandig thuis kunnen wonen.

Over het onderzoek

De meerwaarde van leefpatroonmonitoring is een samenwerking tussen HAN, ZZG zorggroep en Netwerk 100. Het onderzoek brengt inzicht in de waarde van leefpatroonmonitoring bij alleenwonende, kwetsbare ouderen met multimorbiditeit, multiproblematiek en een meervoudige hulpvraag. Ook is onderzocht welke factoren het gebruik van die technologie bevorderen of belemmeren.

Betsie van Gaal is senior onderzoeker bij het lectoraat Technologie voor Gezondheid, wat valt binnen de Academie voor Gezondheid en Vitaliteit aan de HAN). Eerder werkte en promoveerde ze bij het Radboudumc. Nu combineert ze onderzoek en onderwijs; ze werkt deels als onderzoeker en deels als docent. Het motiveert haar als ze hbo-studenten kan enthousiasmeren voor praktijkgericht onderzoek.

Lees het gehele artikel op Publinova

In het artikel op Publinova vind je meer over:

Leefpatroonmonitoring registreert beweging in een eenpersoonshuishouden, en wordt sinds 2007 ingezet om mensen met dementie langer zelfstandig thuis te laten wonen. Aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen onderzocht dr. Betsie van Gaal in samenwerking met ZZG zorggroep en Netwerk 100 hoe die monitoring ingezet kan worden voor een bredere doelgroep en zo kan bijdragen aan betere zorg.

Nieuwsgierig? Ga naar het artikel

dr. Betsie van Gaal