‘Leerlingen willen iets ervaren’

Energietalent enthousiasmeert scholieren voor techniek met unieke workshops.

Energietalent enthousiasmeert middelbare scholieren met leuke en uitdagende workshops voor de techniek. Coördinator Ni-Kiki Hammink en workshop-ontwikkelaar Martijn van der Last vertellen erover. “Overal waar een zaadje voor techniek wordt geplant, is mooi meegenomen.”

Ze maken zelf een mini-waterstofauto, zonnevolger of sleutelhanger. Ze leren in een rollenspel bij het ‘Energiebad’ wat netcongestie inhoudt. En de echte enthousiastelingen doen mee aan de Energie Ontwerp Challenge of bouwen een meterslange boot die vaart op zonne-energie, waarmee ze deelnemen aan racewedstrijden.  

SEECE Energietalent enthousiasmeert middelbare scholieren voor techniek met leuke, uitdagende workshops en projecten. “Nog meer dan vroeger willen leerlingen bezig zijn en iets ervaren”, zegt Martijn van der Last. “Anders vinden ze het al snel saai worden.”

Workshops van studenten

Van der Last is wiskundedocent aan het Liemers College. Hij ontwikkelt de meeste workshops voor Energietalent, een initiatief van SEECE (Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise) en verbonden aan de Academie Engineering en Automotive van de HAN. Daarnaast komen ook studenten en partijen uit het werkveld met ideeën voor workshops, die zo veel mogelijk gegeven worden door studenten van de HAN. 

“Zij staan dichter bij scholieren en kunnen ook allerlei andere ervaringen delen. Dat is leuker voor de leerlingen en maakt het ook makkelijker om allerlei andere vragen te stellen”, zegt Van der Last. Met een lach: “Of je hier op de HAN ook broodjes kan halen, bijvoorbeeld.”
 

SEECE Energietalent – workshop Arduino Programmeren – Johannes Fontanus College op Girlsday 2024. Foto 1

Populair

Energietalent is 4 jaar geleden ontstaan en sindsdien worden de workshops steeds populairder. Vorig schooljaar deden ruim 750 leerlingen mee. Nu staat de teller na 2 maanden al boven de 400. “We richten ons voornamelijk op bovenbouwleerlingen op havo- en vwo-niveau, maar er zijn ook scholen die van ons hebben gehoord en langs willen komen met een eerste klas mavo/havo. Daar zeggen we geen nee tegen, want overal waar een zaadje voor techniek wordt geplant, is mooi meegenomen”, vertelt Ni-Kiki Hammink, coördinator bij Energietalent. “De grootte van de groep maakt ook niet uit. Sommige scholen komen met meer dan 100 leerlingen, andere met een groepje van 20.” 

Eigen programma

Voor elke school wordt op basis van de wensen een eigen programma met workshops samengesteld. Leerlingen volgen in kleine groepjes een halve of hele dag meerdere workshops, die elk zo’n 45 minuten duren. Ze lopen uiteen van het ontwerpen en maken van een sleutelhanger tot het spelen van een rollenspel bij het Energiebad, waardoor ze meer leren over netcongestie.
 

Nog meer dan vroeger willen leerlingen bezig zijn en iets ervaren. Anders vinden ze het al snel saai worden.”

Netcongestie

Dat Energiebad is vrij nieuw en door Van der Last zelf ontwikkeld. Het bestaat uit meerdere waterbakken en pompen die met elkaar verbonden zijn. Het is een versimpelde weergave van het elektriciteitsnet, waarmee netcongestie heel visueel gemaakt kan worden voor scholieren. 

“Een paar leerlingen zitten achter de knoppen en een ‘netbeheerder’ moet iedereen aansturen”, zegt Van der Last. “Vervolgens bootsen we scenario’s na, bijvoorbeeld dat in één keer de vraag enorm toeneemt. Of dat er groot onderhoud gedaan moet worden aan een elektriciteitscentrale. Zo leren ze dus ook meteen iets over een actueel onderwerp.” 

Hammink: “Het ontwerpen en maken van een sleutelhanger is weer een totaal andere kant van de techniek. Dat draait meer om creativiteit en het ontdekken wat je allemaal zelf kan maken als je kennis van techniek hebt.”

Workshop waterstof, Martin Jacobs, Energietalent, Joshua Kemkes, Silke Hieltjes

Afwijkende wensen

Daarnaast is het als middelbare school ook mogelijk om volledig af te wijken van de standaard workshops. “Onlangs hadden we bijvoorbeeld een havo 3-klas op bezoek die bezig was met 3D”, vertelt coördinator Hammink. “De docent wilde daarin een verdiepingsslag maken. Wij hebben toen een speciaal programma voor ze gemaakt in samenwerking met het FabLab, waar ze kennis konden maken met 3D-tekenen, 3D-printers en lasersnijden. En binnenkort komen er 90 leerlingen van een school in Barneveld die werken aan een werktuigbouwkundige-opdracht voor een bedrijf. De docent heeft gevraagd of onze studenten feedback kunnen geven en we daaromheen nog een programma kunnen maken.”

Langdurige projecten

Als de vonk echt is overgeslagen en leerlingen al voor hun studententijd meer willen doen met techniek, dan zijn er ook nog meerdere langdurige projecten. Zo is er de Young Solarboat, het jongere broertje van de HAN Solarboat. Middelbare scholieren maken dan een boot van 6 meter die vaart op zonne-energie. Daarmee doen ze vervolgens mee aan wedstrijden. 

En samen met netbeheerder Alliander is de Energie Ontwerp Challenge opgezet. Daarin gaan leerlingen na het volgen van een aantal masterclasses in groepjes aan de slag met netcongestie. “De uitdaging is om een creatieve oplossing te bedenken voor een betere opslag en verdeling van energie in de wijk. Nog los van de inhoudelijke kennis die ze daarmee opdoen, komen er ook andere vaardigheden bij kijken, zoals presenteren en video-editen.”

“Overal waar een zaadje voor techniek wordt geplant, is mooi meegenomen.”

Meer technisch geschoolde mensen

Met alle inspanningen hoopt Energietalent dat meer scholieren kiezen voor een technische studie. Er bestaat immers op allerlei plekken — onder meer in de energietransitie — een grote behoefte aan technisch geschoold personeel. “Aan de ogen van de kinderen kan je vaak al veel zien”, zegt Van der Last. “Sommigen worden met de minuut enthousiaster. Het is elke keer weer hartstikke mooi en een bevestiging dat we het goed doen, als we achteraf van docenten horen dat die enthousiaste leerlingen door de workshops weer weten waarom ze voor de havo hebben gekozen en nu nog harder hun best doen op school.” 

 

 

Wil je ook techniek-workshops volgen bij de HAN met leerlingen van jouw middelbare school? Neem dan contact op door te mailen naar energietalent@han.nl. Er is nog ruimte voor scholen in 2025. Met een nieuwsbrief houden we je bovendien graag op de hoogte van de activiteiten van Energietalent. Meld je hier aan voor die nieuwsbrief.