tip voor ouders

Waarom is proefstuderen zo belangrijk?

Een groepje studenten staan te wachten voor de klas en hebben plezier.

Gaat je kind een studie kiezen? Dan kan een Proefstudeerdag of Meeloopdag een groot verschil maken. Het is dé kans om sfeer te proeven en te ervaren hoe het echt voelt om een opleiding te volgen. Maar het is ook best spannend. Hoe help je je kind over de drempel?

Wat is een Proefstudeerdag?

Tijdens een Proefstudeerdag of Meeloopdag ervaart je kind hoe het zou zijn om die ene studie te volgen. Het verschil tussend die 2? Tijdens een Proefstudeerdag volg je samen met een groep andere studiekiezers een speciaal programma om de opleiding beter te leren kennen. Dat programma verschilt per opleiding, je volgt bijvoorbeeld een hoorcollege, een praktijkles en/of een rondleiding.

Tijdens een Meeloopdag word je gekoppeld aan een student van de opleiding en kijk je een hele dag met die student mee. Zo krijg je een beeld van een normale lesdag bij deze studie. Het is allebei een mooie kans om sfeer te proeven, vragen te stellen en te voelen hoe het is om op de HAN rond te lopen.

Waarom is een Proefstudeerdag belangrijk?

1. De opleiding zelf ervaren

Vaak krijgen jongeren een beeld van een studie door de opleidingspagina of factsheet te bekijken en een Open Dag te bezoeken. Dat is een goed begin, maar bij een Proefstudeerdag of Meeloopdag ervaren ze hoe het écht is om die opleiding te volgen. Is het hoorcollege interessant, word je kind enthousiast van de lesstof, past de manier van werken bij hem?

2. Sfeer proeven

Elke opleiding heeft zijn eigen sfeer en cultuur. Hoe gaan studenten en docenten met elkaar om? Hoe voelt het om hier in de klas te zitten en tussen de studenten van deze opleiding rond te lopen? Voelt je kind zich op zijn gemak? Een Proefstudeerdag of Meeloopdag is dé kans om dat zelf te ervaren.

3. Twijfel wegnemen

Een studiekeuze maken is moeilijk, veel jongeren voelen druk en stress om de juiste keuze te maken. Een Proefstudeerdag of Meeloopdag kan meer duidelijkheid geven en twijfel wegnemen. Omdat je kind concrete en persoonlijke ervaring opdoet, kan hij met meer vertrouwen zijn keuze maken. 

4. Toekomstige studiegenoten ontmoeten

Een Proefstudeerdag of Meeloopdag kan de start van de studie minder spannend maken. Je kind ontmoet andere studiekiezers die interesse hebben in deze studie, misschien zijn dat straks zijn studiegenoten. Of hij ontmoet toekomstige studiegenoten die de studie nu al volgen, ook goed voor zijn netwerk.

Hoe kun je als ouder helpen?

Veel jongeren vinden een Proefstudeerdag of Meeloopdag spannend of ze zijn niet gemotiveerd om zo'n activiteit te plannen. Als ouder kun je daarbij helpen. Hoe stimuleer je je kind om te gaan Proefstuderen of Meelopen?

  • Maak het geen verplichting voor je kind maar laat zien dat het een mooie kans is. Leg uit wat er zo fijn aan is, bijvoorbeeld: "Je krijgt de kans om te ervaren hoe het zou zijn om deze studie te volgen. Zo kun je kijken of deze opleiding echt bij jou past en of je je hier op je gemak voelt. Dat maakt het makkelijker om je keuze te maken.'
  • Bekijk samen op welke data Proefstudeerdagen of Meeloopdagen georganiseerd worden bij de opleiding die je kind op het oog heeft. Dat zie je in het aanmeldformulier. Zo wordt het concreter en kan je kind makkelijker de volgende stap zetten.
  • Stel eventueel voor om samen met een vriend of vriendin naar een Proefstudeerdag te gaan. Het liefst iemand met dezelfde interesse natuurlijk, maar ze kunnen elkaar ook helpen door allebei mee te gaan naar de opleiding die de ander interessant vindt.
  • Wist je dat jongeren vaak vrij kunnen krijgen van school om te gaan Proefstuderen of Meelopen? Altijd goed om te noemen. Wel even checken of dat bij jouw kind op school ook zo is.

>> Aanmelden voor een Proefstudeerdag of Meeloopdag