"We bundelen onze kennis en kracht om verschil te maken"
"Gelijke gezondheidskansen creëren is geen luxe, maar bittere noodzaak." Het is duidelijk: Helma Oolbekkink is op haar plek als themaleider Betere sociaaleconomische positie, onderdeel van Sociaal – Fair Health. Een kennismaking met haar drijfveren, expertise en ambities.
Verschil maken, dat probeert Helma Oolbekkink op persoonlijk vlak al langer te doen. Bijvoorbeeld door samen met andere vrijwilligers de schouders te zetten onder 1-daagse klussen. "Dan knappen we een verwilderde tuin op of maken we een huis leefbaarder voor mensen die dat zelf niet meer kunnen." Dankbaar werk, vindt ze. "Je ziet met eigen ogen hoe moeilijk het voor mensen kan zijn om uit een uitzichtloze situatie te komen en meer zekerheid te ervaren."
Positie verbeteren
Dus natuurlijk zei Helma 'ja' toen ze werd gevraagd als leider van het themateam Betere sociaaleconomische positie, een van de thema's van Sociaal - Fair Health. Zo helpt ze sinds september ook op professioneel vlak mensen die bijvoorbeeld in armoede leven, laaggeletterd zijn of gediscrimineerd worden. "Ik zie het als een mooie manier om hun kansen op een langer leven in goede gezondheid te vergroten. Bovendien spreekt het me aan dat we daar binnen zo'n team sámen aan werken. Met collega-lectoren, medewerkers en ervaringsdeskundigen die elk hun expertise inbrengen."
Duurzame, integrale aanpak
De focus van het team ligt vooral op meer bestaanszekerheid en kansengelijkheid. "Beide complexe uitdagingen waar geen quick fix voor is. Natuurlijk, initiatieven op buurt- of wijkniveau – zoals die 1-daagse klussen – zijn superwaardevol. Maar bestaanszekerheid en kansengelijkheid vragen om een duurzame, integrale aanpak. Daar willen we als HAN aan bijdragen. We hebben de kennis en kracht om ook op de lange termijn verschil te maken."
Change agents als 'gelijkmakers'
Zelf neemt Helma haar expertise mee als lector Professionaliteit van Leraren. "Kansengelijkheid loopt als een rode draad door ons onderzoeksteam. We werken onder andere aan oplossingen voor doorstroomproblemen. Hoe maken we de overstap van vmbo naar mbo of van mbo naar hbo makkelijker, zodat studenten minder snel uitvallen? Hoe zorgen we dat leraren zich bewust zijn van hoe ze naar leerlingen kijken? En wat is ervoor nodig om change agents van ze te maken die gelijke kansen creëren?"
Handen ineenslaan
In haar rol als themaleider stimuleert Helma andere lectoren om ook vanuit hun vakgebied bij te dragen aan het thema Betere sociaaleconomische positie. "Daar maken we momenteel veel werk van: lectoren en andere medewerkers aan elkaar verbinden, ideeën uitwisselen en samenwerken. Neem het vraagstuk bestaanszekerheid. Dat kun je vanuit verschillende kanten aanvliegen. Denk aan wonen, gezondheid, welzijn en financiën. Door samen te werken vanuit diverse disciplines bereiken we meer."
"In samenwerking met ervaringsdeskundigen en onderwijsprofessionals zijn er de afgelopen jaren zoveel mooie activiteiten en producten ontwikkeld en is er zoveel kennis vergaard. Laten we die meer integreren in de organisatie en in het onderwijs op de HAN."
Nationaal Programma Arnhem-Oost
Wat dat betreft vormt de HAN een goede match met het Nationaal Programma Arnhem-Oost, een initiatief van Gemeente Arnhem. Doel van dit programma is om over een periode van maar liefst 18 jaar in 5 Arnhemse wijken achterstanden aan te pakken op het gebied van onderwijs, werk & inkomen, wonen, gezondheid, leefbaarheid en veiligheid. "Momenteel zijn we betrokken bij het experiment Immerloo Schuldenvrij. Het lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit onderzoekt wat het kwijtschelden van schulden betekent voor het perspectief van inwoners. Ik denk dat er nog meer in het vat zit. Het past ons in ieder geval goed om zo'n programma te ondersteunen met kennis en onderzoek. Vooral omdat Gemeente Arnhem net als wij voor 'the long run' gaat. Ik bedoel, 18 jaar! Dat er voor zo'n lange periode geld is vrijgemaakt, is uniek. Zo kun je voor een hele generatie verschil maken."
Blik naar buiten
Helma ziet daarnaast mogelijkheden voor een samenwerking met regionale en landelijke partners. "Ik zou bijvoorbeeld graag optrekken met bijvoorbeeld het Landelijk Expertisecentrum PO-VO. Ook een partij die gelijke kansen bevordert." Ze wil ieder geval de blik meer naar buiten richten. Al ligt er bínnen de HAN ook een opdracht voor Helma en 'haar' team. "In samenwerking met ervaringsdeskundigen en onderwijsprofessionals zijn er de afgelopen jaren zoveel mooie activiteiten en producten ontwikkeld en is er zoveel kennis vergaard. Laten we die meer integreren in de organisatie en in het onderwijs op de HAN. Zo zorgen we dat gelijke kansen creëren niet alleen een zaak is van Fair Health. Het gaat ons allemaal aan."
Wil je je ook aansluiten bij Fair Health? Ontdek hier alle mogelijkheden, of stuur een mailtje naar fairhealth@han.nl.