Marcel Haaksma neemt het stokje over van Siemen Prins

Kostenanalist Siemen Prins stopt als docent bij de post-hbo opleiding Kostendeskundige Infra. Hij verzorgde 16 jaar lang met veel plezier de module Kosten Waterbouw. Hij geeft het stokje door aan zijn collega bij Rijkswaterstaat, Marcel Haaksma.

Kostendeskundigen Infra in overleg

Siemen blikt terug: “Vanaf dag 1 vond ik het een geweldige eer dat mijn leidinggevende bij het ingenieursbureau waar ik toen werkte, vroeg of ik lessen Waterbouw wilde geven op de HAN. Zelf heb ik tijdens mijn HTS altijd opgekeken tegen docenten die actief zijn in het bedrijfsleven. Doordat ik op eigen titel lesgaf, bleef ik doceren toen ik 14 jaar geleden de overstap naar Rijkswaterstaat maakte.”

Spontaan aanbod

Siemen heeft veel plezier beleefd aan lesgegeven. “Maar het is ook best tijdrovend. Het zijn te weinig uren om er een ritme in te krijgen, waardoor de voorbereiding steeds best pittig was.” Toen hij tijdens een bedrijfsuitje tegen collega Marcel Haaksma vertelde dat hij wilde stoppen met lesgeven, gaf Marcel direct aan dat hij het docentschap bij de HAN graag overneemt. “Ik liet hem nog even nadenken over zijn spontane aanbod, maar hij wilde écht. Hij heeft als kostendeskundige een bonk ervaring en is uit het juiste hout gesneden om lessen te verzorgen, dus het was snel beklonken.”

Certificaten

“Toen ik begon met het lesgeven, kon je de leergang Kostendeskundige Infra enkel als één totaalopleiding volgen. Rond 2018 is deze post-hbo opleiding opgeknipt in 6 modules, waar ik dus lange tijd (samen met 3 andere docenten) een aantal vakken binnen de module Kosten Waterbouw voor mijn rekening heb genomen.”

Niet iedereen heeft het brede palet van de opleiding nodig. Je kunt alle modules volgen, of alleen die jij interessant vindt.”

Unieke opleiding

Siemen vertelt dat er vroeger geen opleiding was tot kostendeskundige. Je kon het vak enkel leren door in de praktijk kosten te ramen. “Toen in 2008 de hbo-opleiding tot kostendeskundige in de grond-, water- en wegenbouw het daglicht zag, was dat een gat in de markt. Het is nog steeds een unieke opleiding, want naast een minor aan de Haagse Hogeschool, is er niets. Er zijn niet veel kostendeskundigen die gespecialiseerd zijn in waterbouw, dus er liggen veel kansen en doorgroeimogelijkheden. Zeker gezien de waterbouwopgaves die er liggen,” weet Siemen.

Veranderende techniek

Voor de verdiepende module Kosten Waterbouw heeft Siemen zelf het lesmateriaal ontwikkeld. Dit sluit goed aan op de actualiteit. “De waterbouw zelf is traditioneel, daar verandert niet snel iets aan,” vertelt hij en schetst: “Een dijkversterking is een dijkversterking.” Hij vervolgt: “De techniek is daarentegen wel degelijk aan verandering onderhevig. Denk aan elektrisch materieel en duurzame materialen.”

CO2-reductie

Ook opvolger Marcel zit boven op de veranderingen. Behalve kostendeskundige op waterprojecten is hij tevens kostenadviseur bij de Rijksrederij van Rijkswaterstaat. “Daar houden we ons bezig met de verduurzaming en verduurzaming van de vloot. De grootste verandering is de transformatie van diesel naar elektrisch en straks naar waterstofaandrijving. ‘Projecten die wij in de markt zetten, moeten uitstoot beperken.”

Nieuwe docent Marcel Haaksma

Gewaardeerde rekenmodellen

Baggeren is een onderdeel van de module. Om hier een kostenberekening voor te maken, heb je maar een paar posten, maar verkeerde aannames of een foutieve kostenberekening leidt tot grote verschillen. Marcel: “Tijdens de module Kosten Waterbouw leer je wat het gebruik van een baggerschip kost; per jaar, per week, per uur. Het zijn niet alleen mooie praatjes. Siemen heeft zeer gewaardeerde rekenmodellen in Excel gemaakt voor het ramen van baggerwerk.” Siemen beaamt: “Deze modellen kunnen tevens nuttig zijn voor andere vakdisciplines, want een tariefberekeningsmodel voor baggermaterieel kan je eenvoudig ombouwen naar bijvoorbeeld wegenbouwmaterieel. Je leert simpelweg aan welke knoppen je kunt draaien die bepalend zijn voor de kosten van materieel en daarmee ook van een project.”

 

Gedreven cursisten

Marcel heeft veel zin om les te gaan geven. “Ik heb de afgelopen paar lessen meegedraaid met Siemen, maar vanaf februari neem ik het over. ” Het was tijdens het meelopen met Siemen goed om te ontdekken wat voor soort vragen er gesteld worden, wat studenten lastig vinden en hoe een opdracht eruitziet. Het betreft gedreven cursisten, dus dat is leuk. De basis staat; ik stap in een gespreid bedje. Al heb ik natuurlijk mijn eigen praktijkervaring die ik meeneem zodat ik de cursisten iets kan meegeven waar ze de rest van hun carrière plezier van hebben.”

Wil je jouw steentje bijdragen aan het beheersen van de kosten in een infraproject?

In de module Kosten Waterbouw staan de kosten van aanleg en beheer van waterbouwkundige werken centraal. Ook leer je over de kosten van landwinning en gebiedsinrichting. Tot slot komen de kosten van baggeren, nat grondwerk en nat grondtransport aan de orde.

Meer informatie over gehele leergang Kostendeskundige Infra en de overige modules vind je hier.


Voor vragen kun je terecht bij cursuscoördinator Andrea Bloemendaal (Andrea.Bloemendaal@han.nl).